HÖOK: átfogó javaslatcsomag a hallgatói ösztöndíjak rendezésére

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) átfogó javaslatcsomagot dolgoz ki a hallgatók ösztönzésére, amely magában foglalja majd a hallgatói ösztöndíjak rendezését is – mondta Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke kedden az MTI-nek.

A hallgatói szervezet elnöke szerint a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos egyeztetések összességében sikeresek voltak, azonban az átsorolás kapcsán kialakult elhúzódó egyeztetések arra mutattak rá, új rendszerben érdemes gondolkodni. Előterjesztésük várhatóan december végére, január elejére készülhet el, de mindenképpen még a következő költségvetés elfogadása előtt.

A cél, hogy a felsőoktatás mindenki számára hozzáférhető legyen, a jól teljesítő hallgatók megfelelő jutalmazásban részesüljenek, és sorolják át azokat, akik nem fordítanak kellő figyelmet tanulmányaikra, és ne vegyék el az állami férőhelyeket mások elől – mutatott rá.

Az elnök kifejtette: a csomag részeként javasolni fogják a hallgatói ösztöndíjak rendezését és emelését is, ennek mértékét a jelenleg zajló hallgatói kutatások után lehet majd meghatározni. Ismertetése szerint az Aktív Fiatalok Kutatócsoport felmérése betekintést ad a hallgatók általános élethelyzetébe, az év elején megkezdett hallgatói szolgáltatások kutatás pedig átfogó képet ad az étkezési lehetőségekről és a kollégiumi lakhatásról.

A hallgatók átsorolásával összefüggésben Gulyás Tibor jelezte: a törvénymódosítás azt rögzíti, hogy a felsőoktatási intézmények tanévenként kötelesek önköltséges képzésre átsorolni azt a magyar állami (rész)ösztöndíjas hallgatót, aki az utolsó két olyan félév átlagában, amelyben hallgatói jogviszonya nem szünetelt, vagy nem meghatározott külföldi képzésben vett részt, nem szerzett legalább tizennyolc kreditet.

Közlése szerint az eredeti javaslathoz képest kompromisszumos megoldás született, és kitért arra is, hogy felmenő rendszerben vezetik majd be.

Gulyás Tibor a hétfőn az Országgyűlésben elfogadott felsőoktatási törvénymódosítással összefüggésben jelezte: a konzisztórium tagjainak megválasztása kapcsán a hallgatói önkormányzatnak javaslattételi jogot sikerült kivívni, a korábbi tervezetben szereplő véleményezési joghoz képest. Kiemelte még, hogy a konzisztóriumi tagok személyére vonatkozó javaslatokat nyilvánosságra kell hozni.

Előző sztori

Scooterrel nyit az idei SZIN

Következő sztori

Az egy éve elhunyt motoros rendőrre emlékeztek Szegeden