Közélet

Szegedi Jobbik: Ki őrzi a határt a Tiszán? + FOTÓK

Szegedi Jobbik: Ki őrzi a határt a Tiszán? + FOTÓK

2015. július 17., péntek
Szegedi Jobbik: Ki őrzi a határt a Tiszán? + FOTÓK
migransok99_gs

Megoldást kell találni a vízi határszakaszok őrzésére is – mondta Tóth Péter, a Jobbik szegedi elnöke Gyálaréten, a Tisza partján tartott sajtótájékoztatóján. Az ártéri erdő most is tele van illegális migránsokkal, ottjártunkkor mintegy harminc főt tereltek ki polgárőrök segítségével a területről.

Szegednél négy kilométer hosszan a Tisza sodorvonala jelenti a magyar-szerb határt, ez egyben a város közigazgatási határa is – közölte

Tóth Péter

jobbikos önkormányzati képviselő. Utalt

a Mórahalom térségében épülő négyféle kerítéstípusra

, s azt vetette fel, hogy vajon ott, ahol természetes vízfolyás az államhatár, miként fogja a rendőrség megakadályozni az illegális migránsok hazánkba áramlását.

migranso_szeged09_gs

„A folyóba nem lehet kerítést építeni, mint ahogy az ártérbe sem, hiszen áradások idején víz alá is kerülhet. Szegedi képviselőként az aggaszt a legjobban, hogy az itteni határszerkezet miatt térségünkben fog összpontosulni az illegális migráció az ideiglenes határzár megépülése után” – fogalmazott.

migranso_szeged54_gs

A jobbikos politikus úgy értékelte, hogy Szeged városának több támogatást kellene nyújtania, például a helyi polgárőr szervezetnek. Ismételten javasolt

Botka László

MSZP-s polgármesternek, hogy tájékozódjon a helyszínen, de a Fidesz-L.É.T. frakciót is kritizálta amiatt, hogy az általuk felvetett rendkívüli közgyűlésből egyelőre úgy látszik, nem lesz semmi.

migranso_szeged47_gs

Tóth megjegyezte, már a sajtótájékoztató előtt két busznyi határsértőt szállítottak el az ártéri erdőtől a rendőrök. Ottjártunkkor először nyolc fő, köztük egy kisgyermek merészkedett elő a fák közül, majd később a helyszínre érkező polgárőrökkel együtt mintegy harminc főt kísértek ki az erdő mellé.

migranso_szeged42_gs

Értesítették a rendőrséget is, akik majd egy órával a bejelentést követően érkeztek ki a helyszínre, olyannyira leterheltek a migrációs áradat miatt. A migránsok egy része nem akarta megvárni a rendőröket, tartottak attól, hogy visszaküldik őket Szerbiába, és az ujjlenyomatvételtől is ódzkodnak.

migranso_szeged29_gs

Az ártéri erdőben csapások és rengeteg szemét jelzi, hogy merre jártak. Egy kisebb tábort is kialakítottak a fák között, ahol ruhaneműk, cipők, hálózsákok, gyógyszerek és vizes flakonok voltak mindenfelé szétdobálva. Az is jellemző, hogy a migránsok szírnek mondják magukat, de több esetben kiderült, hogy Pakisztánból érkezett. Időközben az Alsóvárosi Polgárőr Közhasznú Egyesület tagjai vizet hozattak a helyszínre és próbálták angolul elmagyarázni a határsértőknek, hogy mi fog velük történni. Az egyesület elnöke,

Sándor János András

becslése szerint az ártérben csak a hattyasi résznél legalább száz fő húzhatja meg magát az erdőben. „Minden emberileg tőlünk telhetőt megteszünk, vizet osztunk, amire nagy szükség van ebben a melegben. Szerencsére több civil szervezet is támogat bennünket, így rendelkezünk készletekkel.

migranso_szeged50_gs

A rendőri szervek, a polgárőrök és a civilek egyaránt leterheltek, rengeteg határsértő van térségünkben” – magyarázta. Kérdésünkre elmondta, azok a határsértők, akikkel ők találkoznak 90%-ban azt mondják nekik, hogy Szíriából érkeztek, de pakisztániak és afgánok is vannak közöttük.

Megoldást kell találni a vízi határszakaszok őrzésére is – mondta Tóth Péter Gyálaréten, ahol mintegy 30 migránst kísértek ki az ártéri erdőből.http://szegedma.hu/?p=554053

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 17.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.