Közélet

Munkahelyteremtés vagy betörő multik - kinek lesz jó a TTIP?

Munkahelyteremtés vagy betörő multik - kinek lesz jó a TTIP?

2015. július 15., szerda
Munkahelyteremtés vagy betörő multik - kinek lesz jó a TTIP?
dollar_euro

Két éve tartanak a tárgyalások az Európai Unió és az Egyesült Államok között a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség létrehozásáról, amely együttműködés viták sokaságát váltotta ki a közéletben. A transzatlanti együttműködésről a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának adjunktusát, Udvari Beátát kérdeztük.

- Melyek a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) fő jellemzői? Milyen hatással lehet ez az együttműködés az EU és az USA kapcsolatára, illetve a két fél gazdaságára?

- Az EU és az USA közötti szabad kereskedelmi megállapodás kérdése néhány évvel ezelőtt, 2013-ban merült fel. A tárgyalások már közel két éve folynak és a létrejövő TTIP célja, hogy mind a bővülő (és szabadabb) kereskedelem, mind a beruházások növekedése révén gazdasági növekedést érjenek el az EU-ban és az USA-ban. A TTIP-tárgyalások három fő területet érintenek: az első a piacra jutás megkönnyítése (vámok és korlátozások eltörlése az áru és szolgáltatáskereskedelem elől), a második az összehangolt szabályozási környezet kialakítása (standardok közelítése, adminisztratív terhek csökkentése, szabványok egységesítése), míg a harmadik elem az együttműködés erősítése. De az egyezmény kiterjedne a befektetésvédelemre és a vitarendezésre is. Ami a gazdasági következményeket illeti: egyes jóslatok szerint a két fél közötti termékforgalom 79%-os bővülésével lehet majd számolni, ami az EU-ban nagyjából 400 ezer munkahelyet teremt majd (azonban ez nem egyenlően oszlik majd meg a tagországok között, hiszen eltérő az USA súlya kereskedelmükben). A GDP növekedése az egyezmény következtében az EU-ban 190 milliárd USD-ra, míg az USA-ban 100 milliárd USD-ra tehető. Viszont a gazdasági hatásokkal kapcsolatban nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy harmadik országok pozíciója romolhat ezen egyezmény létrejöttével. A legnagyobb vesztese talán Kína lehet, de más feltörekvő országok súlya is csökkenhet.

- Milyen előzményeit említhetjük ennek a szabadkereskedelmi társulásnak?

- Az előzmények sokrétűek: az EU világgazdasági pozíciójának gyengülése, Kína megerősödése és világhatalmi törekvése, az USA válsága, az EU és az USA közötti jelentős mértékű kereskedelem. Egy ilyen egyezmény megkötésével és a világ két meghatározó hatalmának együttműködésével olyan szövetség jöhet létre, amely globálisan átrendezheti a világgazdaságot. Ezek mellett természetesen vannak praktikusabb okok is, például az ugyanarra a termékre kivetett különböző mértékű vámok (pl. az EU-ban az USA-ból importált autókra 10%-os vámot vetnek ki, míg az USA-ban ez csak 1,7% az európai autókra vonatkozóan), vagy egységes származási szabályok kialakítása.

- Hol tartanak jelenleg a tárgyalások? Várhatóan meddig tarthatnak még?

- A tárgyalások folyamatosan zajlanak, hol Brüsszelben, hol Washingtonban. Azt nem lehet tudni, hogy meddig tartanak majd, hiszen ez attól is függ, hogy a két fél mennyire kompromisszumkész. A tárgyalások kezdetén, 2013. júliusban még 2014 év végét várták a tárgyalások lezárásának, viszont ma már 2015 végét hangoztatják, de elég gyakran nyitva is hagyják a kérdést. Arra, hogy mennyire védi az EU és az USA a saját érdekeit és a saját piacait, nagyon jó példa a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretében zajló tárgyalássorozat (Doha Forduló): a fordulót 2001-ben indították, és nagyobbrészt (de nem kizárólagosan, hiszen a WTO-nak 160 tagja van!) az EU és az USA érdekellentétei miatt ezt a tárgyalássorozatot a mai napig nem sikerült lezárni.

- Melyek a TTIP támogatóinak, illetve ellenzőinek fő érvei a tárgyalások körüli vitákban?

- Többnyire a gazdasági növekedés, munkahelyteremtés áll a középpontban. Emellett ki szokták emelni azt is, hogy a szabályok, szabványok összehangolása, egységesítése miatt könnyebb - és alacsonyabb költségű - lesz majd a kereskedelem a két fél között, könnyebb lesz az európai cégeknek az amerikai piacra belépni (és viszont). Az adminisztratív terhek csökkentése, a technikai szabályozások egységesítése mind-mind könnyebbé teszi a piacra lépést. Azt se felejtsük el, hogy egy 300 milliós piacról beszélhetünk. Az európai ellenzők a multinacionális vállalatok nagyobb befolyásától tartanak, és attól félnek, hogy a szabályok egységesítése érdekében az EU lemond majd olyan eredményekről, amelyeket a környezet- vagy fogyasztóvédelem területén ért el. Továbbá általános félelem az a beruházások kapcsán, hogy az amerikai multik bíróságokhoz fordulnak, ha nem "tetszik" nekik valamilyen fogyasztóvédelmi, környezetvédelmi vagy egészségügyi szabályozás, arra hivatkozva, hogy számukra ez profitcsökkenést eredményez. Az EU egyébként erre a kérdésre kiemelt figyelmet fordít, és próbálja védeni saját magát is és eloszlatni ezeket a félelmeket.

- Önnek mi a személyes véleménye a TTIP-ről?

- Mint minden ilyen egyezménynek, lesznek nyertesei és vesztesei. Úgy gondolom, hogy a TTIP - ha sikerül tető alá hozni - nagy előrelépés lehet az EU és az USA kapcsolatában, és sokkal erősebb lesz az együttműködés elem a két fél között. Egy ilyen nagy volumenű egyezmény létrejöttével az EU és az USA még kiemelkedőbb gazdaságok lesznek, és a feltörekvő országok (pl. Kína, India, egyes latin-amerikai országok) háttérbe szorulnak. Ha létrejön a valóban szabad kereskedelmet biztosító egyezmény, akkor az nem csak a két fél között okoz majd változást, hanem globális szinten is, és a multilaterális kereskedelmi tárgyalásokat is befolyásolja majd (ld. a Kereskedelmi Világszervezet keretében folyó tárgyalásokat), hiszen a TTIP-vel az EU és az USA érdeke közel ugyanaz lesz. Azt is látni kell ugyanakkor - és ez a tárgyalások tartalmán is látszódik -, hogy vannak és lesznek olyan területek, ahol a teljes szabadkereskedelem nem, vagy csak nehezen fog létrejönni (pl. a mezőgazdaság), hiszen mindkét fél védi saját pozícióját. Összességében némileg szkeptikus vagyok a TTIP-vel kapcsolatban, hiszen két olyan nagyhatalom akarja megnyitni egymás előtt a piacait, amelyek eddig egymás komoly versenytársai voltak, és mindkét hatalom nagyon sok területen meglehetősen protekcionista, de meglátjuk, mit hoz az év vége.

Munkahelyteremtés vagy betörő multik - kinek lesz jó a TTIP?http://szegedma.hu/?p=553006

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 15.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.