Gazdaság

11 százalékkal nőtt az ipari termelés júniusban

11 százalékkal nőtt az ipari termelés júniusban

2015. augusztus 12., szerda
11 százalékkal nőtt az ipari termelés júniusban

Az ipari termelés júniusban 11,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított mutató 6,0 százalékos emelkedést jelez, mivel idén kettővel több munkanap volt, mint tavaly júniusban - jelentette a részletes adatok alapján második olvasatban szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adatok megegyeznek a múlt héten közölt első becsléssel.

Az előző havihoz hasonlítva 1,1 százalékkal nőtt a termelés szezonálisan és munkanaphatástól megtisztítva. Az első fél évben az ipari kibocsátás 7,3 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakáét. A munkanappal kiigazított éves adatok szerint az ipar belföldi eladásai 1,4 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól, az előző havi 1,9 százalékos csökkenést követően. Az export volumene 7,5 százalékkal nőtt a májusi 9,2 százalék után. A kiigazítatlan adatok a belföldi értékesítés 2,3, az export 13,0 százalékos növekedését mutatják. Miközben a kiigazítatlan adatok erős kilengéseket mutatnak - a márciusi 11,5 százalék után áprilisban 6,4, májusban 1,6 százalékkal nőtt a termelés a júniusi 11,0 százalék előtt -, a munkanappal korrigált indexek kiegyenlítettek: a kiugró márciusi 9,0 százalékot követően áprilisban és májusban egyformán 6,4 százalékos növekedést mutatnak alig eltérőt a júniusi 6,0 százaléktól. A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét képviselő két alág közül a 36 százalékkal részesedő járműgyártás kivitele jelentősen, 22,1 százalékkal nőtt, ami túlszárnyalta az idén márciusi 19,1 százalékos rekordot az április 12,7 és a májusi 8,4 százalékos növekedés után. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 14 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 13,4 százalékkal emelkedtek szintén kiugró ütemben az előző két hónap 2,9, illetve 0,3 százalékos mértékével szemben. Az élelmiszerkivitel is rekordnövekedést mutatott, 18,9 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbit, és a gyógyszeripar is 11,9 százalékkal növelte exportját az egy évvel korábbi 5,2 százalékos visszaesés után. A júniusban feladott új exportrendelések 8,5 százalékkal nagyobbak az egy évvel korábbiaknál és a korábbiakkal együtt a teljes export-rendelésállomány 11,7 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. Az új belföldi rendelések még az exportnál is jobban, 21,0 százalékkal nőttek, de a korábbi időszak szerény kereslete miatt még ezzel együtt is 6,9 százalékkal elmaradnak a tavaly júniusitól. A belföldi értékesítésben 27,9 százalékkal nőtt a tartós fogyasztási cikkek értékesítése júniusban, de a két előző havi csökkenés után ismét növekedést (4,1 százalék) mutatott a nem tartós fogyasztási cikkek eladása, amiben a kéthavi hanyatlás után 3,1 százalékos növekedést regisztráló élelmiszeripar is kivette a részét. A beruházási javakat gyártó vállalkozások belföldi eladásai 28,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A járműgyártás értékesítésének 35,8 százalékos növekedése mellett a gépek és berendezések belföldi eladásai is 38,8 százalékkal megugrottak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.