Közélet

Egy hónapja áll a fabódé a szegedi vasútállomáson az illegális bevándorlókért + FOTÓK

Egy hónapja áll a fabódé a szegedi vasútállomáson az illegális bevándorlókért + FOTÓK

2015. július 30., csütörtök
Egy hónapja áll a fabódé a szegedi vasútállomáson az illegális bevándorlókért + FOTÓK
migransok05kf

Egy hónapja fogadja a szegedi MigSzol csoport a migránsokat. Elsődleges céljuk, hogy a határsértők életét könnyebbé tegyék, beilleszkedésüket vagy továbbutazásukat segítsék.

A szegedi MigSzol csoport nevében

Szőke-Tóth Ágnes

és

Kékesi Márk

tartott csütörtök este sajtótájékoztatót. Egy hónapja tevékenykednek a várostól kapott faházban, ahol szendviccsel, vízzel, pokróccal látják el a határt illegálisan átlépő migránsokat a hatósági ellenőrzéseket követően.

migszol_sajtotajekoztato01kf

„Egy hónapja áll a faház, köszönjük minden szervezetnek, önkéntesnek, adományozónak a segítséget. Együttműködünk a Vöröskereszttel, a Menedék Egyesülettel, a magyarországi MigSzol csoportokkal, illetve ma eljött két fő Macedóniából is, akik ugyanezt csinálják hazájukban. Adományokból jól állunk, de szénsavmentes ásványvízre, gyümölcsre, szendvicsalapanyagra mindig szükségünk van. Cégektől, szervezetektől is elfogadunk adományokat, de

politikai pártoktól nem

. A hatóságokkal alakul az együttműködés, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya ma délelőtt mindent

rendben talált

. Problémának tartjuk viszont azt, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal nem ad ki információt arról, hogy mikor, hány migráns érkezik a nagyfai, röszkei átmeneti szállásokról, mert könnyebben tudnának készülni étellel, itallal” - mondta Kékesi Márk. Úgy látja, javul a kapcsolat a helyi MÁV-val, illetve mind a vasutasokkal, mind a taxisokkal sikerül megértetni, hogy a tevékenységük alkalmas a közgondolkodás formálására. „Elfogadják, hogy mi is emberek vagyunk, nem azért jönnek ide, mert etetjük őket, nem gondoljuk zseniális ötletnek, hogy emberek tízezrei ide menekülnek a szegénységből” - mondta el véleményét Kékesi. „Több mint 12 ezer migránst láttunk el” - mondta Szőke-Tóth Ágnes, amihez Kékesi hozzátette, hogy úgy számoltak, napi 400 embernek segítettek, s ezt szorozták meg harminccal. „Mintegy 150 önkéntes dolgozott, beleértve nemcsak az Indóház téren dolgozókat, hanem akik Facebookon tevékenykedtek, például megosztották felhívásainkat, figyelik a híreket. Külön köszönjük a szegedi SBO nővéreinek együttműködését. Aktívan részt vesz a muszlimok egyháza a munkában - például tolmácsolásban -, a Metodista Testvériség Egyház szintén folyamatos adományokkal segíti tevékenységünket” - nyilatkozta Szőke-Tóth Ágnes.

migszol_sajtotajekoztato02kf

„Elsődleges célunk, hogy a migránsok életét könnyebbé tegyük, beilleszkedésüket vagy továbbutazásukat segítsük” - magyarázta a megalakulásuktól fennálló szándékaikról Kékesi. „Ahogy telik a nyár, egyre csökken a létszámunk, de ez nem azért van, mert csökken a lelkesedés, hanem csupán az emberek nyaralni mennek” - állította Kékesi Márk, megjegyezve, egyelőre még nincs humánerőforrás-problémájuk. „Távlati terveinkből egyelőre kevés van, de bízunk benne, hogy szeptembertől sok egyetemi hallgató is beáll. Azt várjuk, a tél felé közeledve csökken a migránsokban a lelkesedés, hogy útra keljenek, így novembertől már nem lesz tömeg” - vélekedett a MigSzol jövőjéről Kékesi. A sajtótájékoztatót követően parázs vita alakult ki a MigSzol önkéntesei és a helyi taxisok között, mutatva, a médiában korábban megjelent ellentét még nem a múlté. Ugyanis két taxis véleménye szerint az egyik segítő a fuvarjaikat akadályozta, míg a migszolosok cáfolták ezt, azt mondták, csupán rámutattak, hogy lehet választani a taxi és a vonat között, a döntést a migránsokra bízták.

Egy hónapja fogadja a szegedi MigSzol csoport az illegális migránsokat.Részletek és fotók: http://szegedma.hu/?p=556716

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 30.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.