Közélet

Régészeti kincsek drótkerítés mögé zárva – Várat magára a területrendezés a vártemplomnál + FOTÓK

Régészeti kincsek drótkerítés mögé zárva – Várat magára a területrendezés a vártemplomnál + FOTÓK

2015. június 5., péntek
Régészeti kincsek drótkerítés mögé zárva – Várat magára a területrendezés a vártemplomnál + FOTÓK
varkert01_gs

Ötmillió forintra lenne szükség a szegedi vár környékének rehabilitációjára, ám erre nincsenek forrásai az intézménynek, és megfelelő pályázatot sem találtak az elmúlt években. A középkori vártemplom régészeti feltárását jelenleg egy drótkerítés mögül lehet megtekinteni, jó hír azonban, hogy néhány éven belül eltűnik a korántsem impozáns kerítés, és látogatható romkertet alakítanak ki a terület rehabilitációjával.

2010-ben lezárultak a régészeti feltárások a

szegedi várnál

, praktikusan körbe is kerítették a területet, hogy az arra sétálók ne essenek bele a munkagödörbe, ám ez messze nem méltó megoldás sem a Móra-múzeumhoz, sem pedig Szeged városának turisták által látogatott belvárosához. Négy évvel ezelőtt, igazgatói kinevezése után új – a korábbinál szebb – drótkerítést készíttetett

Fogas Ottó

, és a díszburkolatos járdát is visszaépítették, ám a terület teljes rehabilitációjához nincsenek anyagi forrásai az önkormányzati fenntartású múzeumnak. Évek óta pályázik a Móra Ferenc Múzeum arra, hogy a barokk kori vár és a kőtár körüli területet méltó módon rendezzék, így például a feltárás felőli oldalon el szeretnék bontani a kerítést és úgy alakítanák ki a területet, hogy az ásatás is látogatható legyen bárki számára. „Az a tervünk, hogy egy olyan romkertet hozzunk ott létre, ami mindenki számára nyitott, parkosítanánk az oldalfalát, illetve magyarázó táblákról tájékozódhatnának az érdeklődők a feltárt leletekről. A teljes rehabilitáció nagyjából ötmillió forintba kerülne” – részletezte a múzeumigazgató. Fogas Ottó arról tájékoztatott, hogy a várostól ígéretet kaptak arra, hogy a Móra-park és a Stefánia sétány jövőre induló rehabilitációjába beleveszik a vár környékének a rendbe hozását is, így várhatóan néhány éven belül megvalósulhatnak az általa ismertetett tervek.

A tervek szerint látogatható romkertet alakítanak ki a vártemplomnál.http://szegedma.hu/?p=543494

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 5.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.