Közélet

Szegedi Jobbik: Ne sarcolja az embereket a városvezetés négy távhős számlával!

Szegedi Jobbik: Ne sarcolja az embereket a városvezetés négy távhős számlával!

2015. június 17., szerda
Szegedi Jobbik: Ne sarcolja az embereket a városvezetés négy távhős számlával!
jobbik_sajtotajekoztato01kf

A radikális párt helyi tagjai szerint a távhőszolgáltatás bedőlését a szegedi fogyasztókkal akarják megfizettetni. "Az IKV működése tragédia és nem siker" - közölték.

Rácz Tibor

, a Jobbik szegedi választókerületi elnöke elmondta, már korábban felhívták a figyelmet a távhőszolgáltatás problémájára. Egyszerre három számlát kaptak a távfűtéses lakásban élők, ezt egyrészt követhetetlennek tartja, másrészt egy hónapon belül ennyi számlát 15 napos határidővel kell befizetni, ami számításai szerint egyes esetekben elérheti a minimálbért, vagy egy közmunkás havi fizetésének összegét is. Mint elmondta, Szegeden kevés a munkahely, "

Botka László

óta mesterségesen gyenge lábakon van a város gazdasága". Úgy vélte, a Szehővel kapcsolatos rossz döntést a szegediekkel fizettetik meg, de közben nem gondolnak bele, hogy mennyi szegény sorsú családot, fiatalt, időset érint ez, mivel e számlák befizetése számukra nagyrészt teljesíthetetlen. Nem a távfűtéses lakásban lakókkal kell ezt megfizettetni a rendszer átalakítását, s nem ilyen határidőket szabva. Felszólítják a mára „multinacionális céggé duzzasztott vízfejű” IKV-t, hogy változtasson a számlabefizetések határidején, s legyen ebben az időszakban méltányos a késve, vagy nehezen fizetők felé. Rácz kijelentette, a baloldal visszaél 2/3-os többségével Szegeden, a választások óta csak azt tudta felmutatni a városvezetés, hogy leváltották azonnali hatállyal a cégvezetőket, függetlenül attól, hogy melyik cég volt sikeres, s melyik nem, majd pályáztatás nélkül új cégvezetőket bíztak meg.Kéri, nyújtsa ki a városvezetés a szegediek felé a kezét, s ne ellenük politizáljon. Tegyen meg mindent a méltányos rendezésért, azért, hogy ne sarcolják az embereket e díjakkal.

Tóth Péter

, a párt szegedi elnöke szerint a cég bedöntése teljesen tudatos volt, ami kiderül abból a levelezésből, amit a város folytatott az energetikai hivatallal. E szerint a város szinte könyörgött, hogy mondjon fel az energetikai hivatal a Szehőnél, mivel vitáit nem tudta rendezni a kisebbségi tulajdonossal. Ez annak fényében rendkívül rossz megoldás, hogy az állam törekszik e szektor állami kézben tartására, így ha türelemmel lett volna a városvezetés, ilyen mértékű átalakulási problémák nélkül meg lehetett volna e kérdést oldani. Azonban az volt az érdeke a városvezetésnek a Jobbik szerint, hogy a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-t mindenképp bedöntse, s a szinte szupercégként számon tartott IKV-hoz sorolja át. 27 ezer háztartásnak 50-60 ezer forintos díjakat kell befizetniük. Az IKV-ról szólva kiemelte, az más üzletágaiból is 800-900 milliós kintlévőséget halmozott fel a lakások és üzletek bérbeadása okán, ez várhatóan tovább fog nőni a távhőszolgáltatás átvételével. "Egy abszolút veszteséges céget vezet

Kardos Kálmán

. Jól látható, hogy sem a lakásügyletek, sem az üzletek bérbeadása esetében előregondolás nem történt, hiába próbálják sikerkampányként beállítani az IKV működését. A tragikus működésének egyértelmű felelőse a jelenlegi igazgató, de felelőssé tehető a Szehő jelenlegi ügyvezető igazgatója is, aki nem tudta felmérni azt, hogy ha a piacon nem tud kereskedőtől gázt venni, akkor ez fog megtörténni" - közölte Tóth. Visszautasítják azt, hogy a Jobbik lenne felelős a kialakult helyzetért, mert felügyelőbizottsági tagot delegált a Szehőbe, mivel a delegáltnak nincs döntéshozatali joga. Ellentétben azzal, hogy egyes időszakokban a polgármester egymaga döntött az ezzel kapcsolatos kérdésekben. "A felelős valójában ezért a helyi baloldal, mivel az MSZP korábbi alpolgármesterét nevezte ki a kisebbségi tulajdonos" - fűzte hozzá az önkormányzati képviselő. A legfontosabbnak azt nevezte, hogy rendeződjön a számlabefizetések ügye, mivel napi szinten keresik meg a Jobbikot azzal, hogy nem tudják a volt és a jelenlegi szolgáltató által kiküldött számlákat befizetni. Solymos László alpolgármester a Jobbik sajtótájékoztatójára reagálva lapunk kérdésére elmondta, semmilyen átállási költséget nem kíván sem az IKV, sem az önkormányzat kifizettetni a szegediekkel. Az ármeghatározás központi szabályozás alapján történik, így sem az önkormányzatnak, sem az IKV-nak nincs ármódosító, ármeghatározó lehetősége. Nincs szó díjemelésről, díjtétel változásról. Básthy Gábor ügyvezető igazgató a gázkereskedő, gázszolgáltató kiválasztásával kapcsolatban megjegyezte, erről a társaság taggyűlése döntött, amely azonban csak akkor képes erre, ha mind a két tulajdonos megszavazza a javaslatot. A taggyűlés döntését Szeged közgyűlése is szavazással erősítette meg.

A Jobbik szegedi szervezete szerint a távhőszolgáltatás bedőlését a szegedi fogyasztókkal akarja megfizettetni az IKV - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=547793

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 17.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.