Kultúra

Szerelem első vérig és Beri Ary a szegedi Múzeumok Éjszakáján

Szerelem első vérig és Beri Ary a szegedi Múzeumok Éjszakáján

2015. június 15., hétfő
Szerelem első vérig és Beri Ary a szegedi Múzeumok Éjszakáján
muzeumok_ejszakaja_szeged_plakat

Élete első szerelmének üzenhet bárki a szegedi Múzeumok Éjszakáján: a „Szerelem első vérig” című film harmincadik születésnapja alkalmából a Móra Ferenc Múzeum előtt helyeznek el egy szerelmes dobozt, ahová az üzeneteket várják. A múzeumi éjen a főszereplővel, Beri Aryval is találkozhatnak az érdeklődők.

A Szerelem első vérig című filmet éppen harminc éve, 1985-ben mutatták be. A kultikus alkotás bizonyos jeleneteit a Móra Ferenc Múzeumnál forgatták: a főszereplők a múzeumi oroszlánok „segítségével” váltottak titkos szerelmes üzeneteket. A film apropóján most az első szerelmek lesznek a főszereplők a szegedi Múzeumok Éjszakáján: a közgyűjtemény munkatársai egy szerelmes dobozt helyeznek el az oroszlánok talapzatán, melyen keresztül az első szerelmünknek üzenhetünk. Az üzeneteket anonim módon, név nélkül várják, az éjszaka után pedig be is mutatják majd őket. Az idei szegedi Múzeumok Éjszakájának vendége lesz a Szerelem első vérig főszereplője,

Beri Ary

, azaz Berencsi Attila, valamint a forgatókönyvíró,

Horváth Péter

is. Beri Ary ezen az estén zenészként is szerepel majd: itt fogja először eljátszani szabadtéren, nagyközönség előtt egyik szerzeményét.

Múzeumok Éjszakája - szegedi program (június 20.):

Móra Ferenc Múzeum:

A múzeum előtti színpad:

18.30 Néptáncbemutató – Szeged Táncegyüttes 19.30 A kivetett bolygó – Aba-Novák Vilmos festőművész emlékkiállításának megnyitója. A REÖK és a Kass Galéria közös kiállítását bemutatja: Nátyi Róbert művészettörténész 20.00 Bújócska – Weöres Sándor megzenésített versei. Előadók: Csigér István és Trabalka István 20.30 Látványtári kvízjáték – Ha bejárod a múzeum látványraktárait, válaszolni tudsz a kérdéseinkre! 21.00 A monarchia korának divatja és továbbélése napjainkban – A Szegedi Divatiskola bemutatója 22.00 A kis herceg csodálatos utazása – színpadi játék. Rendező: Pataki Ferenc, koreográfus: Zsadon Flóra 22.30 30 éves a Szerelem első vérig című film. Meghívott vendégeink: Beri Ary/Berencsik Attila, a film főszereplője és Horváth Péter, a forgatókönyv írója 23.00 Szentivánéji tűzugrás a Szeged Táncegyüttes közreműködésével 00.00 A Meszecsinka együttes koncertje

Móra-park:

Papírmerítő-bemutató Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark honfoglaló jurtájában körmönfonás, nemezelés Tálentum Alapítvány: Játékos feladatok az önkéntességről

Móra Ferenc Múzeum:

Időszaki kiállítások: - Hazatérnek… 1914-1918 – I. világháborús kiállítás - Bolygón innen, Földön túl – A kis herceg - Mesteri részletek – Márffy János grafikusművész kiállítása Ingyenes tárlatvezetések a kiállításokon és a látványraktárakban.

Fekete Ház (Somogyi u. 13.)

- Weöres Sándor: A megmozdult szótár - Karinthy Frigyes: Számadás a tálentomról - Enteriőr – A polgári lakáskultúra múltja Szegeden Ingyenes tárlatvezetések mindegyik kiállításon.

Udvar:

21.00 Bújócska – Weöres Sándor megzenésített versei 21.30 A Hucklebery Guys koncertje

Kass Galéria:

- Kass és a zene - A kivetett bolygó – Aba-Novák Vilmos kiállítás Ingyenes tárlatvezetésekkel várjuk az érdeklődőket!

Vármúzeum:

Ismerkedés a régészettel – Régészeti foglalkozások és előadások.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.