/

Zombor: az elmúlt uniós ciklusban ötszázmilliárdból fejlesztették az egészségügyi infrastruktúrát

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elmúlt hétéves uniós ciklusban mintegy 500 milliárd forintot fordítottak a hazai egészségügyi ellátórendszer infrastruktúrájának fejlesztésére, míg az azt megelőző húsz évben összesen 200 milliárd forintot – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára kedden Sopronban.

Zombor Gábor a Soproni Gyógyközpont ötmilliárd forintból elkészült diagnosztikai tömbjének táblaavató ünnepségén kifejtette: jelenleg 167 egészségügyi intézményben folynak beruházások az országban, ezek részben európai uniós, részben állami forrásból valósulnak meg.

Az államtitkár közölte, a Soproni Gyógyközpont 2013-ban csaknem hétmilliárd forintos fejlesztési programot indított, amellyel a jövőjét is megalapozta, mert nemcsak a betegek, hanem az ott dolgozók helyzete is javult.

Korányi László megbízott főigazgató elmondta, hogy a fejlesztéssel javultak a térség 120-130 ezer lakosát ellátó intézményben a betegellátás szakmai és infrastrukturális feltételei, így az a jövőben is a régió egyik egészségügyi központja marad, valamennyi szakterületen biztosítva a magas szintű betegellátást.

Emlékeztetett arra: a hétmilliárd forintos fejlesztési program részeként épült meg a diagnosztikai tömb, ahol különválasztották a fekvőbeteg- és a járóbeteg-ellátást, további 1,5 milliárd forintból korszerű műszereket szereztek be.

Tájékoztatása szerint a neurológia-stroke, a belgyógyászat-gasztroenterológia, valamint a röntgen- és izotópdiagnosztikai osztályok kaptak új műszereket, amelyekkel nemcsak 21. századi körülmények között, hanem 21. századi technológiával tudják megállapítani és kezelni a betegségeket.

A főigazgató elmondta azt is, hogy a diagnosztikai tömbön kívül felújították a központi műtőblokkot, ahová új orvosi eszközöket, például műtőasztalokat, defibrillátorokat és kézi műszereket szereztek be, valamint felújították a sterilizáló részleget.

Egységessé tették a medikai, a gazdasági humánügyi és informatikai rendszert, emellett 270 millió forintból a Balfi Gyógyfürdőkórház mozgásszervi rehabilitáció fizioterápiás részlegének az eszközparkja is megújult.

A hamarosan lezáruló fejlesztési program része a sürgősségi betegellátó osztály bővítése és fejlesztése, amelynek keretében a megfigyelőszobában kettővel növelik az ágyak számát, emellett a súlyos betegek azonnali ellátását biztosító úgynevezett sokktalanító szobát alakítottak ki.

Előző sztori

Változnak a kártevők ellen használható biocidek forgalmazásának uniós szabályai

Következő sztori

Teljes útlezárás az 55-ös számú főúton