Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egyház

Liliomfesztivál – Cserépben, krémekben és szörpökben a természet ajándékai + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

liliomfesztival10_gsTöbb száz éves hagyományt elevenített fel a szegedi Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont, szombaton ugyanis Szent Antal-napi Liliomfesztivált tartottak kézműves vásárral, liliomszenteléssel és gyógynövény-bemutatóval a Mátyás téren. Még a nyári forróság sem tudta kedvét szegni az érdeklődőknek.

A fehér liliom Szent Antal jelképe, aki portugál nemesből lett ferences szerzetes a 13. században. Személyéhez számtalan hagyomány kapcsolódik: június 13-án este például liliomot szentelnek Alsóvároson, majd a növényt gyógyászati célokra használják fel. A virágot egyébként gyümölcspálinkába tették: ha valakinek mérges pattanása, furunkulusa volt, akkor egy szirmot kötöttek rá, hogy minél hamarabb meggyógyuljon. Gyomorgörcs esetén pedig más felhasználása formát találtak a pálinkának: kockacukorra csöpögtetve fogyasztották a fájdalom enyhítéséért. A Liliomfesztivállal minden évben Szent Antalnak kívánnak emléket állítani. Alsóvároson egyébként mindaddig erős kultusza volt a szentnek, mígnem a szerzeteseknek el kellett hagyniuk a kolostort az 1950-es években.

Szombaton a kolostorkertben többféle gyógy- és fűszernövénnyel ismerkedhettek az érdeklődők. Pemetefű, bazsalikom, kakukkfű, citromfű, borsikafű – csak néhány a számos különlegesség közül, melyeket nem csak távolról lehetett csodálni. Még a nyári forróság sem tudta eltántorítani a növények és a kézműves termékek szerelmeseit, röviddel a nyitás után tucatszám sétáltak a látogatók.

liliomfesztival02_gs

Minden bizonnyal a kedvezőtlen pünkösdi időjárás az okozója, hogy a fesztivál főszereplője, vagyis a fehér liliom még nem bontotta ki szirmait – vélte az egyik helyi őstermelő, aki maga is látogatást tett kiállításra szánt növényeivel a kolostorkertben. Már 3-4 éve foglalkozik növénytermesztéssel, mára valódi szenvedélyévé vált a különleges gyógyhatású és fűszerpalánták nevelése. Bár nem először vesz részt a Liliomfesztiválon, elmondása szerint sosem szeretett tanácsot adni vásárlóinak a növények felhasználását illetően, véleménye szerint ugyanis biztos útmutatást csak a szakemberek adhatnak. Annyit azért elárult, hogy a konyhakert elengedhetetlen kellékeit, mint például a kakukkfüvet, a bazsalikomot, vagy a citromfüvet a panellakásban élő háziasszonyok is bátran kiültethetik az erkélyre, amennyiben kellően mély ládát tudnak biztosítani a szerteágazó gyökerek.

liliomfesztival25_gs

Persze nemcsak élő növényekkel találkozhattak, a természet adta alapanyagok egyéb felhasznált formái közül is szemezgethettek a látogatók. A Fabulaszappan standjánál Pilisné Zulauf Gyöngyi és férje vegyszer- és mesterséges tartósítószermentes, kézzel készült kozmetikumainak járhattak csodájára. Főként a lányok körében volt népszerű az asztali portéka, a sütiküllemű szappanok viszont nemre és korra való tekintet nélkül maguk köré csábították az arra járókat. A fiatal szegedi pár csak nemrégiben vágott bele a vállalkozásba, céljuk, hogy olyan alapanyagokból készítsenek tisztálkodási eszközöket és krémeket, amelyekkel az egész családnak természetes ápolást biztosíthatnak. Érzékeny bőrűek és egészen kicsi gyerekek is bátran nyúlhatnak a bőrtápláló termékekért, hiszen nem tartalmaznak mesterséges anyagokat, még illatadalékokat és pálmaolajat sem. Hamarosan egyébként az interneten is elérhetőek lesznek, azonos néven.

A Szent Antal-napi fesztivál azonban nem ért véget a kézművesprogramokkal, délután kreatív családi akadályversennyel, kézműves játszóházzal, méhészeti bemutatóval és mézkóstolóval, valamint zenés bábjátékkal várják a kilátogatókat. A hagyományos liliomszentelés 18 órától kezdődik, majd a Dél-alföldi Táncház oktató-bemutatójával zárják az estét.

Megkezdődött az alsóvárosi Liliomfesztivál. Még nem késő kilátogatni! http://szegedma.hu/?p=546628

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 13.

Tovább olvasom

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál