Közélet

Zombor: az elmúlt uniós ciklusban ötszázmilliárdból fejlesztették az egészségügyi infrastruktúrát

Zombor: az elmúlt uniós ciklusban ötszázmilliárdból fejlesztették az egészségügyi infrastruktúrát

2015. július 7., kedd
Zombor: az elmúlt uniós ciklusban ötszázmilliárdból fejlesztették az egészségügyi infrastruktúrát

Az elmúlt hétéves uniós ciklusban mintegy 500 milliárd forintot fordítottak a hazai egészségügyi ellátórendszer infrastruktúrájának fejlesztésére, míg az azt megelőző húsz évben összesen 200 milliárd forintot - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára kedden Sopronban.

Zombor Gábor

a Soproni Gyógyközpont ötmilliárd forintból elkészült diagnosztikai tömbjének táblaavató ünnepségén kifejtette: jelenleg 167 egészségügyi intézményben folynak beruházások az országban, ezek részben európai uniós, részben állami forrásból valósulnak meg. Az államtitkár közölte, a Soproni Gyógyközpont 2013-ban csaknem hétmilliárd forintos fejlesztési programot indított, amellyel a jövőjét is megalapozta, mert nemcsak a betegek, hanem az ott dolgozók helyzete is javult.

Korányi László

megbízott főigazgató elmondta, hogy a fejlesztéssel javultak a térség 120-130 ezer lakosát ellátó intézményben a betegellátás szakmai és infrastrukturális feltételei, így az a jövőben is a régió egyik egészségügyi központja marad, valamennyi szakterületen biztosítva a magas szintű betegellátást. Emlékeztetett arra: a hétmilliárd forintos fejlesztési program részeként épült meg a diagnosztikai tömb, ahol különválasztották a fekvőbeteg- és a járóbeteg-ellátást, további 1,5 milliárd forintból korszerű műszereket szereztek be. Tájékoztatása szerint a neurológia-stroke, a belgyógyászat-gasztroenterológia, valamint a röntgen- és izotópdiagnosztikai osztályok kaptak új műszereket, amelyekkel nemcsak 21. századi körülmények között, hanem 21. századi technológiával tudják megállapítani és kezelni a betegségeket. A főigazgató elmondta azt is, hogy a diagnosztikai tömbön kívül felújították a központi műtőblokkot, ahová új orvosi eszközöket, például műtőasztalokat, defibrillátorokat és kézi műszereket szereztek be, valamint felújították a sterilizáló részleget. Egységessé tették a medikai, a gazdasági humánügyi és informatikai rendszert, emellett 270 millió forintból a Balfi Gyógyfürdőkórház mozgásszervi rehabilitáció fizioterápiás részlegének az eszközparkja is megújult. A hamarosan lezáruló fejlesztési program része a sürgősségi betegellátó osztály bővítése és fejlesztése, amelynek keretében a megfigyelőszobában kettővel növelik az ágyak számát, emellett a súlyos betegek azonnali ellátását biztosító úgynevezett sokktalanító szobát alakítottak ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.