/

Erdei fülesbagoly az ablak alatt Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SZS20150707_erdei_fulesbagoly_fioka_001Már nem csak telelőhelyként szolgálnak a Kemes utcai fák az erdei fülesbaglyok számára, a költési időszakban is szívesen választják a panelokkal körülvett, védett területet.

Lassan tíz éve, hogy az ötemeletes panelházak övezte parkos területre különleges szomszédok költöztek. A Kemes utcai lakók már meg sem lepődnek, hogy telente a környező fákról baglyok kísérik minden lépésüket, hozzászoktak a ragadozó madarak közelségéhez. Egyre gyakrabban fordul elő azonban, hogy a nyári éjszaka is megtelik jellegzetes erdei hangokkal.

A napokban vékony, sivító hangról számolt be egyik olvasónk, aki a Máltai Rekreációs- és Sportpark melletti panelházban él. Kiderült, ablakától nem messze eteti nem is olyan kicsiny fiókáját egy erdei fülesbagoly-mama; a kicsi éles, az egész területet betöltő hangjával sürgeti a vacsorát szervírozó mamáját.

“Mivel az erdei fülesbaglyoknak nincs természetes ellenségük, a panelok közé húzódnak be költeni” – mondta érdeklődésünkre Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei titkára. Táplálékból is találnak bőven a területen, a főként mezei pockokból és egerekből álló étlapjukról utóbbihoz könnyűszerrel hozzájuthatnak a városban. Az erdei fülesbagolyról készült fotónkat megmutattuk az MME Csongrád megyei titkárának is, aki arról tájékoztatott, tollazata alapján egy pótköltésből felcseperedett madárról van szó, s bár repülni még nem tud, az ágakon ügyesen ellavírozik. Még néhány hét és teljes tollazatával együtt megkapja “fülecskéit” is.

Ha nem tudod honnan ered a környéket betöltő sivító hang, kattints IDE: http://szegedma.hu/?p=553195

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 13.

Előző sztori

Elnézést kérünk az akadozásért!

Következő sztori

Elstartolt az SZTE GTK EcoCamp-tábora