Közélet

6140 új hallgatóval kezdi a tanévet az SZTE

6140 új hallgatóval kezdi a tanévet az SZTE

2015. július 24., péntek
6140 új hallgatóval kezdi a tanévet az SZTE
felvi_sajttaj01_gs

Növekedett a Szegedi Tudományegyetemre jelentkező hallgatók száma, ezzel egy évek óta tartó tendencia látszik megfordulni – jelentette ki az universitas rektora. Az intézménybe 6140 új hallgatót vettek fel, közülük 5105 állami ösztöndíjas képzésben vehetnek részt. A korábbinál többen jelentkeztek tanárképzésre, és továbbra is népszerű az orvos- és jogászképzés is.

Nem követi az SZTE a „pontmágiát”, a ponthatárok a diákok számára fontosak, az intézmény számára annyira nem – közölte az universitas rektora,

Szabó Gábor

. Megjegyezte, az átlagponthatárok függenek például az érettségiktől, és idén jelezték, hogy

a matematika érettségi kifejezetten nehéz volt

, ami értelemszerűen a pontokban is tükröződik. Ahogy

az MTI összeállításából kiderül

, a hazai felsőoktatási intézmények közül a legkedveltebb ebben az évben is az Eötvös Loránd Tudományegyetem volt, a második helyen pedig a Szegedi Tudományegyetem végzett. A rektor arról is tájékoztatott, hogy megállni látszik az az elmúlt három évre jellemző tendencia, hogy csökken a hallgatók száma, az idén már némi növekedést mutatnak a számok. E tekintetben a többi tudományegyetem sorából is kiemelkedik az SZTE, mert másutt továbbra is csökken a hallgatók létszáma. „Remélem, hogy ez nem egy véletlen ingadozás, hanem azt jelenti, hogy a korábban elég markánsan megnyilvánuló tendencia megfordult” – jegyezte meg. Hozzátette, növekedett a tanárképzésre jelentkezők száma, de a természettudományos szakokra továbbra is több hallgató jelentkezését tartaná az ország jövőjének szempontjából jónak Szabó Gábor.

Karsai Krisztina

oktatási rektorhelyettes is azt mondta, hogy a ponthatárokból nem lehet messzemenő következtetést levonni a felvételt nyert hallgatók jövőbeni teljesítményével kapcsolatban. A gyógyszerésztudományi képzés esetében például központilag 400 pontban húzták meg a határt, ezzel a szükséges gyógyszerészlétszám egyharmadát tudták volna felvenni a képzőintézményekbe. Szakmai egyeztetéseket követően hétfőn levitték a ponthatárt 380-ra, így Szegeden 50-nel több több állami ösztöndíjas hallgató kezdheti meg tanulmányait ezen a szakon. „Nagy harc folyt 1-1 pontért is az orvosképzésnél, ami továbbra is népszerű az SZTE-n. Végül 413 lett a ponthatár, és összesen 248 hallgatót vettünk fel” – tájékoztatott a rektorhelyettes hozzátéve, hogy az átlagponthatár 438. Az osztatlan tanárképzéssel kapcsolatban pedig elmondta, hogy összesen 125 szakpárt hirdettek meg, melyek közül a legnépszerűbb a magyar-történelem, de a földrajz-történelem és a biológia-kémia szakpárokra is sokan jelentkeztek.

Idén összesen 14 967 fiatal jelentkezett a szegedi egyetemre, közülük 8056-an első helyként Szegedet jelölte meg.

Szeptemberben a tavalyinál 39-cel több, összesen 6140 elsős kezdheti meg tanulmányait a szegedi universitason. 5048-ról 5105-re az állami ösztöndíjasok száma, míg önköltséges képzésre 1035 hallgató vállalkozik a tavalyi 1053-hoz képest. Mesterképzésre 1083 hallgató nyert felvételt, közülük alapképzés nappali tagozatra 1982-en, levelezőre 635-en, míg távoktatásra 49-en. Duális képzés is indul szeptembertől, a 63 gépészmérnök szakos hallgató közül várhatóan minden tizedik nyer felvételt erre a képzési formára. Pótfelvételi lehetőséget az SZTE szinte valamennyi szakán kínál.

Varga Zsuzsanna

oktatási igazgató arról tájékoztatott, hogy július 26-án, vasárnap teszik közzé a pótfelvételi helyeket, és augusztus 10-éig várják a jelentkezéseket. Érdemes tudni, hogy lehetnek szakok, amelyek beteltek, vagyis nincs kapacitása újabb hallgatókat fogadni az SZTE-nek, ezeket nem is fogják a megtalálni a jelentkezők a listán.

felvi_sajttaj02_gs

Szegediként egyértelmű volt

Szerencsés Szabolcs

számára, hogy az SZTE-re jelentkezik. Elárulta, hogy az az álma, hogy cukrászdát nyisson, így élelmiszermérnöknek tanul. „Nem szerettem volna egy érettségivel kilépni az életbe” – mondta. Édesanyja javaslatára másik két szakot is bejelölt, fizikára és a mérnöki karon műszaki menedzsernek is jelentkezett, de az első helyen megjelölt szakra is elegendő volt a 400 körüli pontja.

Korponai Nelli

önköltséges jogászképzésre nyert felvételt. Portálunknak elmondta, nemcsak azért jelentkezett a szegedi egyetemre, mert a városban lakik, hanem az universitas jó híre is erre inspirálta. Nelli még nem tudja, hogy pontosan mivel szeretne foglalkozni az egyetem elvégzése után, őt jelenleg a közigazgatása jobban érdekli, mint az igazságszolgáltatás. Azon nem aggódik, hogy sok jogászt képeznek hazánkban, úgy látja, mivel bonyolult a jogrendszerünk, szükség is van a jól képzett szakemberekre.

6000-nél is több gólyával várja az új tanévet a Szegedi Tudományegyetem - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=555432

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 24.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.