Sport

Labdarúgás: csodát hozott a faluba az újjáalakult szikáncsi csapat

Labdarúgás: csodát hozott a faluba az újjáalakult szikáncsi csapat

2015. június 20., szombat
Labdarúgás: csodát hozott a faluba az újjáalakult szikáncsi csapat
szikancs_csapat

Évtizednyi szünet után éledt újra a labdarúgás 2014 nyarán Szikáncson: a hosszú szünet után azonban példaértékű összefogással, saját erőből építették újra a helyiek a futballt, a csapat pedig ősszel már a megyei III. osztályban játszhat bajnoki mérkőzéseket.

2004 nyara óta nem rendeztek labdarúgó mérkőzést Szikáncson. A település csapata a 2003/2004-es szezonban lépett pályára utoljára, az idényt pedig a 12. helyen fejezte be a megyei II. osztályban, azonban ezt követően kereken 10 évig, egészen tavaly nyárig nem volt felnőtt csapata a Hódmezővásárhelyhez tartozó városrésznek. A szikáncsiak azonban összefogtak, és önerőből megszervezték saját csapatukat, felújították az elavult öltözőt és a rossz állapotban lévő pályát, saját költségükön összeszedtek mindent, ami ahhoz kellett, hogy újra legyen futballcsapata Szikáncsnak.

995065_914870865196719_2139463917056285428_n

Innen indultak - a szikáncsi pálya egy része így állt a szezon kezdete előtt

„A csapat egy harmada még most is katona. Mi voltunk annak idején a Bercsényi, Mártélyon fociztunk, béreltük a pályát. Aztán befogadott minket a Hódmezővásárhely, akkor lettünk HFC III.-Bercsényi, majd elkopott a Bercsényi, és csak HFC III.-ként szerepeltünk. Ahogy ott következett a fiatalítás, akkor néztünk pályát, így jött a szikáncsi ötlet. Egy nappal korábban mentünk ki, mint ahogy kellett, mert ha később megyünk, akkor már be van szántva a pálya. Térdig érő gaz fogadott bennünket, majd a helyiek támogatásával játszhattunk végül hazai pályán meccset. Ősszel csupán kétszer játszhattunk otthon, nem volt se áramunk, se meleg vizünk. Az ősz folyamán a helyiek traktorral rámentek a pályára, műtrágyát kaptunk, illetve mi magunk festettük ki az öltözőt, javítottuk, amit kell. Fejenként 22 ezer forintot beletettünk a közös kalapba, azóta pedig havonta kétezer forint a tagdíj, amit mindenki befizet” - fogalmazott a rögös indulás körülményeiről

Gábor Sándor

, a Szikáncs játékos-edzője.

Rögtön feljutottak

Az újjáéledést követően pedig álomszerűen alakult a szikáncsi csapat szezonja: az első hivatalos meccsen 16-0-ra verte a gárda idegenben a Nagylakot a SZEGEDma.hu Csongrád megyei Magyar kupa első fordulójában, majd az első három fordulót három győzelemmel, 19-1-s gólkülönbséggel abszolválta a megyei IV. osztály keleti csoportjában. A kupában végül a következő fordulóban a Mártély legyőzte a Szikáncsot (1-0), de a bajnokságban nem akadt jobb csapat, és magabiztosan, 21 meccsből 18-at megnyerve, mindössze egy döntetlennel és két vereséggel, 55 szerzett ponttal lett bajnok a megyenégy keleti csoportjában a Szikáncs, így ősszel a harmadosztályú meccseket rendezhetnek Szikáncson: ott, ahol egy évvel korábban még csapat sem volt. „Hála a jó istennek, most nem nekünk kell játékost vadásznunk, hanem jönnek hozzánk. Volt egy fogadónapja a polgármesternek, ahol rákérdeztünk a dologra, és megkaptuk a támogatást. Jelképes összegért bérelhetjük a pályát, a szövetség is mellénk állt.

Nógrádi Tibor

, az MLSZ Csongrád megyei igazgatója segített, hiszen kellett egy egyesület, így az évek óta szüneteltetett Károlyi DSE egyesület berkein belül indultunk. Most azon vagyunk, hogy az egyesület tényleg a mienk legyen, de ez időbe telik. A legelső edzésünkön annyira használhatatlan volt a pálya, hogy a csárda kispályáját használtuk, majd a falut futottuk körbe. Szépen, lassan, kettesével, mert katonák vagyunk, illetve azért is, hogy lássák itt a faluban, hogy itt futballisták vannak, kopogjon a stopli a betonon. Mire az edzésnek vége volt, már a gyerekek voltak kint a pályán. Tizenhét fő alatt még sosem volt edzésünk, a mai napig is kijönnek a fiatalok az edzésekre” - mondta el a továbbiakról

Németh Zoltán

, a Szikáncs LC elnöke, játékosa, aki kitért rá: a magas létszámnak köszönhetően az ősztől már két csapata is lesz Szikáncsnak, a megyeháromban a feljutást kivívott játékosokkal szerepelnek, míg az újonnan csatlakozó fiatalok a megyenégyben indulnak el csapatként.

