Sport

Labdarúgás - Király Gábor: kapusok terén rendben vagyunk

Labdarúgás - Király Gábor: kapusok terén rendben vagyunk

2015. június 29., hétfő
Labdarúgás - Király Gábor: kapusok terén rendben vagyunk
kapushaboru_2015_54_gs

"A maximumot akarom kihozni magamból. Nem vagyok az a fajta kapus, aki csak félig-meddig végzi a dolgát" - a vasárnapi kapusháború sztárvendégével, Király Gáborral beszélgettünk.

A magyar nemzeti tizenegy 95-szörös válogatott portása a

szegedi rendezvényre

- a szakmát tágabb értelemben felvonultatva - a Király Gábor Kapusiskola képviseletében is látogatott el, majd

Szulyovszky Ákossal

, a máig utoljára NB I-ben szerepelt szegedi együttes, a Szeged LC egykori hálóőrével a poszt számos csínját-bínját bemutatták gálameccsükön a szép számú közönség előtt. A nyáron az angol másodosztályú Fulhamtől hazatérő kiválóság a látványos összecsapás előtt állt portálunk rendelkezésre egy rövid interjú erejéig.

- Hogy tetszik Önnek mint kapusnak ez a kezdeményezés, milyen játéknak találja a kapusháborút?

- Jó sport- és kapusrendezvénynek tartom, hiszen ez egy játékos formája a kapusszakmának. Mindenképpen kellenek ilyen rendezvények. Persze, el kell találni azt az időpontot, azt az időjárást, amikor az ember ráér és ki tud menni a szabadba, lévén, ez egy szabadtéri rendezvény. De látható, hogy képes kicsalni a nézőket a pálya mellé.

- Szakmaibb értelemben véve lát-e fantáziát abban, hogy ez a játék adott esetben akár használható legyen a mindennapi kapusképzésben?

- A kapusképzésnek alapvetően speciálisabb részei vannak, a kapusokat speciális gyakorlatokkal kell tanítani. Ez egy játékosabb forma, ami inkább a tréningek után kaphat szerepet. Emellett természetesen vannak olyan oldalai ennek a kapusháborúnak, amelyek révén a hibákat is jobban észre lehet venni, így segítve kapusedzőket abban a felismerésben, hogy a kapusuknál még mit lehetne javítani. Azért természetesen a kapusszakma rengeteg oldalból áll. Mi is most egy roadshow keretein belül vagyunk például Szegeden. Az első nap a kapusháborún veszünk részt, második nap pedig a kapusszakma gyakorlati és elméleti fogásait, ismereteit igyekszünk majd megosztani az érdeklődőkkel. Nem szeretnénk erőltetni persze semmit, nem is csaptunk ennek a dolognak igazán nagy hírverést. Csendben szeretnénk dolgozni, de hatékonyan.

- Ha már a hatékony, minőségi munkát említette: számos kritika éri a magyar labdarúgást, a magyar kapusképzés azonban kivételt képez talán ez alól, amit megalapoz, hogy számos nagyon jó kapusa van hazánknak. Ön szerint mi az oka annak, hogy a futballunk ezen része jobb helyzetben van, mint a többi?

- Ez egy specifikusabb terület, és rengeteg olyan dolog van manapság már, amivel segíteni lehet a kapusokat. Ugyanakkor, bár sok kapusedző van Magyarországon, véleményem szerint azonban kevés az olyan köztük, aki valóban fel tudja ismerni a hibát, és azt is tudja, mit kell annak kiküszöbölése érdekében csinálni. A hibák észrevételéig sokan eljutnak, de hogy milyen gyakorlattal, hogyan kell azokat korrigálni, nem biztos, hogy minden kapusedző meglátja. Márpedig ez itt a kulcs. A mi kapusiskolánk is arra szakosodott, hogy megmutassuk a gyerekeknek, hogy amit jobban tudnának csinálni, azt milyen gyakorlatokkal tudják magukból kihozni.

- Ön hosszú évekig légióskodott Németországban és Angliában, így talán testhezálló a kérdés: mennyivel járnak e téren előrébb a külföldi szakemberek, mint a hazai kapusedzők?

kapushaboru_2015_23_gs

- Felkészültségben nem biztos, hogy előttünk járnak. Azt gondolom, a hazai kapusszakma azonos szinten van a nemzetközivel. Viszont az is igaz, hogy például egy 80 millió lakosú országban több jó szakmai kapusedző kerül ki, mint mondjuk egy 10 milliós országban. De mindenképpen dolgozunk tovább, és nem a hátrányokról beszélünk, hanem tenni akarjuk a dolgunkat.

