Közélet

Szijjártó: jól vizsgázik a külpolitika a hazai beruházások ösztönzésében

Szijjártó: jól vizsgázik a külpolitika a hazai beruházások ösztönzésében

2015. június 23., kedd
Szijjártó: jól vizsgázik a külpolitika a hazai beruházások ösztönzésében

Jól vizsgázik a magyar külpolitika a hazai beruházások ösztönzésében - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden Sopronban, a Heineken Hungaria Sörgyárak Zrt. új csomagolóüzemének átadó ünnepségén.

Szijjártó Péter

ismertette: tavaly a beruházások értéke 5216 milliárd forintra nőtt, 14 százalékkal haladta meg a 2013-ast. Ilyen mértékű növekedésre 17 éve nem volt példa - emelte ki. Hozzátette: a Nemzeti Befektetési Ügynökség, amely a külföldi beruházások Magyarországra hozataláért felel, tavaly 60 beruházási projektről tárgyalt sikerrel, ezzel Közép-Európa második legeredményesebb befektetési ügynökségévé vált. Kiemelte: a külföldről érkező beruházásokkal értük el először azt tavaly, hogy nálunk a legmagasabb a külföldről közvetlenül működő tőke nemzetgazdasági teljesítményhez mért aránya. Ez a tendencia tovább folytatódik, az első öt hónapban a befektetési ügynökség 27 projektet tárgyalt sikerrel, ezek körül 13 olyan vállalat beruházása, amelyek már jelen voltak a magyar piacon. A befektetések növekedésével az idei év első negyedévében 1,5 százalékkal növekedett a foglalkoztatottság Magyarországon, amely Lettország mögött a második legjobb eredmény az Európai Unióban úgy, hogy mindeközben annak átlaga 0,3 százalék. A miniszter hangsúlyozta: ezek az eredmények igazolják az elmúlt öt év gazdaságpolitikai törekvéseit, képes volt arra az ország, hogy a gazdasági növekedéssel párhuzamosan csökkentse államadósságát és a költségvetési hiányt. A Heineken Hungaria Sörgyárak Zrt. 1,8 millió eurós (mintegy 560 millió forint) önerőből végzett fejlesztéséről szólva elmondta, hogy a sörgyár élenjár Magyarországon az innovációban, mert nemcsak új termékeket vezet be a piacra, hanem erősíti gazdasági és munkahelyteremtő szerepét is, utalva arra, hogy a magyar gyár beszállítóinak 86 százaléka magyar. Úgy fogalmazott, hogy a magyar-holland kapcsolatok fontosak a kormánynak, mert Hollandia Magyarország 11. legfontosabb kereskedelmi partnere. Tavaly 5,7 milliárd euró volt a kereskedelmi forgalom, amely 9 százalékkal emelkedett 2013-hoz képest, emellett az idei év első negyedévében 12 százalékkal bővült. A miniszter hozzátette: tavaly 80 milliárd forint termelési értéket állítottak elő a magyar sörgyárak, s közvetlenül 25 ezer embernek adtak munkát.

Joris Huijsmans

, a Heineken Hungaria Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója nagyszerű dolognak nevezte a csomagoló üzem átadását, amely óránként 45 ezer doboz csomagolására képes, 62 féle kivitelben. Úgy fogalmazott, hogy a beruházás része annak a stratégiai együttműködési szándék nyilatkozatnak, amelyet tavaly februárban írt alá a Heineken a Nemzeti Külgazdasági Hivatallal.

Fodor Tamás

(Fidesz-KDNP) Sopron polgármestere a város és a sörgyár közötti jó kapcsolatot méltatta. Mint fogalmazott, „ha jól megy a sörgyárnak, jól megy Sopronnak is”.

Diós László

, a Heineken Hungaria Sörgyárak Zrt. emberi erőforrás igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a mostani beruházással új munkahelyek nem jöttek létre, de a meglévő mintegy 160 dolgozó pozíciója megerősödik. Hozzátette: a csomagoló üzem a Heineken portfóliójában szereplő összes terméket – Soproni, Heineken, Gösser, Strongbow és ízesített variációik – képes csomagolni. A Heinekennek Sopronon kívül Martfűn van még telephelye, Magyarországon összesen 510 embert foglalkoztat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.