Közélet

Pert nyert az Átlátszó Oktatás - nyilvánosságra kell hozni az SZTE EHÖK elnöki pályázatait

Pert nyert az Átlátszó Oktatás - nyilvánosságra kell hozni az SZTE EHÖK elnöki pályázatait

2015. június 25., csütörtök
Pert nyert az Átlátszó Oktatás - nyilvánosságra kell hozni az SZTE EHÖK elnöki pályázatait
SZS20140401_szte_rektori_hivatal_003

Másodfokú ítéletében kötelezte a Szegedi Tudományegyetemet (SZTE) a Szegedi Ítélőtábla az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) elnöki pályázati anyagainak nyilvánosságra hozására a 2010-2014-es időszakra vonatkozóan - mondta el portálunk kérdésére Bátyi Zoltán, az ítélőtábla sajtótitkára.

Mint azt a felperes újságíró médiuma, az Átlátszó Oktatás című

portál írja

, 2013-ban fordultak az ez irányú adatigényléssel az EHÖK-höz, ám akkor

Huszka Annamária

irodavezető ezt visszautasította, mert - indoklása szerint - a kért adatok nem tartoznak a közérdekű adatok körébe, a pályázatokat csak a pályázók írásbeli beleegyezésével lehet kiadni. Az ügy 2014 májusában egy SZTE ellen indított perig jutott, végül a Szegedi Törvényszék első fokon az adatok részleges nyilvánosságáról döntött és elrendelte az elmúlt öt év nyertes pályázatainak kiadását. A Szegedi Ítélőtábla ezzel szemben szerdai döntésével kötelezte az universitast, hogy minden pályázatot hozzon nyilvánosságra. Az indoklásában elhangzott, az EHÖK egy közfeladatot ellátó szerv, így a vezető kiválasztásának folyamata nyilvánosan kell, hogy történjen. Az SZTE polgárainak joga van ebbe a folyamatba belelátni. Az ítélet jogerős, fellebbezésnek helye nincs.

Számos további következménnyel is jár, ha a HÖK tisztségviselői közfeladatot ellátó személyek - az SZTE közleménye:

"Az Átlátszó oktatás mint felperes, és a Szegedi Tudományegyetem mint alperes között folyó perben az Ítélőtábla jogerős ítéletet hozott. Bár a per ténylegesen az EHÖK elnök pályázati anyagának nyilvánosságával kapcsolatosan indult, az SZTE számára a lényegi kérdés valójában az volt, hogy a HÖK tisztségviselői – hasonlóan az intézményben dolgozó alkalmazottakhoz – közfeladatot ellátó személynek minősülnek-e. Az Ítélőtábla jogerős ítéletéből – bár az írásbeli indoklást még nem kapta meg az SZTE – úgy tűnik, ez következik. Ennek megállapítása azért fontos, mert amellett, hogy a hallgatói képviselőkkel kapcsolatos adatok nyilvánosságát illetően egyértelmű helyzetet teremt, számos további következménnyel is jár. Az SZTE a jogerős ítélet kézhezvételét követően természetesen az abban foglaltaknak mindenben eleget tesz" - írja az ítélet kapcsán kiadott hivatalos közleményében a Szegedi Tudományegyetem.

Pert nyert az Átlátszó Oktatás az SZTE-vel szemben - nyilvánosságra kell hozni az EHÖK elnöki pályázati anyagait 2010-ig visszamenően! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=549546

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 25.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.