Közélet

A roma kultúrával ismerkedtek az ÁGOTA-táborban + FOTÓK

A roma kultúrával ismerkedtek az ÁGOTA-táborban + FOTÓK

2015. július 26., vasárnap
A roma kultúrával ismerkedtek az ÁGOTA-táborban + FOTÓK
agota_tabor_roma_est37_gs

Napok óta dübörög az ÁGOTA-tábor Doboz-Szanazugban, a tíznapos rendezvény szombaton érkezett csúcspontjához, vagyis a várva várt roma esthez, melynek keretében a gyerekek megismerkedhettek a cigányság hagyományaival, kultúrájával.

Igazi strandidőben zajlott eddig az ÁGOTA-tábor, nem csoda hát, hogy a táborlakók eddig a strandon hűsöltek és a szabadtéri sportvetélkedőkkel töltődtek fel az elkövetkező napok színes programjaira.

Kothencz Jánostól

, az ÁGOTA Alapítvány alapítójától megtudtuk, már a témakiértékelő beszélgetések is elkezdődtek a tábor falai között, melyre szombaton a Jakab tanulságait felelevenítő szentmise tette fel a koronát. A táborban ugyanis csoportterapeuták és autentikus segítők foglalkoznak a gyerekekkel, lévén az állami gondoskodásban élők esetében kiemelt szükség van a pedagógiai alapú szenzitív segítségnyújtásra. A foglalkozásokon eddig olyan témákat érintettek, mint a kiszolgáltatottságérzet vagy a bizalom - a segítők ezek mentén fejlesztik a táborlakók énképét. „Kezdenek elmélyülni a tábori kapcsolatok, a gyerekek is egyre felszabadultabbak: szép történetek bontakoznak ki és nagyon komoly megnyílások is történtek már. Ránk is igaz a mondás: teljesen mindegy, hogy hol vagy, az a fontos, hogy kikkel éled meg az élményeket. Remélem, hogy a 20. országos találkozót is ide, Doboz-Szanazugba hozhatjuk majd, ahová már nem csak 250 főt, hanem 1000 főt is meg tudunk hívni” – fejezte ki reményeit a jövő évi jubileumi rendezvénnyel kapcsolatban az alapító. A családjukat elveszített fiatalokkal szemben a társadalom egyébként is kirekesztő, roma gyerekként megélni ezt pedig még nehezebb. Az ÁGOTA roma estje arra szolgál, hogy a cigány táborlakók bemutathassák, a nem roma gyerekek pedig megismerhessék ezt a színes kultúrát. „A roma est évek óta hagyomány a táborban, a gyerekek hatalmas lelkesedéssel készülnek és nagyon izgatottak, hogy megmutathatják hagyományaikat. Soha nincs viszálykodás, hiszen nem kell ahhoz cigánynak lenni, hogy valaki csatlakozhasson a rendezvényhez: az előadók örömmel tanítják az éneklést és a mulatást minden érdeklődőknek. A gyerekek mindenkit megtáncoltattak hatalmas ováció közepette” – mesélt a szombat esti rendezvényről

Balog Mária

, az alapítvány pályázati és romaügyi referense.

Roma estet tartottak Doboz-Szanazug - az ÁGOTA-tábor gyermekei megismerkedhettek a cigányság hagyományaival, kultúrájával. Részletek fotókkal ITT: http://szegedma.hu/?p=555764

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 26.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.