- A nyáron jött a karrierjében egy váltás, hiszen 18 év után hazaigazolt a Haladáshoz. Mennyiben jelentheti ez azt akár, hogy több időt tud majd szentelni annak, hogy beszálljon a kapusképzésbe Szombathelyen, a Király Gábor Nemzetközi Kapusiskolában?

- Számomra a kapusszerep a legfontosabb a Haladásnál, de ha szabadidőmben lesz időm és energiám a kapusképzéssel foglalkozni, akkor természetesen személyesen is részt fogok majd ebben venni, és személyesen tudom majd a hibákat javítani. De legelőször is mindenképpen a feladatomra koncentrálok, tehát arra, hogy a Haladásban minél jobb teljesítményt nyújtsak az edzéseken és a mérkőzéseken egyaránt. Persze, az már egy óriási előrelépés, hogy személyesen itt vagyok, hiszen azért akadnak olyan napok, amikor többet tudok esetleg a fiatalokkal foglalkozni.

- Mondhatjuk tehát, hogy nem levezetni igazolt vissza Magyarországra?

- Abszolút nem! Ami a csövön kifér, úgy fogalmazok, hiszen ilyenkor már nem lehet nagyon állítgatni azt a bizonyos lövést, csak be kell tárazni. Magyarul mondva, a maximumot akarom kihozni magamból. Nem vagyok az a fajta kapus, aki csak félig-meddig végzi a dolgát. Valamit vagy csinálok, vagy nem. Számomra ez a mérvadó. Meglátjuk majd, hogy mennyi fér bele.

- Szurkolóként hadd említsem meg, hogy örömmel hallom Öntől ezt az elszántságot, hiszen a válogatottban is komoly feladatokat várnak Önre és a csapatra. Adódik persze a lassan már örökössé váló kérdés: ott lesz-e Magyarország a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság résztvevői között?

- Tesszük a dolgunkat, mindenki tudja, hogy mi a feladata. Nem képzelünk bele többet a dologba, mint amit kell. Ebből áll össze puzzleként egy nagyon jó csapat. Ha pedig minden a helyére kerül, akkor egy szép képet tudunk majd kapni végeredményül. Azt gondolom, jó irányba ment eddig a dolog, és ugyanígy kell továbbra is mindent csinálnunk, ugyanúgy a munkában kell hinnünk, és mérkőzésről mérkőzésre kell teljesítenünk.

- Mit szól ahhoz, hogy Bogdán Ádám személyben immár a világhírű Liverpool kapusa lesz az Ön "vetélytársa"?

- Igen, sokan pedzegetik ezt a vetélytárs kifejezést, de mi egy csapat vagyunk, egy célért dolgozunk. Nagyon jó a kapcsolatunk az összes kapussal, nem rivalizálunk, hanem igyekszünk kihozni egymásból a legjobbat. Egymást segítve próbáljuk a másik hibáit fellelni és felhívni azokra a figyelmet. Éppen a finnek elleni meccs egy nagyon jó példa erre: a bemelegítésnél úgy éreztem, hogy valami nem százszázalékos, majd az egyik pihenőnél megbeszéltük, hogy a többiek mit látnak kívülről, illetve én mit érzek belülről. Azért vagyunk egy csapat, hogy javítsunk ezeken a hibákon, és lám, egy vetődés, vagy egy fontos védés pont ebből a technikai dologból születhet meg. Ezért is mondom, hogy egységesek vagyunk. Nagyon örülök, hogy Ádám egy ilyen csapathoz oda tudott kerülni. Közben

Gulácsi Peti

is a Bundesliga 2.-be szerződött (

Red Bull Leipzig - a szerk.

), és

Megyeri Balázs

kapcsán is remélem, hogy jó csapatot fog találni magának Görögország után.

Dibusz Dini

pedig Magyarország legjobb klubjánál van. Azt gondolom, kapusok terén rendben vagyunk.

Bogdán Ádám és Gulácsi Péter klubváltását is üdvözli Király Gábor - a magyar válogatott kapusa a Haladásban is a maximumra törekszik. Interjúnk a 18 év után hazatérő hálóőrrel ITT: http://szegedma.hu/?p=550370

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 29.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.