Uniós liberálisok az Európai Bizottsághoz fordultak a határzár miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Írásbeli kérdéssel fordultak az Európai Bizottsághoz uniós liberális képviselők a magyar-szerb határon építendő kerítés és a Magyarországon elfogadott új menedékjogi szabályok miatt – tudatta kedden a Liberálisok és Demokraták Európai Szövetségének európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja.

Sophie In ‘t Veld holland politikus szerint ez újabb “sajnálatos és idegenellenes intézkedés” a magyar kormány részéről, amely szembemegy az unió értékeivel és politikáival.

“Világos választ akarok a bizottságtól. Megvárják, míg megépül a kerítés, vagy még az előtt beavatkoznak?” – fogalmazott a politikus, aki szerint a görög, spanyol és bolgár határon álló kerítések is azt bizonyítják, hogy az “Európa-erőd” nem jelent megoldást.

“A történelem megmutatta, hogy a falak soha semmi jót nem hoztak, és nem állják útját az embereknek” – idézi a frakció közleménye a politikust, aki arra is választ vár, hogy mit tesz majd a bizottság, ha Magyarország elutasítja a menedékkérőket, s megtagadja tőlük a jogot, hogy humanitárius segítséget és menedéket kérjenek.

A svéd Cecilia Wikström, a frakció migrációs kérdésekért felelős szóvivője szerint elfogadhatatlan, hogy miközben minden korábbinál többen menekülnek a világban, Magyarország “falakat emelve elszigetelje magát”.

“Magyarországnak tiszteletben kell tartania a nemzetközi jogot, például a genfi egyezményt. Kötelességünk és nem választás kérdése, hogy szolidárisak legyünk, és jogilag korrekt eljárásban részesítsük a menedékkérőket” – foglalt állást Wikström. Wikström szerint a magyar miniszterelnök “mini-Oroszországgá” alakítja hazáját.

“Az EU-nak azonnal cselekednie kell, nyomást kell gyakorolni a magyarországi rezsimre, mielőtt túl késő lesz” – zárja mondandóját a svéd EP-képviselő.

Előző sztori

Illegális migráció – A kormánytól kérnek kárenyhítést a homokhátsági gazdáknak

Default thumbnail
Következő sztori

A szelfizés veszélyeire figyelmeztet az orosz belügy

Legutóbbi hasonló cikkek