/

A roma kultúrával ismerkedtek az ÁGOTA-táborban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

agota_tabor_roma_est37_gs

Napok óta dübörög az ÁGOTA-tábor Doboz-Szanazugban, a tíznapos rendezvény szombaton érkezett csúcspontjához, vagyis a várva várt roma esthez, melynek keretében a gyerekek megismerkedhettek a cigányság hagyományaival, kultúrájával.

Igazi strandidőben zajlott eddig az ÁGOTA-tábor, nem csoda hát, hogy a táborlakók eddig a strandon hűsöltek és a szabadtéri sportvetélkedőkkel töltődtek fel az elkövetkező napok színes programjaira. Kothencz Jánostól, az ÁGOTA Alapítvány alapítójától megtudtuk, már a témakiértékelő beszélgetések is elkezdődtek a tábor falai között, melyre szombaton a Jakab tanulságait felelevenítő szentmise tette fel a koronát. A táborban ugyanis csoportterapeuták és autentikus segítők foglalkoznak a gyerekekkel, lévén az állami gondoskodásban élők esetében kiemelt szükség van a pedagógiai alapú szenzitív segítségnyújtásra. A foglalkozásokon eddig olyan témákat érintettek, mint a kiszolgáltatottságérzet vagy a bizalom – a segítők ezek mentén fejlesztik a táborlakók énképét.

„Kezdenek elmélyülni a tábori kapcsolatok, a gyerekek is egyre felszabadultabbak: szép történetek bontakoznak ki és nagyon komoly megnyílások is történtek már. Ránk is igaz a mondás: teljesen mindegy, hogy hol vagy, az a fontos, hogy kikkel éled meg az élményeket. Remélem, hogy a 20. országos találkozót is ide, Doboz-Szanazugba hozhatjuk majd, ahová már nem csak 250 főt, hanem 1000 főt is meg tudunk hívni” – fejezte ki reményeit a jövő évi jubileumi rendezvénnyel kapcsolatban az alapító.

A családjukat elveszített fiatalokkal szemben a társadalom egyébként is kirekesztő, roma gyerekként megélni ezt pedig még nehezebb. Az ÁGOTA roma estje arra szolgál, hogy a cigány táborlakók bemutathassák, a nem roma gyerekek pedig megismerhessék ezt a színes kultúrát. „A roma est évek óta hagyomány a táborban, a gyerekek hatalmas lelkesedéssel készülnek és nagyon izgatottak, hogy megmutathatják hagyományaikat. Soha nincs viszálykodás, hiszen nem kell ahhoz cigánynak lenni, hogy valaki csatlakozhasson a rendezvényhez: az előadók örömmel tanítják az éneklést és a mulatást minden érdeklődőknek. A gyerekek mindenkit megtáncoltattak hatalmas ováció közepette” – mesélt a szombat esti rendezvényről Balog Mária, az alapítvány pályázati és romaügyi referense.

Roma estet tartottak Doboz-Szanazug – az ÁGOTA-tábor gyermekei megismerkedhettek a cigányság hagyományaival, kultúrájával. Részletek fotókkal ITT: http://szegedma.hu/?p=555764

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 26.

Előző sztori

Közel ezerháromszáz határsértőt tartóztattak fel Csongrád megyében szombaton

Következő sztori

Labdarúgás: kiválóan sikerült a HFC bajnoki főpróbája

Legutóbbi hasonló cikkek