/

Közegészségügyi szemlét tartottak a szegedi vasútállomáson + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

antsz_ellenorzes_vasutallomas_migransok16_gs

Az alapvető higiéniás feltételek meglétét is ellenőrizték az Indóház téren, ahol a MigSzol Szeged csoport önkéntesei étellel-itallal látják el a migránsokat, továbbá tisztálkodásra is van lehetőség. A közegészségügyi szemle keretében mindent rendben találtak, a levett minták eredményire azonban egy hetet várni kell.

„Nyilvánvaló, hogy a budapesti hányással-hasmenéssel járó járványnak Szegeden nincs folyománya, ilyen megbetegedésről nem tudunk” – hangsúlyozta Bosnyákovits Tünde, a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának a vezetője Szegeden az Indóház téren, ahol a MigSzol Szeged csoport önkéntesei tevékenykednek. A közegészségügyi ellenőrzés apropóját az adta, hogy Budapesten a Nyugati pályaudvarnál kedd éjjel több mint ötven külföldi állampolgárt vittek kórházba megbetegedés gyanújával. A főosztályvezető elmondta, napi szinten tartják a kapcsolatot az Szegedi Tudományegyetemmel, az SBO-val, továbbá a gyermek- és felnőtt fertőző osztállyal, így kijelenthető, hogy migránsokhoz kapcsolódó megbetegedés nem történt Szegeden.

„Alapvetően mindent rendben találtunk, a vasútállomás környékén nincs szemét, az Indóház tér higiéniai állapota megfelelő. A menekültek számára folyamatosan biztosított az ivóvíz is” – tájékoztatott Bosnyákovits Tünde a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának a vezetője a közegészségügyi szemle után. Meg fogják vizsgálni azt is, hogy a menekültek számára biztosított szendvicsek biztos forrásból származnak-e, továbbá mintákat vettek a vonatokról is. A MÁV-tól azt tudták meg, hogy az elmúlt három hétben a Budapestre közlekedő vonatokat minden nap az általános takarításon kívül fertőtlenítik is, melynek biztonsági adatlapját is bemutatták a hatóság szakembereinek. Kérdésünkre Bosnyákovits Tünde elmondta, körülbelül egy hetet kell várni a most elvégzett mintavételek laboratóriumi kiértékelésére, és arról is tájékoztatott, hogy a jövőben is végeznek közegészségügyi szemléket a nagyállomásnál.

Egészségügyi kockázat van, de pánikra nincs ok

Az Indóház téren Kovács Ferenc János járási tisztifőorvos arról tájékoztatott, hogy a menekültek jelenléte közvetlen környezetünkben bizonyos egészségügyi kockázatot jelent. „Nincs olyan mértékű biológiai veszély, hogy a lakosságnak tartania kellene attól, hogy közvetlen életveszélynek lenne kitéve” – szögezte le a szakember. Kovács Ferenc János tudatta, a fertőző megbetegedésekhez három tényező kell: a betegség forrása, a terjedési mód és a fogékony szervezet. Kiemelte azt is, hogy a magyar lakosság a védőoltásokkal megelőzhető betegségek vonatkozásában a majdnem 100%-osan átoltott országnak számít, vagyis bizonyos kórokozóktól védettek vagyunk.

antsz_ellenorzes_vasutallomas_migransok09_gs

A járási tisztifőorvos elmondta azt is, hogy az idegenrendészeti eljáráson átesettek általában a vasútállomások felé tartanak, ezért itt van a legnagyobb elvi lehetősége annak, hogy a fertőzés forrása találkozhasson a lakossággal. „A cseppfertőzéssel vagy enterális úton terjedő megbetegedések okozhatnak elméletileg veszélyt, a világon egyetlen ember sem védett a vérhassal szemben, de hangsúlyozom, hogy ez csak egy példa arra, hogy mi ellen nincs védőoltás” – tette hozzá Kovács Ferenc.

Folyamatosan takarítanak, fertőtlenítenek a MigSzolosok

A szemle során részletesen kikérdezték a MigSzol Szeged csoport önkéntesét, Szőke-Tóth Ágnest, aki elmondta, hogy egy vállalkozó adományként biztosít a számukra kézfertőtlenítőt, folyékony szappant és hypót is, az önkormányzattól ilyen jellegű segítséget nem kértek és nem is kaptak. Az önkéntes újságírói kérdésre elmondta, hogy minden egyes migránscsoport után lefertőtlenítik a padokat, a térburkolatot egészen a villamosmegállóig hypós vízzel. „A szemet és a csikkeket is rendszeresen összeszedjük, mi cseréljük a szemeteszsákokat a kukákban, melyeket egy külön a számunkra biztosított szeméttárolóban helyezzük el. Amennyiben megtelik, értesítjük az önkormányzati céget” – részletezte Szőke-Tóth Ágnes. Hozzátette, minden önkéntesnek kötelező zárt cipőt húznia és gumikesztyűt használnia, és a faházat is rendszeresen fertőtlenítik.

Korábban a MigSzol Szeged csoport aktivistája, Szalai Balázs is beszámolt portálunknak arról, hogy milyen óvintézkedéseket tesznek az önkéntesek, és miként tartják rendben az Indóház teret.

Hallgassa meg a Szalai Balázzsal készült hanganyagunkat:

no images were found

Közegészségügyi szemlét tartottak a Nagyállomáson – mindent rendben találtak, a levett minták eredményire azonban egy hetet várni kell. Részletek fotókkal ITT: http://szegedma.hu/?p=556556

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 30.

Előző sztori

Futsal: Makra Zsolttal juthat fel az élvonalba az SZTE EHÖK SE

Következő sztori

Bikinit, napszemüveget és sört is ellenőrzött a megyei fogyasztóvédelem