Gazdaság

Az uniós borreformról tárgyalt az Országgyűlés EU ügyek bizottsága Sárospatakon

Az uniós borreformról tárgyalt az Országgyűlés EU ügyek bizottsága Sárospatakon

2015. július 2., csütörtök
Az uniós borreformról tárgyalt az Országgyűlés EU ügyek bizottsága Sárospatakon

A magyar agrárkormányzat az elmúlt időszakban jól képviselte a magyar nemzeti érdekeket a folyamatban lévő európai uniós borreformmal és a jövőre hatályba lépő szőlőtelepítési engedélyekkel kapcsolatban - mondta Hörcsik Richárd (Fidesz), az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke az MTI-nek csütörtökön, a bizottság Sárospatakra kihelyezett ülését követően.

Elmondta: a kihelyezett ülés aktualitását a szőlőtelepítés engedélyezési rendszerének 2016 januárjában hatályba lépő új szabályai adták. Emellett az ülés lehetőséget teremtett arra, hogy a borreform eddigi eredményeit a Tokaj-hegyaljai régió szempontjából értékelni lehessen. A telepítési jogok rendszerét 2016 januárjától a telepítési engedélyezési rendszer váltja fel, amely 2030-ig alkalmazható. A szőlőtelepítési és újratelepítési engedélyeket a jövő évtől kezdődően tagállami szinten adják majd ki. A tagállamok szőlőterületei évi egy százalékkal nőhetnek és a telepítéseket korlátozni lehet - ismertette a bizottsági elnök. Az elnök kitért arra is, hogy az EU korábbi borpiaci szabályozásának egyik fontos eleme a termelési potenciál, azaz a szőlővel beültetett terület és a telepítési jogok korlátozása. Az új és az újratelepítési jog közül az utóbbinak van nagyobb jelentősége. Újratelepítési jog egy meglévő szőlőültetvény kivágásával keletkezik. A fel nem használt telepítési jogok a nemzeti jogtartalékba kerülnek. Magyarország esetében mintegy 11 ezer hektár telepítési jog található jelenleg a nemzeti jogtartalékban, ami a magyarországi szőlőültetvények mintegy egyötöde.

Hörcsik Richárd

elmondta, hogy az uniós borreform jelentősen megváltoztatta a támogatási rendszert. A szőlő-bor ágazat támogatási lehetőségeit Magyarország nemzeti támogatási programja határozza meg, amely a rendelkezésre álló uniós ágazati támogatások felhasználásának ötéves terve. A jelenleg hatályos támogatási program 2014-től 2018-ig tart, és 145,5 millió euró felhasználását teszi lehetővé. A támogatások fedezete az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap, a támogatások igénylésével kapcsolatos feladatokat pedig a Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Hivatal látja el. Kiemelte, hogy az egyes tagállamok nemzeti támogatási programjai között a forrásallokáció a szőlőterület és a termésmennyiség alapján történik. Magyarország nemzeti borítékja 2009-ben 16,8 millió eurót tett ki, 2015-ben pedig mintegy 29,1 millió euró lett, ami azt jelenti, hogy a magyar szőlő- és borágazat fajlagos támogatottsága a legmagasabb az új tagországok között, és megelőzi Ausztriát és Portugáliát is. A Magyarország által megjelölt fontos támogatási célok között említette a bizottsági elnök a borászati termékek harmadik országos promóciós támogatását. A másik kiemelt cél a szőlőültetvények szerkezeti átalakítása, erre a jogcímre 2018-ig majdnem 120 millió euró - közel 40 milliárd forint - áll rendelkezésre. Nagyon fontos tétel a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzése, továbbá a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek lepárlása is - tette hozzá. Beszámolt arról is, hogy a Tokaj-Hegyalja borvidék a 2013. december 29-i kormányhatározatban megfogalmazottak szerint 30 milliárd forint forráshoz jut, ebből 5 milliárd forintot már megkapott. A program a borvidék teljes megújítását tűzte ki célul, és kapcsolódik más uniós pályázatokhoz, valamint a vidékfejlesztési programhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.