Közélet

Nem lehet pancsolni a Partfürdőn - visszavonták a működési engedélyt (FRISSÍTVE)

Nem lehet pancsolni a Partfürdőn - visszavonták a működési engedélyt (FRISSÍTVE)

2015. július 30., csütörtök
Nem lehet pancsolni a Partfürdőn - visszavonták a működési engedélyt (FRISSÍTVE)
ujszegedi_partfurdo_szegedkemping

Az idei szegedi nyár egyik jó híre az volt, hogy a Partfürdőn ismét feltöltötték a medencéket, így ott is lehet strandolni. Az üzemeltető azt állította, hogy gyógyvíz van a medencékben, de kiderült, hogy ez nem igaz, így visszavonták a működési engedélyt.

Július elején arról nyilatkozott a SZEGEDma.hu-nek

Bosnyákovits Tünde

, a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának a vezetője, hogy

Csongrád megyében mind a 11 kijelölt fürdőhely vízminősége megfelelő

. Szegeden három kijelölt felszíni fürdőhely van, az újszegedi Partfürdőn, a Sziksósfürdő Strand és Kempingnél és a Sziksósfürdő Naturista Strand és Kempingnél. Információink szerint a Partfürdő működési engedélyét ideiglenesen bevonták, mivel az üzemeltetési szabályzatokban feltüntetett adatok nem feletek meg a valóságnak. Úgy tudjuk, azt állították, hogy gyógyvíz van a medencékben, azonban kiderült, hogy ez nem igaz. Mindez azért lényeges, mert más szabályozás vonatkozik a gyógyvízzel feltöltött medencék üzemeltetésére, például arra, hogy milyen gyakorisággal kell leereszteni azokat, illetve gyógyvizes medence esetében nem kötelező a vízforgató sem. Még szerda délelőtt felkerestük az ügyben a Csongrád Megyei Kormányhivatalt, akik megerősítették a hírt, részletesebb hivatalos tájékoztatót későbbre ígértek.

Íme a hivatalos közlemény:

A Szeged Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya július 27-én értesült arról, hogy nem az engedélyezett gyógyvízzel vannak feltöltve a strand medencéi – ez volt a feltétele a korábbi, működést engedélyező határozat kiadásának. Az üzemeltető ugyanis így mentesült a kötelező vízforgató berendezések működtetésétől. Az engedélyező határozatban az szerepelt, hogy a Partfürdőn szezonális jelleggel üzemelő medencéket csak a Dóra és a Dóra2 kutak gyógyvizével lehet feltölteni, és gyógyászati céllal kell üzemeltetni. Mind vizsgálati eredmény, mind pedig az üzemeltető írásbeli nyilatkozata igazolta, hogy nem a kijelölt gyógyvízzel, tehát nem az Országos Tisztiorvosi Hivatal határozatának megfelelően működteti a medencéket Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft., így a hatóság a korábban kiadott működési engedélyt 2015. július 28-ával visszavonta. Az azonnali végrehajtást az indokolja, hogy a fürdő a közegészségügyi, járványügyi jogszabályok által előírt-, és a hatóság által jóváhagyott Üzemeltetési Szabályzat hiányában nem működtethető. Az üzemeltető kérte a medencék más módon történő üzemeltetésének engedélyezését. Ezt a járási hivatal új eljárásban fogja elbírálni.

Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.: Évtizedekig működtek illetve ma is működnek a partfürdő medencéihez hasonló medencék

A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. vezetője, Jávorszky Iván a következő nyilatkozatot juttatta el hírportálunkhoz: "A megújult Partfürdő szolgáltatásait az elmúlt 1 hónap alatt több, mint 15 000 szegedi és Szegedre látogató vendég vette igénybe, ez az egyhavi adat nagyságrendekkel meghaladja a Partfürdő tavalyi egész éves látogatottságát. A növekedés jelentős része az újra megnyitott medencéknek is köszönhető. Az elmúlt időszakban a víz minőségét kétheti rendszerességgel az ÁNTSZ által akkreditált laborban vizsgálták, a nyitás óta eltelt időszakban fertőzés nem történt. A Kormányhivatal a jelenlegi eljárásában sem fogalmazott meg fertőzésre utaló tényt. Évtizedekig működtek illetve ma is működnek a partfürdő medencéihez hasonlóan töltő-ürítő rendszerben medencék országszerte. Az ülő, valamint a családi medence a jogszabályi előírásoknak megfelelően 2 illetve 4 naponta leengedésre, zsírtalanításra, fertőtlenítésre kerültek, sőt a legmelegebb napokban ennél is gyakrabban takarítottuk a medencéket. A medencék üzemeltetésére vonatkozó szabályzat módosításának engedélyeztetése a Járási Kormányhivatalnál már folyamatban van, annak elbírálását követően a nyitásról haladéktalanul gondoskodunk."

FRISSÍTÉS: leengedték a medencéket

Csütörtök délután a népegészségügyi főosztály vezetője,

Bosnyákovits Tünde

és munkatársai megjelentek a Partfürdőn, kiküldték az embereket a medencékből, a vizet pedig leengedték, innentől tehát nincs fürdőzés - értesült hírportálunk.

Ideiglenesen visszavonták a Partfürdő működési engedélyét - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=556521 Posted by Szegedma Hírportál on2015. július 30.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.