Szegedi Jobbik: Az IKV nem mindenhol érvényesíti a rezsicsökkentést a távhődíjakban (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

jobbik_sajtotajekoztato01kf (1)

A szegedi Jobbik szerint az IKV nem minden díjtételben érvényesíti a rezsicsökkentést. A polgármesteri kabinet reakciójában Bartha László korábbi polgármestere mutogat, aki – a Jobbikhoz hasonlóan – Botka László felelősségére hívja fel a figyelmet.

Rácz Tibor, a Jobbik szegedi választókerületi elnöke szerint az EU és a kormány közötti levelezésből kiszivárgott az, hogy Magyarország elbukhatja a gazdasági szabadságharcot. Úgy véli, fontos lenne, hogy a Fidesz tisztázza a rezsiharc állását, szerinte a rezsicsökkentés esetleges feladásával nemcsak a kormány tekintélye csökkenne, hanem romlana a magyar háztartások költségvetése is. A Jobbik ez utóbbi miatt aggódik, mivel ők is támogatták a rezsicsökkentés intézkedéseit, ha módjait nem is. Azért veszélyes a helyzet, mert ha az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít, s ez szerencsétlenül zárul, akkor a közműszolgáltatók bírósági felülvizsgálatot kérhetnek az energiahivatal által megszabott rendszerhasználati díjakra, s a különadókat a lakosságra háríthatják. Azt ígérte, ha a Jobbik kormányra kerül 2018-ban, felveszi újból a „rezsifegyvert”, és nem fogják engedni az uniónak, hogy megszabja a belső jogszabályozását hazánknak. Rácz Tibor szerint erre bizonyíték a párt szegedi szervezetének esetében a távhő ügyének napirenden tartása.

„A távhőszámlákkal kapcsolatban a legnagyobb kifogás pont a rezsicsökkentéssel kapcsolatban várható, ugyanis az IKV nem minden díjtételben érvényesíti azt, így többet számláz ki a szükségesnél” – tájékoztatott Tóth Péter, a párt szegedi képviselője. Úgy látják, sok hiba van az IKV által kibocsátott számlákban, a legsúlyosabbnak azt tartják, hogy a vízterhelési díj kb. 10-15%-os csökkentését nem érvényesítették a számlákon. A fogyasztókat jegyzőkönyvmintával kívánják segíteni, amelyet pár nap múlva lehet elérni a szegedi Jobbik Facebook-oldalán, így írásban tudják felvenni a panaszukat, amellyel átsétálva a fogyasztóvédelemhez Tóth szerint elérhető, hogy ne kelljen a hibás összegeket megfizetni. A Jobbik szerint kártérítés is megilleti ezen felül a fogyasztókat. E jegyzőkönyvön felül részletes anyagot tesznek fel a számla hibáiról is. Tóth arra kéri a fogyasztókat, hogy éljenek állampolgári jogaikkal, vegyenek fel írásbeli jegyzőkönyvben panaszt az IKV-nál. Szerinte a számlák mostani kibocsátása a pénzbeszedésről szól, s már korábban látható volt, hogy képtelen az IKV e feladatot elvégezni. A jobbikos képviselő szerint hiba volt a baloldali városvezetés azon döntése, hogy a távhőszolgáltatást ilyen módon a cég alá sorolta.

kardos_kalman02_gs

Kardos Kálmán, az IKV vezérigazgatója megkeresésünkre elmondta, nincs arról tudomása, hogy nem érvényesítették a vízterhelési díjhoz kapcsolódó kedvezményeket. Az energiahivatal, amely kijelölte őket a tevékenység folytatására, úgy intézkedett, hogy a Szegedi Hőszolgáltató Kft. köteles számukra átadni az adatbázisát is, ugyanis tudniuk kell a korábban elszámolt rezsicsökkentés mértékét és partnereik elérhetőségeit. Ezen adatbázist megkapták, ők ebből indultak ki, de a feldolgozás során szembesültek nehézségekkel, úgy gondolja, ha vannak hibák, akkor ebből eredeztethetőek. Nem tud hibákról, de nem zárja ki, hogy 28 ezer fogyasztó közül egyeseknél hibázhattak. Ez esetben kéri, hogy fogyasztó jelezze a problémát, s a következő számlánál mindent helyrehoznak – ígérte az IKV vezetője. “A vevőszolgálatukon megjelenők 90%-a nem érti, hogy miért nőtt meg a fizetendő összege, pedig valójában csak arról van szó, hogy másfél havi összeget kell fizetni. Amikor ez kiderül, a fogyasztók megnyugszanak” – állítja Kardos.

Megkérdeztük a Szehőhöz kapcsolódó túlfizetésekről is Kardos Kálmánt. Az IKV vezetője elmondta, ennek kifizetése a Szehő feladata, mivel ők nem jogutódjai cégnek. Ők nulláról indulnak, így csak a következő hónapok túlfizetéseit tudják majd visszaadni az aktuális elszámolást követően. Korábban Kóbor Balázstól, a Szehő önkormányzat által delegált igazgatójától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a törvény szerint az elszámolást követően nyolc nap van arra, hogy visszafizessék a lakosságnak az esetleges túlfizetéseket. Azonban sokak részére nem történt ez meg, amelynek azaz oka, hogy a Szehő aktuálisan nem képes teljesíteni a visszafizetéseket. Türelmet kérnek a lakosságtól, a Szehő számlája többek között NAV-inkasszóval terhelt, csak akkor tudnak fizetni, ha befolynak olyan összegek a lakosság irányából, amelyekből később tudják a kifizetéseket teljesíteni. A lakosság a Szehőnek 150-200 millió forinttal tartozik, míg ő nekik 40 millió forintot kell visszafizetniük a fogyasztóknak. Ez csupán az utóbbi egy évhez kapcsolódik, mivel a lakosság közel 500 millióval tartozik a Szehőnek, ha beleszámoljuk az ezen időszakon túli tartozásokat is.

