Egyetem

Az SZTE a legnépszerűbb vidéki képzőhely a pótfelvételin is

Az SZTE a legnépszerűbb vidéki képzőhely a pótfelvételin is

2015. augusztus 27., csütörtök
Az SZTE a legnépszerűbb vidéki képzőhely a pótfelvételin is
SZS20140401_szte_rektori_hivatal_003

A Szegedi Tudományegyetemre 632 fiatal jelentkezett a felsőoktatási felvételi második körében, közülük 492 lett elsőéves. Ezzel az SZTE megőrizte pozícióját: a pótfelvételin is a legnépszerűbb vidéki képzőhely. 2015 szeptemberében összesen 6638 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a szegedi egyetemen.

A várakozásoknak megfelelt a Szegedi Tudományegyetem pótfelvételizős eredménye: idén is a jelentkezők 78 százaléka nyert felvételt az intézménybe. A szegedi egyetem rektora,

Szabó Gábor

500-600 pótfelvételizőre számított, mikor a felvételi eljárás első körének eredményeiről tartott sajtótájékoztatót. E becslés –

Varga Zsuzsanna

, az SZTE oktatási igazgatója szerint – „a hibahatáron belül van”, hiszen a szegedi egyetemre második körben 632 fiatal jelentkezett és 492 az új gólyák száma. A felvételi két fordulója végeredményeként 2015. szeptemberben összesen 6638 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Az SZTE 12 kara közül 9, illetve az intézmény Tanárképző Központja hirdetett pótfelvételi lehetőséget. A legtöbb, összesen 142 második körös jelentkezővel az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar büszkélkedhet, 140 fiatal szeretett volna bejutni az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar képzéseire. Mesterképzést hirdetett például az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar több tanárszakon. – Népszerűbb lett a pótfelvételizők körében például az SZTE Gazdaságtudományi Kar: a felsőoktatási pótfelvételi eljárásban tavaly nem akadt sikeres jelentkező, idén viszont 20 hallgatóval nőtt a kereskedelem és marketing, illetve a pénzügy és számvitel alapszakon tanulmányaikat megkezdők száma. A gyógyszerész szakon, ahol fölemelték a központi ponthatárt, a második körös felvételi eredményeként 5-tel több a szegedi gólyák száma. Ez azt jelenti, hogy felkészült diákok kaptak esélyt a diplomaszerzésre az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán – magyarázza a statisztikát az SZTE oktatási igazgatója. Az SZTE Mérnöki Kar alapszakjai iránt ugyancsak nőtt az érdeklődés: itt a múlt évihez képest húsznál is több, összesen 49 a második körös gólyák száma. Az SZTE TTIK legújabb elsőévesei között létszáma alapján az első három a gazdasági informatikus, a programtervező informatikus, és a földrajz alapszakos hallgatói csoport. A sikeres felvételihez az SZTE népszerű szakjain is magas pontszám kellett: például az SZTE Bölcsészettudományi Kar szabad bölcsészet szakjára 468 pont. Az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar ápolás és betegellátás alapszakján levelező munkarendben tanulók számára 388 pont volt a bejutási küszöb. Az SZTE Mezőgazdasági Karán a legmagasabb pontszám 438 az állattenyésztés mérnök szakon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.