Ahogy Gábor Sándor hozzátette: a legnagyobb elismerés számukra az volt, amikor a Rock Klub elleni mérkőzésen megnyerték a bajnokságot, akkor egy helyi idős úr odament hozzájuk, és csak annyit mondott nekik: „Fiúk, csodát hoztatok a faluba.”

A szikáncsiak abszolút pozitívan fogadták az újjáalakult csapatot, ahogyan a klub edzője is elmondta, nem egyszer volt példa rá, hogy egy helyi termelő ha hazaért, és útközben látta, hogy ráférne a pályára a hengerelés, mert esett az eső, akkor hazament, letette az ekét, és önszorgalomból lehengerezte a pályát, pedig senki nem kérte meg erre, és nem is kapott ezért semmit cserébe. A lelkes gondozásnak meg is lett az eredménye: az ellenfelek is úgy nyilatkoztak a szikáncsi pályáról, mint a megye III-megye IV egyik legjobb játéktere, holott egy évvel ez előtt még méteres gaz állt az elhagyatott focipályán, de a szikáncsiak összefogásának köszönhetően ez is megváltozott. „Tavaly júniusban kimentünk, térdig érő fű, gaz volt a pályán. Én kölcsönkértem egy ismerősömtől egy kis traktort, egyes sebességben lenyírtam a pálya egy harmadát egy tankkal, hat liternyi benzinnel. Most ugyanennyivel a komplett pályát le tudjuk nyírni” - fogalmazott Németh Zoltán.

Nem lassítanának

A szikáncsiakat már név szerint felismerik a faluban, tudják róluk, hogy ők azok, akik futballoznak a településen, és megnyerték a bajnokságot. „A múltkor beültünk egy üdítőre, és felismerték a vásárhelyről kijáró futballistákat is, megszólították a csapattársamat is, hogy ő Ádám, aki múltkor két gólt rúgott. Benkő Zsolt képvisel minket a vásárhelyi önkormányzatban, aki folyamatosan próbálja fellendíteni az életet a faluban. Az ősszel rendeztünk egy jótékonysági bált, ami több, mint 100 fős lett végül” - mondta el portálunknak Németh Zoltán.

kozponti_eremoszto01_gs46_gs_szikancs

Az újjáalakult csapat tagjai mindenképpen úgy vágtak neki a szezonnak, hogy szeretnék megnyerni a bajnokságot, hiszen bár nem szikáncsi színekben, de tavaly előtt a hetedik helyet érték el a megyei III. osztályban. „Láttuk, hogy kik lesznek az ellenfeleink a megyenégyben, egyedüli csapatként mi bejöttünk a Magyar Kupa és a bajnoki sorsolásra is Szegedre. Ha megnézzük a bajnokság végét, toronymagasan kilógtunk a mezőnyből, 121 gólt rúgtunk és csak 15-öt kaptunk” - mondta el a következő szezon céljaira térve Gábor Sándor. A szikáncsiak eltökéltségét az is jelzi, hogy bár többen Hódmezővásárhelyről járnak ki edzésre, mindezt saját pénzükön, saját autójukkal, a saját idejüket feláldozva teszik. A gárdának hatnál kevesebb cseréje a meccsek során csak az utolsó, halasztott találkozón volt, minden meccsre minimum 15-ös kerettel futott neki a szikáncsi csapat. A szikáncsi futball felfelé ívelő pályája tovább folytatódik az ősszel: a csapat egy osztállyal fentebb léphet pályára, és a vezetők létrehozzák a második csapatot is, ami a megyenégyben fog pályára lépni, ezáltal kilenc szikáncsi fiatal fog elkezdeni futballozni a településen. „Nálunk ha egynek fáj, akkor 21-nek fáj, ha egynek jó, akkor 21-nek jó, sok a barát a csapatban. A megyenégyes csapatban kilenc fiatalból egyetlen egy sem játszott még nagypályán, ők most kezdik a futballt, náluk a tisztes helytállás lesz a cél. Ez a kilenc ember eddig is szerette a focit, most már játszani is fogják. A megyehármas csapattal szeretnénk felkerülni a megyekettőben, vannak ugyan jó csapatok, de mi is azok közé tartozunk” - zárta az együttes edzője.

"Fiúk, csodát hoztatok a faluba" - virágzik a futball Szikáncson! Részletekért KLIKK: http://szegedma.hu/?p=548342

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 20.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.