A Jobbik és Bartha László a saját károkozásáról akarja elterelni a figyelmet – a polgármesteri kabinet közleménye

“A Jobbik és Bartha László az elmúlt napokban a saját felelősségéről és károkozásáról próbálta elterelni a figyelmet a szegedi távhőszolgáltatás kapcsán. Mint ismeretes, Bartha László polgármestersége idején privatizálták a Szegedi Hőszolgáltatót, melynek kisebbségi tulajdonosa saját cégén keresztül az elmúlt években a Fidesz-Jobbik közgyűlési többségnek köszönhetően – a városvezetés tiltakozása ellenére és az Energetikai Hivatal számításai szerint is – a piaci árnál magasabb áron szállított gázt a Hőszolgáltatónak. Mára ez tényszerűen beigazolódott, ugyanis az IKV Zrt. versenyeztetéssel százmilliókkal olcsóbban vásárolt gázt.

A Fidesz-Jobbik ezen károkozó döntései mára már 660 millió forintjába került az önkormányzatnak és így a szegedieknek. Felszólítjuk a Fideszt és a Jobbikot, hogy fizessék vissza az általuk okozott kárt” -írja portálunkhoz eljuttatott közleményében Vécsey Ágnes az önkormányzat polgármesteri kabinetje nevében.

Bartha László: nem privatizáció történt 1999-ben, hanem a városnak hasznot hozó modernizáció

A polgármesteri kabinet közleménye által megszólított Bartha László három fontos pontban foglalta össze a válaszát, amelyet változtatás nélkül közlünk:

“1. Nem tudom, kik és minek választották meg Szegeden Vécsey Ágnest, a Délmagyarország napilap volt főszerkesztő helyettesének feleségét, hogy bárkit is felelősségre vonjon ebben a városban?

2. Milyen jogon köti össze személyemet a Jobbikkal egy valótlan állítás révén Vécsey Ágnes közleménye?

3. Nem volt privatizáció 1999-ben – hiszen a teljes hőszolgáltatást biztosító vagyon a város tulajdonában van a mai napig -, hanem a távhőszolgáltatás modernizációja és fejlesztése zajlott le, ami összességében a város lakosainak, intézményeinek és magának a város kasszájának több milliárdos hasznot hozott. Ennek a Botka László vezette testületek minimum 8+4 évig haszonélvezői voltak. Ha bármi problémát láttak, volt idejük intézkedéseket hozni, ezt valamiért elmulasztották. 13 év távlatából, ráadásul hazugan visszamutogatni több mint szánalmas, de megmutatja a valós képességeket is! Vécsey Ágnes pedig, ha károkozót keres, forduljon kritikusan munkaadója felé, ugyanis az a személy, aki – vélhetőleg az elmúlt hónapok személyes döntéseinek következtében – valóban kárt, méghozzá több milliárdos kárt is okozhatott Szegednek, az éppen Botka László!” – írja Bartha László válaszában.

Jobbik: Botka László és csapata fejezze be a pofátlan hazudozásait!

A polgármesteri kabinet válaszára a Jobbik is reagált.

A polgármester által irányított kabinet a reggel, délben és este tartó hazudozásai helyett inkább a havi félmillióért kinevezett IKV vezérigazgatóval és az általa okozott károkkal foglalkozzon!

A szegedi Jobbik mindig felemelte a szavát és rendre nemmel szavazott a SzeHő-nek milliárdos kölcsönöket megszavazó Fidesz-Mszp koalícióval szemben. A város távhőszolgáltatásával kapcsolatban eddig is az volt a véleményünk, hogy felesleges az Mszp által „kikönyörgött” felfüggesztés, becsődöltetés, mert átalakulóban van országosan ez a szektor is. A racionális érveléseink ellenére a szegedi „szuper” cégként számon tartott IKV Zrt. most 27.500 háztartásnak küldött hibás számlákat. Botka László és a baloldali tömörülés által kinevezett igazgatók kudarcot vallottak és véleményünk szerint politikai és szakmai értelemben megbuktak!

A szegedi Jobbik felszólítja Botka Lászlót polgármestert, hogy a pofátlan hazudozásai helyett inkább a szegedi távhő fogyasztóinak a kárenyhítésével foglalkozzon!

A szegedi Jobbik szerint az IKV nem minden díjtételben érvényesíti a rezsicsökkentést – részletekért KLIKK: http://szegedma.hu/?p=548893

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 23.

Előző sztori

“Megteltünk” – Magyarország nem kér a visszatoloncolt menekültekből (FRISSÍTVE)

Következő sztori

Képzésfejlesztési projekt zárult a kamaránál