Közélet

Elhunyt Koszta László középkorász

Elhunyt Koszta László középkorász

2015. július 21., kedd
Elhunyt Koszta László középkorász
koszta

A történész 53 éves volt. Az SZTE BTK oktatója a magyar kolostorok és monostorok elismert szakértőjének számított.

Koszta László

középkorász 1986-ban végzett Szegeden, a JATE történelem-földrajz-latin szakjain. Egyetemi doktorrá 1991-ben avatták, a PhD fokozatot 1997-ben érdemelte ki. Habilitációját 2008-ban védte meg, 2013-ban az MTA doktora lett a történelemtudományban. 1985-től a JATE Középkori Magyar Történeti Tanszék oktatója volt, ugyanebben az évben megalapította a mai napig működő AETAS folyóiratot. 1998-tól docens, 2013-tól egyetemi tanár. Az SZTE BTK Középkori és Koraújkori Magyar Történeti Tanszékének vezetője. Tagja volt az MTA Történettudományi Bizottságának. Legfőbb kutatási területei a magyar középkori egyháztörténet, a kolostorok, monostorok megjelenése, működése volt, de foglalkozott várostörténettel, gazdaságtörténettel is. Több mint 200 munkája jelent meg, több tanítványa mára szintén doktori fokozatot szerzett. A nagyközönség a Magyarország története sorozat egyik kötetének szerzőjeként ismerheti, de jelentős munkái születtek a bihari és a pécsi püspökségekről. Hallgatói mindig értékelték hatalmas tudását, vizsgáin gyakran nemcsak a történeti, hanem a földrajzi ismereteket is számon kérte.

Koszta Lászlót a Szegedi Tudományegyetem saját halottjának tekinti. Temetése a Szegedi Alsóvárosi Ferences Templomban 2015. július 24-én 9 órakor kezdődő búcsúztató gyászszertartás követően, 11 órakor kezdődik a Szegedi Alsóvárosi Temetőben a katolikus egyház szertartása szerint.

53 éves korában elhunyt Koszta László szegedi történész, az SZTE BTK oktatója.http://szegedma.hu/?p=554761

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 21.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.