Közélet

Juhász Tünde és Kakas Béla Tusványosról - Páratlan, nemzetünket erősítő kezdeményezés!

Juhász Tünde és Kakas Béla Tusványosról - Páratlan, nemzetünket erősítő kezdeményezés!

2015. július 28., kedd
Juhász Tünde és Kakas Béla Tusványosról - Páratlan, nemzetünket erősítő kezdeményezés!
Németh Zsolt; Tõkés László; Orbán Viktor

„Tusványos – Nem csak fesztivál” – ezzel a mottóval rendezték meg a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort, melynek valódi üzenetéről, egyedi hangulatáról Juhász Tünde kormánymegbízott és Kakas Béla közgyűlési elnök számolt be portálunknak.

Az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke,

Toró T. Tibor

és

Borboly Csaba

, Hargita megye tanácsának elnöke hívta meg Tusványosra

Juhász Tünde

kormánymegbízottat és

Kakas Bélát

, a megyei közgyűlés elnökét. Mindketten első alkalommal látogattak el a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborba, ahol a 2015-ös év „forró témái” a romániai korrupcióellenes kampány, a migráció és magyar-cigány együttélés ügye volt. Szintén a hagyományt követve

Orbán Viktor

miniszterelnök részvételével rendeztek közéleti fórumot, melyen

a kormányfő ismertette többek között a bevándorlással kapcsolatos nemzeti konzultáció eredményeit is

. Juhász Tünde első benyomásai nagyon pozitívak voltak, sok szempontból egyedi és páratlan kezdeményezésnek tartja, hiszen – ahogy fogalmazott – Tusványos egyszerre ad szellemi táplálékot számos témában és nyújt szórakozási lehetőséget az oda érkezőknek – immár 26 éve. „Szándékosan fogalmaztam így, hiszen a tábor nem csak az erdélyi fiatalokat vonzza. Rajtuk kívül az anyaországból és a Kárpát-medence szórványmagyarságból érkezőkkel, sőt angol és román nyelven beszélő vendégekkel is lehet találkozni a programokon. Szándékosan mondtam azt is, hogy számos témában, mert Tusványost még mindig egyfajta kisebbségi rendezvényként tartják sokan számon, pedig nem csupán ezt a problémát, vagy az autonómia kérdését taglalják a határon inneni és túli, sőt nemzetközi szakértők, hanem aktuális gazdaságpolitikai, közéleti, kulturális jelenségeket is kommentálnak az előadások résztvevői” – mondta el a kormánymegbízott.

P1120557

Meglepetés volt számára, hogy milyen élénk érdeklődés mutatkozott ezek iránt a beszélgetések iránt. A szokatlan hőség ellenére minden sátorban telt házas programok zajlottak, és meglepően vegyes volt a közönség összetétele: a diákok mellett szép számmal voltak felnőtt, sőt idősebb korú résztvevői is a rendezvénynek. Tusványos jellemzője Juhász Tünde szerint egyébként a rendkívül oldott hangvétel és nyitott szellemiség, a laza diskurzus; ott nem nehéz összefutni pólót és térdnadrágot viselő ismert közéleti személyiségekkel. A kormánymegbízott szerint Tusványos különleges hangulatához hozzátartozik, hogy több mint 600 kilométerre az országhatártól gyönyörű természeti, és még annál is szebb nyelvi környezetben zajlik az öt napos program. „Vendéglátóink, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke érthetően a megyénkre nehezedő migrációs nyomás érdekelte leginkább – nem csoda, hiszen Csongrád megyén keresztül érkezik az illegális határátlépők döntő többsége, bennünket sújt leginkább ez a teher” – mondta el Juhász Tünde portálunknak. Emlékeztetett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tusnádi beszédében aláhúzta az ideiglenes határzár indokoltságát és jelentőségét, az államigazgatási és a közigazgatási szervnek feladata pedig az, hogy a kormány döntését végrehajtsák. Ez a Csongrád Megyei Kormányhivatalra is több feladatot ró, hiszen például

a kártalanítás során

, az állam javára bejegyzett használati jog kapcsán, vagy építéshatósági kérdésekben illetékesek. A kormánymegbízott hangsúlyozta, az eljárásokról időben tájékoztatni fognak minden érintettet. „Nagyon vártam már, hogy eljussak Tusnádfürdőre, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hangulata magával ragadja az embert. Tízezrek vesznek részt a programokon, legyen szó koncertekről, a szabadegyetemről vagy éppen a politikai konzultáció egy sajátos formájáról, amit ott megtapasztalhattunk” – erről már Kakas Béla közgyűlési elnök beszélt. Akárcsak a kormánymegbízott, ő is az egyedi hangulatot emelte ki, ami felkelti mindenkiben az nemzettudatot, és ez a kötetlen beszélgetéseknek is egyik alapját képezi. „Nagyon feszesek a hétköznapjaink, tele van szabályokkal, protokollal, ezért is volt jó kiszakadni, és a tusványosi laza, oldott hangulat lehetőséget adott arra, hogy teljesen másképp beszéljünk a politikáról, és a megoldandó problémákra is teljesen másképp lehetett ráhangolódni” – fogalmazott.

P1120395

A miniszterelnöknek a migrációval kapcsolatos megállapításaival kapcsolatban Kakas Béla leszögezte, nekünk, magyaroknak Európát kell, hogy védjük, vagyis ismét végvári funkciót tölt be hazánk. „Amikor elérte határainkat a migráció első nagyobb hulláma, akkor úgy fogalmaztam, hogy a probléma előszobájában vagyunk, előttünk van még a neheze. Ez be is következett, hiszen Csongrád megyében ma már naponta több mint ezren lépik át illegálisan a zöldhatárt, kezelhetetlen nagyságrendű embertömeggel kell, hogy szembenézzünk. Nemcsak nálunk, hanem Németországban is elérte már ez a nagyságrend a tűréshatárt” – hangsúlyozta. Szerinte nem lehet kontroll nélkül kezelni ezt a folyamatot, melynek csak egyik eleme az ideiglenes műszaki határzár, még ha tudható, hogy a kormány ezen döntésével kényes kérdések is felszínre törnek. „A múltat kell megismerni ahhoz, hogy a jelen kihívásaira jó válaszokat adjunk, Ahogy miniszterelnök fogalmazott, nem attól kell félni, hogy mit hoz a jövő, hanem attól, hogy mit hoz a múlt” – jegyezte meg. A tusványosi Orbán-beszédből az Európa jövőjéről tett kijelentéseket emelte ki a közgyűlési elnök, mondván azt szeretnénk, hogy Európa olyan maradjon, mint amilyenné alakult az évezredek alatt, kultúrájában és nemzetállami öntudatában egyaránt. „Azt, hogy milyen veszélyeket rejt magában ez az újkori népvándorlás, elég zordan festette le a kormányfő, hiszen azt mondta, Európa egész arculatát átszabhatja ez a folyamat” – részletezte Kakas Béla kiemelve, hogy Magyarország jelenleg valóban a végvári feladatokat lát el jelenleg.

„Tusványos – Nem csak fesztivál” – a rendezvény üzenetéről Juhász Tünde és Kakas Béla számolt be.http://szegedma.hu/?p=556082

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 27.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.