Átadták az augusztus 20-i állami kitüntetéseket

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Balog Zoltán

Ott vannak, ahol tenni kell valamit, jelenlétükkel változik, jobbra fordul a világ – méltatta az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából kitüntetetteket az emberi erőforrások minisztere a kitüntetések szerdai átadásán.

Balog Zoltán kiemelte: az ország Szent István ünnepére készül, melynek során a keresztény magyar állam megalakulására emlékezik. Az ő életművéhez mérni magunkat dőreség, de tanulni belőle kötelező – hívta fel a figyelmet az első magyar király példájára.

Szent István nagyszerű reálpolitikus volt, megtalálta a magyarság számára azt az utat, amely nemcsak a fennmaradás, hanem a felemelkedés útja is volt, és megszervezte a magyar államot, úgy, hogy az ma is fennáll – emlékeztetett.

A miniszter utalt Szent Istvánnak az egynyelvű és egyszokású országról írt intelmére is, hangsúlyozva: a határokat, a magyar közösséget meg kell védeni, hogy ereje megmaradjon a befogadásra, az integrálásra.

Balog Zoltán szerint aki úgy jön hozzánk, hogy segítséget kér, és a magyar hatóságok – remélhetőleg tisztességes – döntéseként befogadást nyer, annak minden segítséget meg kell adni. A befogadottakra aztán úgy kell tekinteni, mint a “sajátjainkra”, különösen, ha gyermekek – fűzte hozzá.

Az elmúlt napokban a magyar kormánytól azt a feladatot kapta a minisztérium és minden illetékes államtitkárság, hogy szervezze meg a menekültek gyermekeinek oktatását – számolt be a miniszter.

A szerdai ünnepségen Balog Zoltán átadta a Magyar Érdemrendeket, a Magyar Érdemkereszteket és Hoppál Péter kulturális államtitkárral együtt a miniszteri szakmai díjakat.

Hoppál Péter a díjátadó ünnepség záróbeszédében hangsúlyozta: fontos, hogy milyen példaképeket követünk, hiszen a posztmodern kor embereinek is szükségük van példákra.

Mint hozzátette, most olyanok kaptak kitüntetést, akik a közösség fejlesztésében vesznek részt, a tudomány, a művészet, a kultúra területén alkotnak kiemelkedőt. Az államtitkár hangsúlyozta azok fontosságát, akik a kulturális alapellátás terén járulnak hozzá ahhoz, hogy mindenkihez eljuthassanak a kultúra és a művészetek, hiszen “ezek nélkül nincs teljes ember” – fogalmazott.

A Magyar Érdemrend Nagykereszt polgári tagozatát Stanislaw Dziwisz bíboros, Krakkó érseke kapta, aki az elismerést egy későbbi időpontban veszi át. A Magyar Érdemrend Középkereszt a csillaggal polgári tagozatát Fábiánné Rozsnyói Katalin mesteredző, olimpiai ezüstérmes kajakozó; valamint Perner Ferenc Széchenyi-díjas sebész, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának professor emeritusa kapta.

Semjén: legyünk kis Szent Istvánok saját őrhelyünkön!

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint augusztus 20. arra szólít minden magyart, hogy legyen “kis Szent István az élet azon helyén, ahova a gondviselés állította”.

Semjén Zsolt kedden, a Külhoni Magyarságért Díjak átadásán, a Parlamentben úgy fogalmazott, hogy Szent István országépítő munkája akkor vihető tovább, ha mindenki kis Szent Istvánként tevékenykedik saját őrhelyén.

A kereszténydemokrata politikus azt mondta, hogy a magyar nemzet megmaradása egyrészt a nyelvi, kulturális és történelmi azonosságtudat megőrzésén, valamint az ehhez szükséges közjogi keretek biztosításán múlik.

Példaként említette, hogy Szent István a keresztény állam létrehozásával közjogi egységbe foglalta a magyar nemzetet, így a törzsek Magyarországából létrehozta az apostoli Magyar Királyságot. “Innentől kezdve ez az acélabroncs tartotta meg a kulturális értelemben vett nemzetet” – fogalmazott, hozzátéve, a kulturális és a politikai nemzet fogalmai azóta is szétválaszthatatlanok.

