Közélet

Ásotthalmon bújnak meg a betyárok a hétvégén + FOTÓK

Ásotthalmon bújnak meg a betyárok a hétvégén + FOTÓK

2015. július 18., szombat
Ásotthalmon bújnak meg a betyárok a hétvégén + FOTÓK
rozsa_sandor_feszt_2015BB_L3728

Rózsa Sándor emlékutat adtak át az ásotthalmi III. Rózsa Sándor Fesztivál első napján pénteket, szombaton hagyományőrző lakodalmat tartanak a testvértelepüléssel.

Harmadik alkalommal rendezik meg a hétvégén a Rózsa Sándor Fesztivált Ásotthalmon, az

Oszter Sándor

Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas színművész fővédnökségével fémjelzett fesztiválon idén lőször szerveztek lovas felvonulást, sajnos a hőség miatt mindössze tíz felvonuló jelent meg, öt lovaskocsi és öt lovas, főként öttömösiek, néhány ásotthalmi, és a Kéktói ménes lovasai tették tiszteletüket Hódmezővásárhelyről. "Remélem, hogy jövőre akár harminc lovaskocsi vagy szekér is lehet itt a menetben" - fejtette ki hírportálunknak

Toroczkai László

, Ásotthalom polgármestere, a rendezvény megálmodója. Az immár

hagyományosnak mondható

fesztivált péntek délután nyitotta meg Oszter Sándor és Toroczkai László, utána a lovas felvonulás keretein belül a résztvevők átmentek a Rúzsa-fához,

Rózsa Sándor

fájához, a Rózsa Sándor turisztikai emlékút átadására. "Megnyílt egy turisztikai pihenőpont, ahol egy Rózsa Sándort ábrázoló fa dombormű is találkozó, turisztikai információs táblákkal, kirándulóknak pihenőhellyel, valamint ezen az emlékúton van még egy hely, ez a Betyárok Búvóhelye pihenőpont, ahol egy esőbeálló mellett egy fából készült egész alakos betyár szobor is található" - ismertette az ásotthalmi polgármester.

rozsa_sandor_feszt_2015BB_L4338

A

vasárnapig hajnalig tartó rendezvényen

számos hagyományőrző műsort tekinthetnek meg a résztvevők, elsősorban néptánc és népzene alkotja a műsorkínálatot, főként környékbeli hagyományőrzők lépnek fel, Ásotthalomról, Mórahalomról, Zákányszékről, Kunfehértóról, zenés-táncos hagyományőrzők mellett a program részét képezi a Körösök Völgye Vitézi Bandérium bemutatója is, este pedig az élőzenéé a főszerep, a szombat este fő attrakciója az Apostol együttes nagykoncertje, majd a mulatós műfaj veszi át a stafétát, Jolly és Suzy, valamint Bunyós Pityu lép színpadra. Szombat délután különleges esemény fog lezajlani Ásotthalmon, hagyományőrző lakodalmat tartanak, ahol az ásotthalmi és a határon túli testvértelepülésről jövő királyhalmi leányokat és legényeket adják össze, a több száz éves lakodalmas hagyományokat felelevenítve a nagyszabású lagzin "Ásotthalom nem rendelkezett eddig a településhez köthető fesztivállal, rendezvénnyel, ezért kell egy saját fesztivál, amit a település esetében a Rózsa Sándorhoz kötődő legendáriumra lehet építeni, hiszen itt van a leghíresebb magyar betyár fája, amely úgy hiszem nem kapta meg eddig a megfelelő kiérdemelt figyelmet, hiszen nem csak kultúrtörténeti érdekesség, hanem botanikai érdekesség is ez a közel háromszáz éves fa itt a homokpuszta közepén, és most ezzel a turisztikai környezettel öregbíteni tudjuk a nevét. "Igazából a szegedi alsó-tanyák rendezvénye ez, nem csak Ásotthalomé, ennek jele, hogy Mórahalom polgármestere, Nógrádi Zoltán is megtisztelte az avatóünnepséget" - mondta el Toroczkai László, valamint hangsúlyozta, hogy a szegedi alsó-tanyasiakat szeretné összefogni a rendezvénnyel, akik hagyományosan a szegedi alsó-tanyákból létrejött településeken élnek, ezeket a tradíciókat kívánják feltámasztani a rendezvénnyel.

Ásotthalmon bújnak meg a betyárok a hétvégén - részletek és fotók cikkünkben!http://szegedma.hu/?p=554119

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 18.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.