Sport

Kosárlabda - Elek András: meglepetés volt az idei siker

Kosárlabda - Elek András: meglepetés volt az idei siker

2015. június 18., csütörtök
Kosárlabda - Elek András: meglepetés volt az idei siker
kosarsuli

Negyedik helyen zárta az NB I/B csoportos kosárlabda-bajnokságot a Vásárhelyi Kosársuli. A kék-sárgák ezzel túlteljesítették a 2014-15-ös idény előtt kitűzött célt. A szezon befejezése után Elek András edzőt, az egyesület elnökét kérdeztük a gárda teljesítményéről.

- Negyedik helyen zárták a bajnokságot. Borítékolom, hogy a szezon előtt elégedett lett volna ezzel az eredménnyel. Most hogyan értékeli ezt?

- A szezon előtt az volt célunk, hogy jussunk be a keleti legjobb négybe. Én egyébként ezt erőn felüli teljesítménynek tartottam. Ez évek óta nem sikerült, ezért hatalmas sikerként értékelem a play-off utáni helyezést.

Vejinovics

sérülése nagyon nem hiányzott a rájátszás előtt. Kis szerencsével akár előrébb is végezhettünk volna, pláne, ha nem változtatják meg menet közben a kiírást.

- Óriási versenyben nyerték meg a Keleti csoportot az alapszakasz végén. Mi a realitás, a mostani negyedik hely, vagy az az első?

- Nagyon jól kezdtük a bajnokságot, a sok győzelem kellő önbizalmat adott, így szinte végig vezettünk. A január eleji Hepp Kupa döntőt is megnyertük volna – ha tudunk évvégén edzeni. A mintegy 1000 néző előtt elvesztett döntő megfogott bennünket, ezért kaptunk ki utána Békésen és Debrecenben. Utána valahogy helyre rázódtunk, még a TF elleni hazai – és a salgótarjáni vereség is belefért. Az alapszakasz végén fantasztikus meccsen vertük meg a DEAC-ot, és nyertük meg a keleti csoportot. Az egész éves szereplésünk alapján a play-off negyedik hely a realitás. Az első három csapat jobb nálunk.

- Mennyire volt meglepetés az idei szereplés?

- Szerintem hatalmas meglepetést szereztünk a szakmának és magunknak is. A bajnokság előtt a Kezdő5 internetes portál azt írta, hogy szerencsés esetben elkerülhetjük a hátsó négy helyet (keleti csoport 9-12). Férfiasan bevallom, nagyjából én is így gondoltam. Álmunkban sem gondoltuk, hogy nyerni fogunk 26 meccset és csak 9 alkalommal veszítünk.

- Mindent kiadtak a srácok magukból, vagy azért maradt még hiányérzete velük szemben?

- Úgy gondolom csapatként mindent kiadtak, de egyénileg jócskán maradt mindenkiben.

- Ritkán látható olyan gárda, amelynek nincs kimondottan kiemelt játékosa. A Kosársuli viszont pont azért erős, mert sok hasonló képességű játékosa van, hosszú a kispad. Ez volt a jó eredmények titka?

- Valóban elképesztő volt, hogy egyetlen kiemelkedő játékos nélkül – néhány közepes spílerrel mindenkit megvertünk, pedig még csak nem is védekeztünk jól. Talán az volt a titkunk, hogy mindenki bizonyítani akart – bizonyítani, hogy jobb az éppen pályán lévőnél. Sokszor én is azt éreztem, hogy semmi gond a cserével, egy jobb játékos fog beállni. Minden meccsen volt 2-3-4 kimagasló teljesítmény, de szinte mindig másoktól. A gond maximum az volt, hogy senki nem tudta – ki lesz a nyerő ember az adott meccsen (szerencsére az ellenfél sem).

- Ki lehet-e emelni bárkit is az együttesből?

- Mindenképp ki kell emelni több személyt is, bár senki nem nyújtott folyamatosan jó teljesítményt. Sok-sok győzelemben volt döntő része

Varga Daninak

,

Vas Petinek

,

Nyilasnak

, Vejinovicsnak,

Rostás Imrének

,

Genal Momirnak

és

Czibere Zolinak

is.

- Két neves szponzoruk van, akik stabil hátteret biztosítottak a bajnokság alatt. Ez gondolom azért szintén hozzájárult ahhoz, hogy túlteljesítették az elvárásokat...

- A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és az MVM Magyar Földgáztároló Zrt. stabil támogatása döntő tényező volt sikereinkben. Ilyen szezonunk még sohasem volt, hiszen már a bajnokság előtt összejött az a pénz, ami kellett erre a 10 hónapra. Azt azonban el kell mondanom, hogy nehogy bárki is horribilis összegre gondoljon - a 24 NB I/B-s csapat közül legfeljebb csak háromnál lehet nagyobb a költségvetésünk.

- A Hódtói Sportcsarnokban sokszor a régi időket idézte a hangulat. A közönség volt a hatodik ember a pályán...

- Óriási siker számunkra, hogy az egész “B” csoportban messze nekünk volt a legtöbb nézőnk. Újra jó dolog lett kosármeccsre járni. Igaz “csak” nézők, nem szurkolók – mondják a fanyalgók, de mi ennek is nagyon örülünk. Sok száz embernek szereztünk hazai győzelmeinkkel hétről-hétre örömöt.

- Mit vetíthet elő a jövőre nézve a 2014-15-ös bajnokságban elért helyezésük? Egyáltalán le lehet-e vonni ebből valamilyen következtetést?

- Semmit nem jelent, hiszen az ellenfelek évről-évre erősödnek, mi meg folyamatosan fogyunk. Két éve elment

Dani

,

Czuprák

és

Schéda

, majd

Drahos

. Elvesztettük

Szilágyi Lacit

, majd elküldtük

Marinkovicsot

. Most

Kukla Zsolt

fejezte be decemberben és Nyilas Istvánnak is ez volt az utolsó szezonja. A felsoroltak simán vernék az idei sikercsapatunkat...

- Gondolom most pihenőt kapott a csapat. Mi a nyári program? Hogyan tovább?

- A szombati salgótarjáni meccsel befejeztük, már nincsenek edzések. Még nem pihennek a fiúk, mert kéthetes nyári tábort tartanak 5 iskolában vagy 130 kisgyereknek. Augusztus 3-án fogunk kezdeni, megkapták feladatként: “hozzon magával mindenki még egy személyt” az első edzésre (lehetőleg jobb kosarast, mint ő maga).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.