Közélet

Közegészségügyi szemlét tartottak a szegedi vasútállomáson + FOTÓK

Közegészségügyi szemlét tartottak a szegedi vasútállomáson + FOTÓK

2015. július 30., csütörtök
Közegészségügyi szemlét tartottak a szegedi vasútállomáson + FOTÓK
antsz_ellenorzes_vasutallomas_migransok16_gs

Az alapvető higiéniás feltételek meglétét is ellenőrizték az Indóház téren, ahol a MigSzol Szeged csoport önkéntesei étellel-itallal látják el a migránsokat, továbbá tisztálkodásra is van lehetőség. A közegészségügyi szemle keretében mindent rendben találtak, a levett minták eredményire azonban egy hetet várni kell.

„Nyilvánvaló, hogy

a budapesti hányással-hasmenéssel járó járványnak

Szegeden nincs folyománya, ilyen megbetegedésről nem tudunk” – hangsúlyozta

Bosnyákovits Tünde

, a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának a vezetője Szegeden az Indóház téren, ahol a MigSzol Szeged csoport önkéntesei tevékenykednek. A közegészségügyi ellenőrzés apropóját az adta, hogy Budapesten a Nyugati pályaudvarnál kedd éjjel több mint ötven külföldi állampolgárt vittek kórházba megbetegedés gyanújával. A főosztályvezető elmondta, napi szinten tartják a kapcsolatot az Szegedi Tudományegyetemmel, az SBO-val, továbbá a gyermek- és felnőtt fertőző osztállyal, így kijelenthető, hogy migránsokhoz kapcsolódó megbetegedés nem történt Szegeden. „Alapvetően mindent rendben találtunk, a vasútállomás környékén nincs szemét, az Indóház tér higiéniai állapota megfelelő. A menekültek számára folyamatosan biztosított az ivóvíz is” – tájékoztatott Bosnyákovits Tünde a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának a vezetője a közegészségügyi szemle után. Meg fogják vizsgálni azt is, hogy a menekültek számára biztosított szendvicsek biztos forrásból származnak-e, továbbá mintákat vettek a vonatokról is. A MÁV-tól azt tudták meg, hogy az elmúlt három hétben a Budapestre közlekedő vonatokat minden nap az általános takarításon kívül fertőtlenítik is, melynek biztonsági adatlapját is bemutatták a hatóság szakembereinek. Kérdésünkre Bosnyákovits Tünde elmondta, körülbelül egy hetet kell várni a most elvégzett mintavételek laboratóriumi kiértékelésére, és arról is tájékoztatott, hogy a jövőben is végeznek közegészségügyi szemléket a nagyállomásnál.

Egészségügyi kockázat van, de pánikra nincs ok

Az Indóház téren

Kovács Ferenc János

járási tisztifőorvos arról tájékoztatott, hogy a menekültek jelenléte közvetlen környezetünkben bizonyos egészségügyi kockázatot jelent. „Nincs olyan mértékű biológiai veszély, hogy a lakosságnak tartania kellene attól, hogy közvetlen életveszélynek lenne kitéve” – szögezte le a szakember. Kovács Ferenc János tudatta, a fertőző megbetegedésekhez három tényező kell: a betegség forrása, a terjedési mód és a fogékony szervezet. Kiemelte azt is, hogy a magyar lakosság a védőoltásokkal megelőzhető betegségek vonatkozásában a majdnem 100%-osan átoltott országnak számít, vagyis bizonyos kórokozóktól védettek vagyunk.

antsz_ellenorzes_vasutallomas_migransok09_gs

A járási tisztifőorvos elmondta azt is, hogy az idegenrendészeti eljáráson átesettek általában a vasútállomások felé tartanak, ezért itt van a legnagyobb elvi lehetősége annak, hogy a fertőzés forrása találkozhasson a lakossággal. „A cseppfertőzéssel vagy enterális úton terjedő megbetegedések okozhatnak elméletileg veszélyt, a világon egyetlen ember sem védett a vérhassal szemben, de hangsúlyozom, hogy ez csak egy példa arra, hogy mi ellen nincs védőoltás” – tette hozzá Kovács Ferenc.

Folyamatosan takarítanak, fertőtlenítenek a MigSzolosok

A szemle során részletesen kikérdezték a MigSzol Szeged csoport önkéntesét,

Szőke-Tóth Ágnest

, aki elmondta, hogy egy vállalkozó adományként biztosít a számukra kézfertőtlenítőt, folyékony szappant és hypót is, az önkormányzattól ilyen jellegű segítséget nem kértek és nem is kaptak. Az önkéntes újságírói kérdésre elmondta, hogy minden egyes migránscsoport után lefertőtlenítik a padokat, a térburkolatot egészen a villamosmegállóig hypós vízzel. „A szemet és a csikkeket is rendszeresen összeszedjük, mi cseréljük a szemeteszsákokat a kukákban, melyeket egy külön a számunkra biztosított szeméttárolóban helyezzük el. Amennyiben megtelik, értesítjük az önkormányzati céget” – részletezte Szőke-Tóth Ágnes. Hozzátette, minden önkéntesnek kötelező zárt cipőt húznia és gumikesztyűt használnia, és a faházat is rendszeresen fertőtlenítik.

Korábban

a MigSzol Szeged csoport aktivistája,

Szalai Balázs

is beszámolt portálunknak arról, hogy milyen óvintézkedéseket tesznek az önkéntesek, és miként tartják rendben az Indóház teret. Hallgassa meg a Szalai Balázzsal készült hanganyagunkat:

Közegészségügyi szemlét tartottak a Nagyállomáson - mindent rendben találtak, a levett minták eredményire azonban egy hetet várni kell. Részletek fotókkal ITT: http://szegedma.hu/?p=556556

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 30.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.