Sport

MLSZ: enyhül a klubkártya-rendszer szabályozása

MLSZ: enyhül a klubkártya-rendszer szabályozása

2015. július 1., szerda
MLSZ: enyhül a klubkártya-rendszer szabályozása
magyar_sved37_szurkolo_valogatott_gs

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége úgy döntött, hogy enyhít a tavaly szeptemberben bevezetett klubkártya-rendszer szabályain, s a válogatott mérkőzések szervezőjeként nem teszi kötelezővé a kártyák használatát.

Az mlsz.hu-n olvasható szerdai közlemény szerint az OTP Bank Liga következő idényében a bajnoki találkozókat szervező klubok hatáskörébe tartozik majd, hogy kötelezővé teszik-e a szurkolói kártya használatát az adott összecsapásra, ugyanakkor az ehhez kapcsolódó integrált jegyértékesítési rendszert a továbbiakban is működtetniük kell. Az MLSZ elnöksége úgy határozott, hogy ez a módosítás a továbbiakban is érvényben maradhat majd, ha sem a klubokat, sem a szövetséget nem sújtja jelentős fegyelmi büntetéssel az európai (UEFA), vagy a nemzetközi szövetség (FIFA). "A javuló infrastrukturális háttér, a gazdaságilag és szakmailag megerősödött környezet, az új támogatási rendszer és a rend terén tapasztalt látványos változások arról győztek meg bennünket, hogy ebben az új helyzetben átgondolhatjuk eddigi álláspontunkat a szurkolói kártya kötelező használatáról, ezért a bizalom jeleként és a futballban szereplők nagyobb felelősségvállalása mellett szabályrendszerünkben a korábbi kötelezettséget lehetőséggé alakítjuk át" - idézte

Csányi Sándor

MLSZ-elnököt a közlemény. A futballszövetség vezetője kiemelte, hogy a kártya használata a továbbiakban is jelentős előnyt biztosít a szurkolóknak, mert gyorsítja és megkönnyíti a jegyvásárlást, illetve a stadionba való belépést, a kluboknak pedig változatlanul biztosítaniuk kell a rendszer által nyújtott kényelmi szolgáltatást a drukkerek számára. Csányi Sándor hozzátette, aki kártya nélkül szeretne bajnoki mérkőzésre kilátogatni, az a törvényi előírások betartása miatt nehézkesebb ügyintézésre számíthat, a személyes adatokat ugyanis mindig hitelt érdemlően meg kell adnia. "Az elmúlt öt évünk a labdarúgásunk elmaradottságából adódó problémák felszámolásáról szólt" - jelentett ki az MLSZ elnöke, s hozzátette, a szurkolói kártyát a kényelmi szempontok figyelembe vétele mellett azért is vezették be, hogy segítsék egy más típusú vásárlói kultúra kialakulását. "Egyre többen vesznek online és elővételben jegyet, és kétszázezer szurkoló döntött a kártya kiváltása mellett, így nyugodtan beszélhetünk egy erős rétegről, amelynek tagjai olyan szurkolói, vásárlói attitűddel jellemezhetőek, mint nyugat-európai +kollégáik+. Most teszünk egy gesztust azok felé is, akik még valamilyen okból nem váltották ki a kártyájukat" - mondta Csányi Sándor. Az MLSZ elnöksége várhatóan a következő szezon végén tárgyalja újra a rendszert, s a választható kártyahasználat melletti érveknél a szurkolásra vonatkozó szabályok betartását, valamint az élvonalbeli mérkőzések átlagos nézőszámának emelkedését veszi majd figyelembe. A közlemény kitért rá, hogy ezzel a döntéssel az MLSZ elnöksége "a szurkolók többsége által elfogadott" rendszer hátrányainak orvoslását reméli, illetve lehetőséget akar biztosítani a meccsekre nem rendszeresen járó nézőknek, továbbá bizalmi lépésnek, nyitásnak szánja azok felé, akik eddig "dacból, a kötelező kártyarendszer elleni tiltakozás okán maradtak távol"." A döntéssel párhuzamosan az MLSZ változtat a fegyelmi büntetésekkel kapcsolatos gyakorlaton is, s a továbbiakban csak azokat a szabálysértéseket szankcionálja szigorúan, amelyeket az UEFA és a FIFA is, ugyanakkor megmarad a zéró tolerancia a rasszizmussal szemben.

Vegyesen reagáltak a klubok az MLSZ döntésére

Vegyesen reagáltak a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő klubok a magyar szövetség (MLSZ) döntésére, amely szerint a továbbiakban az egyesületek határozzák meg, hogy egy adott mérkőzésre szóló jegy vásárlásakor kötelezővé teszik-e a szurkolói kártya használatát. A bajnoki címvédő Videoton FC a vidi.hu-n olvasható közleményben arról írt, hogy üdvözli az MLSZ döntését, és az elmúlt idényhez hasonlóan a következő szezonban sem teszi kötelezővé a szurkolói kártya használatát. A fehérvári egyesület egyúttal jelezte: "a kölcsönös bizalomra épülő, egy idényre szóló időszak ugyanakkor mind a klubra, mind a szurkolókra komoly felelősséget ró, hiszen a szövetség elnöksége a következő szezon végén visszatér a kérdésre, és megvizsgálja a döntés hatásait a szurkolásra vonatkozó szabályok betartására." Az MTK Budapest vezetősége a klub hivatalos honlapján szereplő közlemény szerint "haladéktalanul egyeztet" a szurkolókkal, valamint a szurkolói szervezetek és csoportok képviselőivel, és a kérdésben a "véleményük figyelembe vételével, velük közösen" dönt majd. A Budapest Honvéd FC üdvözölte az MLSZ döntését, és közleményben jelezte, hogy a következő idény kezdetétől Kispesten nem lesz kötelező a kártya használata. "A Bozsik Stadionban az MLSZ döntése nem okoz semmilyen gondot, hiszen évek óta rend van a kispesti pályán" - olvasható a közleményben, amelynek végén a klub a "gyorsabb bejutás érdekében" javasolja drukkereinek a kártya használatát. Az Újpest FC a szerdai közleményében úgy fogalmazott, egyelőre nem foglal állást a kérdésben, előbb megvárja a hivatalos tájékoztatást, és annak megismerése után dönt a "klubkártyára vonatkozó politikáját illetően."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.