Kultúra

Winnetou, üvegpalota és O. Nagy Gábor a Somogyiban

Winnetou, üvegpalota és O. Nagy Gábor a Somogyiban

2015. július 14., kedd
Winnetou, üvegpalota és O. Nagy Gábor a Somogyiban
somogyi_konyvtar01kf

Júliusban is színes programokkal várja az érdeklődőket a Somogyi-könyvtár, bemutatnak régi gyerekkönyveket, közelebbről meg lehet ismerkedni a könyvtár történetével, valamint O. Nagy Gábor munkásságát dolgozzák fel egy kiállítás keretein belül.

A gyermekvilág kincsei – régi gyermekkönyvek a Somogyi-könyvtárban címmel nyílik kiállítás a bibliotéka aulájában. A gyűjtemény muzeális értékeit bemutató tárlat a gyermeki olvasáskultúra régmúltját idézi föl, a 18. századtól a 20. század elejéig. Ábécés-, hit- és erkölcstan könyvek, ismeretterjesztő művek mellett a gyermek- és ifjúsági irodalom köteteinek régi kiadásai is láthatók a tárlókban. Winnetou és Robinson kalandjai, Cooper és Mark Twain regényei, Cilike történetei épp oly népszerűek voltak a gyermekolvasók körében, mint Móra Ferenc Betűországa, vagy Balázs Béla, Lesznai Anna és Babits Mihály meséi. A kiállítást július 15-én, szerdán 17 órakor Szalay István matematikus, az SZTE JGYTFK Matematika Tanszékének nyugalmazott főiskola tanára, Szeged város korábbi polgármestere, a Közéleti Kávéház Kuratóriumi Elnöke nyitja meg. A tárlat szeptember 23-ig tekinthető meg.

Az „üvegpalota" titkai – könyvtárbemutató

Nyári „könyvtárfölfedező útra” hívja az érdeklődőket a Somogyi-könyvtár. Július 17-én, 24-én és 31-én, valamint augusztus 7-én, 14-én és 28-án (pénteki napokon), 15 órakor indulnak a csoportok. A látogatók bepillanthatnak az „üvegpalota" titkaiba, megismerhetik a könyvtár történetét, megtekinthetik néhány különleges és egyedi dokumentumát. A több mint 130 éve alapított Somogyi-könyvtár Szeged legrégebbi kulturális intézménye, a bibliotéka muzeális gyűjteménye a Nemzeti Kulturális Örökség része.

Nyelvünk virágai – 100 éve született O. Nagy Gábor

Áldozatát meglovagló boszorkány, italtól megrészegült keresztes vitéz, az ördögtől kifogyhatatlan pénzt kicsaló ember – valamennyien magyar szólásmondások alakjai. S hogy miképpen lehet lóvá tenni valakit, mi köze Makónak Jeruzsálemhez, s hogyan került zsákba a macska, kiderül a száz esztendeje született O. Nagy Gábor nyelvész, irodalomtörténész, szóláskutató és lexikográfus munkásságát bemutató kamarakiállításból, amely július 23-ig látható a Somogyi-könyvtár második emeletén. „A szólások a népi gondolkodást tükröző beszéd díszei: nyelvünk virágai – írta O. Nagy Gábor Mi fán terem? című könyvében. A szerző életművét fémjelzi a Magyar szólások és közmondások gyűjteménye, valamint A magyar nyelv értelmező szótára és a Magyar szinonimaszótár is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.