Közélet

MNO: Eldőlt a Lombard sorsa

MNO: Eldőlt a Lombard sorsa

2015. július 8., szerda
MNO: Eldőlt a Lombard sorsa

Több ezer adós autóhitel-szerződését érinti a Kúria tegnapi döntése, amely a jelek szerint végleg ítéletet mondott a szegedi székhelyű Lombard Lízing Zrt. általános szerződési feltételei felett. A bírói fórum 24 pontban érvénytelenítette a társaság kikötéseit, amelyek alapján többek közt a lízingcég nem veheti önkényesen birtokba ügyfelei járműveit még akkor sem, ha megszűnt a szerződés - írj a Magyar Nemzet online verziója.

"A főként autóhitelezéssel foglalkozó társaságot a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (PITEE) perelte be évekkel ezelőtt" -

közölte az mno.hu

. A szervezet a hitelszerződésekhez és a lízingszerződésekhez kapcsolódó üzletszabályzatokat egyaránt támadta, azt kérve a bíróságtól, hogy állapítsa meg több, az adósok közreműködése nélkül előre meghatározott kikötés tisztességtelenségét. A maratoni eljárásban az egyesület keresete kétszer került a Szegedi Ítélőtáblára és a Kúriára is. A legfelsőbb bírói fórum ugyanis egyszer új eljárásra kötelezte a másodfokon eljáró ítélőtáblát, ám a tegnapi ítélet ellen felülvizsgálati kérelemnek már nincs helye. A bírói testület érvénytelennek nyilvánította a pénzintézet legtöbb, azonnali felmondásra vonatkozó szabályát. Például nem mondható fel a szerződés akkor, ha lopáskár vagy jármű baleseti totálkára következik be. Akkor sem mondhatja fel a szerződést a társaság, ha az adós első alkalommal 15 napot meghaladó késedelembe esik, s a hitelező által meghatározott póthatáridőn belül sem teljesít. De abban az esetben sem mondható fel a szerződés, ha az adós ellen felszámolási, végrehajtási eljárás vagy végelszámolás indul.

Nem lehet kiadni az ügyfelek adatait

A Kúria szerint a továbbiakban nem adhatja ki ügyfelei adatait az érdekeltségi körébe tartozó társaságnak, illetve harmadik félnek a Lombard Lízing Zrt., továbbá nem veheti önkényesen birtokba ügyfele gépkocsiját még akkor sem, ha megszűnik a szerződés. Ez azért érdekes, mert ez a kikötés már a januárban hozott másodfokú, jogerős ítélet óta érvénytelen, ám a Lombard ennek nem tett eleget. "Lapunkat az elmúlt hetekben több olyan adós is megkereste, akiket különböző behajtócégek munkatársai kerestek fel a társaság megbízásából" - olvasható a hírportálon. Ők arra szólították fel az adósokat, fizessék ki lejárt tartozásaikat, illetve többször fordult elő, hogy a behajtók le szerették volna fényképezni az adósok gépjárművét. Két adóst a Vindicatio követeléskezelő vállalkozás kereste meg. A cég arra hivatkozott, hogy a Lombard általános szerződési feltételei alapján joguk van hozzá – a bírósági ítéletről mit sem tudtak. Hasonló választ kapott egy másik adós, akit a Wellsec Kft. munkatársai kerestek a Lombard megbízásából. Továbbá

Bihari Krisztina

, a PITEE jogi képviselője is arról számolt be, hogy ügyvédi irodájában is megsokszorozódtak a panaszok. Ügyfelei arról számoltak be, hogy behajtók keresik és fizetésre szólítják fel őket, de akadt olyan eset is, hogy az adós járművét is vitték volna. Az ügyvéd elmondta, a Kúria döntése három korábbi üzletszabályzat kikötéseire vonatkozik, ám minden Lombard-adós számára húsba vágóan fontos. Ugyanis a kikötések közül több a Lombardnak szinte az összes általános szerződési feltételeiben szerepel, s újabb közérdekű pert fognak kezdeményezni, amelyben az öszszes üzletszabályzat érintett kikötésének érvénytelenségét kérik majd. A jogász felhívta a figyelmet arra is, hogy az ítélet azért is rendkívül fontos, mert a pénzintézet számtalan adósa úgynevezett fix törlesztésű hitelszerződést kötött, ami azt jelenti, hogy a futamidő során nem változhat a törlesztés. Ehhez képest a cég egy idő után folyamatosan ráterhelte az ügyfeleire a devizahitelből fakadó árfolyam-különbözetet az egyik általános szerződési feltétele alapján. Viszont a Kúria kimondta: ez a kikötés is érvénytelen. Bihari szerint főként ez alapján, de más feltételek tisztességtelensége okán is kártérítési perek ezrei indulhatnak a Lombard ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.