Közélet

Mozgássérülteket segítő országos logisztikai központ épült Mórahalmon

Mozgássérülteket segítő országos logisztikai központ épült Mórahalmon

2015. június 24., szerda
Mozgássérülteket segítő országos logisztikai központ épült Mórahalmon
merek_kozpont_morahalom

Egyedülálló országos logisztikai hálózatot hoz létre a Mozgássérült Emberek rehabilitációs Központja (MEREK). A fejlesztés keretében az ország hat pontján létesülnek logisztikai egységek, melyek lehetővé teszik a különböző gyógyászati segédeszközök kölcsönzését. Az első ilyen központ Mórahalmon épült fel, melyet június 24-én ünnepélyes keretek között nyitottak meg.

Kogon Mihály

, a MEREK igazgatója elmondta: céljuk a mozgássérült emberek rehabilitációja és társadalmi integrációjának elősegítése. A logisztikai hálózat megteremtésével olyan szolgáltatást alakítanak ki, mely lehetővé teszi a házi gondozást segítő eszközök (elektromos ágyak, higiéniai eszközök, emelők, járást és akadálymentesítést segítő eszközök) kölcsönzési rendszerben történő biztosítását az ezt igénylő emberek számára. Továbbá az igazgató hozzátette, hogy a beruházás közvetve munkahelyek teremtését is jelenti, hiszen segíthet visszatalálni a munkaerő piacra mindazoknak, akik eddig anyagi okok miatt nem használhattak különböző segédeszközöket. A projekt célcsoportja elsősorban az évente 13-15 ezer fő csípőtájéki operáción átesett személy, továbbá 3-4 ezer elektromos kerekesszéket használó, illetve az ápolást végző családtagok, gondozók. A kialakuló szolgáltató rendszer különös figyelmet fordít a gyermekekre, hiszen a számukra rendelkezésre álló támogató technológiák igen korlátozottan állnak rendelkezésre és az ellátás nincs kellő tekintettel a gyermekek fejlődésére. A projekt kapcsán

Nógrádi Zoltán

, Mórahalom polgármestere kiemelte: örömteli, hogy olyan nagyvárosok mint Pécs, Székesfehérvár, vagy Debrecen mellett Mórahalomra tette egyik telephelyét a Rehabilitációs Központ. A „Guruló” elnevezésű karbantartást, javítást, összeszerelést végző egység már öt éve működik a városban. A budapesti partnerekkel folytatott tárgyalások és kedvező helyi feltételek tették lehetővé, hogy helyben önálló épülettel bővüljön a MEREK, ez által még több térségben élő, mozgásában korlátozott embernek tudjon lényeges segítséget nyújtani – tette hozzá a polgármester. Szintén üdvözölte a fejlesztést a Homokháti Szociális Központ vezetője.

Csótiné Ördög Edit

elmondta, hogy a beruházás legnagyobb célközönsége az idősebb korosztály, s biztosan igénybe fogják venni az elérhető közelségbe került logisztikai központ szolgáltatásait. A nemzetközi követelményeknek is megfelelő hálózat októbertől nyitja meg kapuit az érintettek előtt, addig folyik az eszközök beszerzése. Onnantól kezdve bárki javíttathat és bérelhet segédeszközöket évekre, de akár egy napra is. A beruházás várhatóan több ezer rászoruló életvitelén fog javítani – hangsúlyozta Kogon Mihály MEREK igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.