/

Pert nyert az Átlátszó Oktatás – nyilvánosságra kell hozni az SZTE EHÖK elnöki pályázatait

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SZS20140401_szte_rektori_hivatal_003

Másodfokú ítéletében kötelezte a Szegedi Tudományegyetemet (SZTE) a Szegedi Ítélőtábla az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) elnöki pályázati anyagainak nyilvánosságra hozására a 2010-2014-es időszakra vonatkozóan – mondta el portálunk kérdésére Bátyi Zoltán, az ítélőtábla sajtótitkára.

Mint azt a felperes újságíró médiuma, az Átlátszó Oktatás című portál írja, 2013-ban fordultak az ez irányú adatigényléssel az EHÖK-höz, ám akkor Huszka Annamária irodavezető ezt visszautasította, mert – indoklása szerint – a kért adatok nem tartoznak a közérdekű adatok körébe, a pályázatokat csak a pályázók írásbeli beleegyezésével lehet kiadni. Az ügy 2014 májusában egy SZTE ellen indított perig jutott, végül a Szegedi Törvényszék első fokon az adatok részleges nyilvánosságáról döntött és elrendelte az elmúlt öt év nyertes pályázatainak kiadását.

A Szegedi Ítélőtábla ezzel szemben szerdai döntésével kötelezte az universitast, hogy minden pályázatot hozzon nyilvánosságra. Az indoklásában elhangzott, az EHÖK egy közfeladatot ellátó szerv, így a vezető kiválasztásának folyamata nyilvánosan kell, hogy történjen. Az SZTE polgárainak joga van ebbe a folyamatba belelátni. Az ítélet jogerős, fellebbezésnek helye nincs.

Számos további következménnyel is jár, ha a HÖK tisztségviselői közfeladatot ellátó személyek – az SZTE közleménye:

“Az Átlátszó oktatás mint felperes, és a Szegedi Tudományegyetem mint alperes között folyó perben az Ítélőtábla jogerős ítéletet hozott. Bár a per ténylegesen az EHÖK elnök pályázati anyagának nyilvánosságával kapcsolatosan indult, az SZTE számára a lényegi kérdés valójában az volt, hogy a HÖK tisztségviselői – hasonlóan az intézményben dolgozó alkalmazottakhoz – közfeladatot ellátó személynek minősülnek-e. Az Ítélőtábla jogerős ítéletéből – bár az írásbeli indoklást még nem kapta meg az SZTE – úgy tűnik, ez következik. Ennek megállapítása azért fontos, mert amellett, hogy a hallgatói képviselőkkel kapcsolatos adatok nyilvánosságát illetően egyértelmű helyzetet teremt, számos további következménnyel is jár. Az SZTE a jogerős ítélet kézhezvételét követően természetesen az abban foglaltaknak mindenben eleget tesz” – írja az ítélet kapcsán kiadott hivatalos közleményében a Szegedi Tudományegyetem.

Pert nyert az Átlátszó Oktatás az SZTE-vel szemben – nyilvánosságra kell hozni az EHÖK elnöki pályázati anyagait 2010-ig visszamenően! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=549546

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 25.

Előző sztori

Egységbe kovácsolhatja a nemzetet – Szegeden tanácskoztak a 2024-es magyar olimpia esélyeiről + FOTÓK

Következő sztori

Szegedre látogatott az Egyesült Államok budapesti nagykövete (FRISSÍTVE) + FOTÓK