Közélet

EBESZ: többet kell tenni a romák fenntartható lakhatásáért

EBESZ: többet kell tenni a romák fenntartható lakhatásáért

2015. július 1., szerda
EBESZ: többet kell tenni a romák fenntartható lakhatásáért
Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalána

Jelentősebb erőfeszítésekre van szükség a magyarországi roma közösségek fenntartható és nem diszkriminatív lakhatásának előmozdítására - mondta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) igazgatója szerdán Budapesten.

Michael George Link

kétnapos magyarországi látogatása végén tartott sajtótájékoztatóján kiemelte a helyi hatóságok felelősségét és szerepét a nem diszkriminatív lakhatási politika kialakításában és végrehajtásában. "A hatóságoknak be kell tartaniuk az EBESZ-nek a diszkriminációt tiltó rendelkezéseit, valamint a megfelelő lakhatásra vonatkozó nemzetközi emberi jogi normákat" - jelentette ki. Michael George Link azt mondta, hogy Magyarország egyes részein aggodalmat keltő intézkedéseket vezettek be. Be kell fejezni a romák kilakoltatására vonatkozó rendeletek kiadását, és a roma közösség képviselőivel szorosan együttműködve kell megtalálni a megfelelő, fenntartható és diszkriminációmentes megoldásokat - hangsúlyozta. Az ODIHR igazgatója üdvözölte a miskolci romák lakhatásával kapcsolatos bírósági döntést, valamint az alapvető jogok biztosának ezzel kapcsolatos jelentését, amely egyebek mellett azt rögzítette, hogy alapjogi szempontból aggályos olyan közösségi együttélési szabályok alkotása, amelyek beavatkoznak a kiszolgáltatott emberek magánszférájába. Michael George Link ugyanakkor megjegyezte, ha nem oldják meg a kérdést azonnal, az ország egyes részein a helyi hatóságok által bevezetett diszkriminatív intézkedések veszélyes precedenst teremthetnek, negatív példát adhatnak másoknak. Kijelentette: felhívják "a magyar hatóságokat, különösen a helyi szintű vezetést, hogy hajtsák végre a romák társadalmi beilleszkedését célzó és az egyenlő jogokat biztosító politikát". Michael George Link elmondta, magyarországi látogatása során megbeszélést folytatott Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterrel, Miskolcon pedig találkozott a roma kisebbségi önkormányzat és a roma polgárjogi mozgalom képviselőivel, valamint tárgyalt a polgármesteri hivatal illetékeseivel és a rendőrkapitánnyal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.