Írjon nekünk

Közélet

Nem lehet pancsolni a Partfürdőn – visszavonták a működési engedélyt (FRISSÍTVE)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

ujszegedi_partfurdo_szegedkemping

Az idei szegedi nyár egyik jó híre az volt, hogy a Partfürdőn ismét feltöltötték a medencéket, így ott is lehet strandolni. Az üzemeltető azt állította, hogy gyógyvíz van a medencékben, de kiderült, hogy ez nem igaz, így visszavonták a működési engedélyt.

Július elején arról nyilatkozott a SZEGEDma.hu-nek Bosnyákovits Tünde, a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának a vezetője, hogy Csongrád megyében mind a 11 kijelölt fürdőhely vízminősége megfelelő. Szegeden három kijelölt felszíni fürdőhely van, az újszegedi Partfürdőn, a Sziksósfürdő Strand és Kempingnél és a Sziksósfürdő Naturista Strand és Kempingnél.

Információink szerint a Partfürdő működési engedélyét ideiglenesen bevonták, mivel az üzemeltetési szabályzatokban feltüntetett adatok nem feletek meg a valóságnak. Úgy tudjuk, azt állították, hogy gyógyvíz van a medencékben, azonban kiderült, hogy ez nem igaz. Mindez azért lényeges, mert más szabályozás vonatkozik a gyógyvízzel feltöltött medencék üzemeltetésére, például arra, hogy milyen gyakorisággal kell leereszteni azokat, illetve gyógyvizes medence esetében nem kötelező a vízforgató sem.

Még szerda délelőtt felkerestük az ügyben a Csongrád Megyei Kormányhivatalt, akik megerősítették a hírt, részletesebb hivatalos tájékoztatót későbbre ígértek.

Íme a hivatalos közlemény:

A Szeged Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya július 27-én értesült arról, hogy nem az engedélyezett gyógyvízzel vannak feltöltve a strand medencéi – ez volt a feltétele a korábbi, működést engedélyező határozat kiadásának. Az üzemeltető ugyanis így mentesült a kötelező vízforgató berendezések működtetésétől. Az engedélyező határozatban az szerepelt, hogy a Partfürdőn szezonális jelleggel üzemelő medencéket csak a Dóra és a Dóra2 kutak gyógyvizével lehet feltölteni, és gyógyászati céllal kell üzemeltetni.

Mind vizsgálati eredmény, mind pedig az üzemeltető írásbeli nyilatkozata igazolta, hogy nem a kijelölt gyógyvízzel, tehát nem az Országos Tisztiorvosi Hivatal határozatának megfelelően működteti a medencéket Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft., így a hatóság a korábban kiadott működési engedélyt 2015. július 28-ával visszavonta.

Az azonnali végrehajtást az indokolja, hogy a fürdő a közegészségügyi, járványügyi jogszabályok által előírt-, és a hatóság által jóváhagyott Üzemeltetési Szabályzat hiányában nem működtethető. Az üzemeltető kérte a medencék más módon történő üzemeltetésének engedélyezését. Ezt a járási hivatal új eljárásban fogja elbírálni.

Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.: Évtizedekig működtek illetve ma is működnek a partfürdő medencéihez hasonló medencék

A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. vezetője, Jávorszky Iván a következő nyilatkozatot juttatta el hírportálunkhoz:

“A megújult Partfürdő szolgáltatásait az elmúlt 1 hónap alatt több, mint 15 000 szegedi és Szegedre látogató vendég vette igénybe, ez az egyhavi adat nagyságrendekkel meghaladja a Partfürdő tavalyi egész éves látogatottságát. A növekedés jelentős része az újra megnyitott medencéknek is köszönhető. Az elmúlt időszakban a víz minőségét kétheti rendszerességgel az ÁNTSZ által akkreditált laborban vizsgálták, a nyitás óta eltelt időszakban fertőzés nem történt. A Kormányhivatal a jelenlegi eljárásában sem fogalmazott meg fertőzésre utaló tényt. Évtizedekig működtek illetve ma is működnek a partfürdő medencéihez hasonlóan töltő-ürítő rendszerben medencék országszerte. Az ülő, valamint a családi medence a jogszabályi előírásoknak megfelelően 2 illetve 4 naponta leengedésre, zsírtalanításra, fertőtlenítésre kerültek, sőt a legmelegebb napokban ennél is gyakrabban takarítottuk a medencéket.

A medencék üzemeltetésére vonatkozó szabályzat módosításának engedélyeztetése a Járási Kormányhivatalnál már folyamatban van, annak elbírálását követően a nyitásról haladéktalanul gondoskodunk.”

FRISSÍTÉS: leengedték a medencéket

Csütörtök délután a népegészségügyi főosztály vezetője, Bosnyákovits Tünde és munkatársai megjelentek a Partfürdőn, kiküldték az embereket a medencékből, a vizet pedig leengedték, innentől tehát nincs fürdőzés – értesült hírportálunk.

Ideiglenesen visszavonták a Partfürdő működési engedélyét – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=556521

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 30.

Hírzóna

Újabb pályázatok jelentek meg a Magyar falu programban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egyből három is.

Tovább olvasom

Közélet

Összeolvad a szeged.hu és a Délmagyar

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Március 1-től egyesül a két újság.

Tovább olvasom

Egészség

Koronavírussal fertőződött meg egy magyar Japánban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Pozitív lett a Japán mellett karanténba helyezett hajón dolgozó egyik magyar állampolgár koronavírustesztje.

Tovább olvasom

Aktuál