/

Könnyebbé válik a megyei hatáskörű könyvtárak és múzeumok működtetése

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Könnyebbé válik a megyei jogú városokban található, megyei hatáskörű múzeumi és könyvtári épületek működtetése annak köszönhetően, hogy ezen ingatlanok július 1-től államiból önkormányzati tulajdonba kerülnek – mondta a kultúráért felelős államtitkár pénteken Pécsett.

Hoppál Péter sajtótájékoztatón utalt rá: az Országgyűlésnek a megyei jogú városok vezetőinek kezdeményezésére június 9-én hozott döntése 152 olyan ingatlant érint, amelyeknek gazdája az állam volt, fenntartását ugyanakkor az elmúlt két és fél évben az önkormányzatok látták el.

Azzal, hogy a tulajdon és a fenntartás egy kézben lesz, egyszerűbbé válik az épületek megújítása, bővítése, s ehhez az európai uniós fejlesztési források bevonása – fogalmazott.

Hozzátette: az érintett városokban stabil a kulturális intézményrendszer fenntartása, ugyanakkor a normatív finanszírozás 10 százalékos emelését tervezik, hogy az intézmények a környező településeket érintő többletfeladatokat vállalhassanak. “Ez országosan évi 913 millió forint plusz forrást jelent” – közölte.

Hoppál Péter szavai szerint a múzeumok és könyvtárak önkormányzati tulajdonba adásával a kormányzat rácáfolt arra a sztereotípiára, hogy Magyarországon egyoldalú központosítás zajlik, és semmiféle decentralizáció nem látható az állam működésében.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere arról szólt, hogy a parlament döntésével Pécs tizenhat ingatlannal gazdagodik, ebből öt a Csorba Győző könyvtárhoz, a többi a Janus Pannonius Múzeumhoz tartozik.

A politikus a változás előnyei között említette, hogy egyszerűbb lesz ezen épületek karbantartása, a logisztikai feladatok ellátása, a pályázatokon való részvételhez pedig nem kell külön tulajdonosi engedélyt kérni.

Default thumbnail
Előző sztori

Illegális bevándorlás - A külügyi bizottság elnöke üdvözli a kötelező kvótarendszer "bukását"

Default thumbnail
Következő sztori

Véget ért az EU-csúcs, elfogadták a zárónyilatkozatot

Legutóbbi hasonló cikkek