Przemysl ostromai – Pintér István könyvének bemutatója a BFMK-ban

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pintér István tanár, történész, az első világháború hadtörténeti kutatójának tollából jelent meg a közelmúltban Przemysl három ostroma 1914-1915 című kiadvány. A kötetet Marjanucz László történész, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője mutatja be június 12-én, pénteken 19 órai kezdettel Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ II. emeleti előadótermében.

A Pintér István kutatásai alapján és fia szerkesztésében megjelent kötet tisztelgés a Pintér család világháborús szerepvállalása előtt. A szerző apai nagyapja, Pintér András a galíciai erőd körüli harcokban esett orosz hadifogságba egy évszázaddal ezelőtt. A könyv Przemysl erődrendszerének 1914-1915. évi három ostromáról szól. Az elmúlt évtizedekben megjelent tanulmányok azt emelték ki, hogy a “vár” 1915. március 22-én megadta magát és az Osztrák-Magyar Monarchiának ez egy hatalmas veszteség volt – olvasható Pintér István bevezetőjében. A nemrégiben megjelent tanulmánykötetből kiderül, hogy 1914 szeptember-októberében, az első ostrom alatt a védők visszaverték az ellenség támadását és az oroszoknak súlyos veszteségeket okoztak. A második ostrom ‑ egy heroikus, 5 hónapig tartó hősi védelmet jelentett ‑ 1914 novemberében kezdődött és 1915. március 22-én ért véget, miután az összes fellelhető élelmiszere elfogyott a hatvan százalékban magyar katonákból álló védőknek. Majd a 100 évvel ezelőtti gorlicei áttörést követően az osztrák-magyar és német hadsereg 1915. június 3-án visszafoglalta az erődrendszert.

Előző sztori

Újabb gyanúsítások a vásárhelyi betörésekben

Következő sztori

Pénzügyi bizottság: Nyár végéig a SULI-HOST főz a gyerekeknek

Legutóbbi hasonló cikkek