Semjén Zsolt

Semjén Zsolt kiemelte, hogy az államnak mindezek miatt szimbolikusan is el kell ismernie azokat, akik munkájukkal segítik a magyarság azonosságtudatának megőrzését.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta, a kormánynak olyan intézkedéseket kell hoznia, amelyek eredményeként egyre több magyar születhet. A kabinetnek ösztönöznie kell azt is, hogy a Kárpát-medencében és a szórványban minél több fiatal válasszon magyar anyanyelvű iskolát – tette hozzá, majd példaként említette a külhoni magyar szakképzés megerősítésének szándékát.

Összesen tíz Külhoni Magyarság Díjat adtak át, amelyet a miniszterelnök-helyettes javaslatára a kormányfő adományoz a külhoni magyar közösségek érdekében végzett közéleti, oktatási, kulturális, egyházi, tudományos, valamint a gazdasági önszerveződés területén végzett kiemelkedő munkáért.

Idén Miholcsa József erdélyi szobrász, a Segesvári Gaudeamus Alapítvány, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum, a felvidéki Dunaág Néptáncműhely, valamint a KOR-ZÁR verséneklő műhely, a vajdasági Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport, a kárpátaljai Eszenyi Ritmus Néptáncegyüttes, a Hollandiában élő Tóth Miklós István református lelkész és a Kanadában működő Szent Erzsébet Római Katolikus Magyar Egyházközség és Magyar Iskola vehette át a díjakat.

Először adták át a Szepesi- és az Östreicher-díjat

Novotny Zoltán, rádiós sportriporter kapta a Szepesi-, míg Czibor Zoltán húga és családja az Östreicher-díjat, melyet most első alkalommal ítélt oda a Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány.

A szerdai eseményen Szöllősi György, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, azért erre a napra időzítették a díjátadót, mert Szepesi György 70 évvel ezelőtt, 1945. augusztus 20-án közvetítette első válogatott labdarúgó-mérkőzését a rádióban, s ez egyben Puskás Ferencnek is az első válogatott fellépése volt. Az osztrákok ellen vívott találkozó 12. percében születetett meg első közös góljuk: a 18 éves Puskás lőtte, a 23 esztendős Szepesi pedig élőben közvetítette a Ferencváros stadionjából, ezért a mostani ünnepségnek a Groupama Aréna adott otthont.

Szöllősi György kitért arra, hogy a Szepesi-díjjal ezentúl minden évben a hazai újságírás és sportújságírás egyik meghatározó alakját díjazzák. A választás először a 75 éves Novotny Zoltánra esett, aki 1966 óta szolgálja sportriporterként a Magyar Rádiót, s az intézmény örökös tagjává is választotta. A kuratóriumi elnök hozzátette: Novotny 1968 óta mind a tizenkét nyári olimpiáról közvetített, s emellett négy labdarúgó-világbajnokságról is tudósított. Tizenhét évig vezette elnökként a Magyar Sportújságírók Szövetségét, s a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztjének kitüntetettje. A díjat maga Szepesi György nyújtotta át, aki legnagyobb tanítványának nevezte Novotnyt.

A rendezvényen elhangzott, hogy az Östreicher Emilről – Puskás Ferenc egykori játékosügynökéről, a Real Madrid korábbi elnökének, Santiago Bernabeunak a tanácsadójáról, az ’56-os Bp. Honvéd, valamint a ’80-as évek magyar válogatottjának menedzseréről – elnevezett díjat évről évre már elhunyt nagy labdarúgók hozzátartozói kapják, akik a háttérből járultak hozzá sportoló családtagjuk sikereihez. Ezt az elismerést elsőként az Aranycsapat balszélsőjének húga, Mester Emilné Czibor Zsuzsanna és családja érdemelte ki. Szöllősi György a méltatásban kitért arra, hogy Czibor Zsuzsanna az emigráció idején is szoros kapcsolatban maradt Czibor Zoltánnal, majd Komáromba való hazaköltözése után is mindig ott volt mellette, s a kiváló csatárt élete végén ő ápolta. A díjat az 1956-os emigráns Tóth Zele József, a Real Madrid korábbi utánpótlásedzője adta át, aki Madridból erre az eseményre utazott haza.

A rendezvényen a jelenlévők megemlékeztek az alapítvány létrehozójáról, az augusztus 12-én elhunyt Puskás Ferencné Hunyadvári Erzsébetről.

Előző sztori

Napi négy csésze kávé csökkentheti a vastagbélrák kiújulásának kockázatát

Következő sztori

Labdarúgás: 76 futballpályát hitelesítettek Csongrád megyében