Közélet

Könnyebbé válik a megyei hatáskörű könyvtárak és múzeumok működtetése

Könnyebbé válik a megyei hatáskörű könyvtárak és múzeumok működtetése

2015. június 26., péntek
Könnyebbé válik a megyei hatáskörű könyvtárak és múzeumok működtetése

Könnyebbé válik a megyei jogú városokban található, megyei hatáskörű múzeumi és könyvtári épületek működtetése annak köszönhetően, hogy ezen ingatlanok július 1-től államiból önkormányzati tulajdonba kerülnek - mondta a kultúráért felelős államtitkár pénteken Pécsett.

Hoppál Péter

sajtótájékoztatón utalt rá: az Országgyűlésnek a megyei jogú városok vezetőinek kezdeményezésére június 9-én hozott döntése 152 olyan ingatlant érint, amelyeknek gazdája az állam volt, fenntartását ugyanakkor az elmúlt két és fél évben az önkormányzatok látták el. Azzal, hogy a tulajdon és a fenntartás egy kézben lesz, egyszerűbbé válik az épületek megújítása, bővítése, s ehhez az európai uniós fejlesztési források bevonása - fogalmazott. Hozzátette: az érintett városokban stabil a kulturális intézményrendszer fenntartása, ugyanakkor a normatív finanszírozás 10 százalékos emelését tervezik, hogy az intézmények a környező településeket érintő többletfeladatokat vállalhassanak. "Ez országosan évi 913 millió forint plusz forrást jelent" - közölte. Hoppál Péter szavai szerint a múzeumok és könyvtárak önkormányzati tulajdonba adásával a kormányzat rácáfolt arra a sztereotípiára, hogy Magyarországon egyoldalú központosítás zajlik, és semmiféle decentralizáció nem látható az állam működésében.

Páva Zsolt

, Pécs fideszes polgármestere arról szólt, hogy a parlament döntésével Pécs tizenhat ingatlannal gazdagodik, ebből öt a Csorba Győző könyvtárhoz, a többi a Janus Pannonius Múzeumhoz tartozik. A politikus a változás előnyei között említette, hogy egyszerűbb lesz ezen épületek karbantartása, a logisztikai feladatok ellátása, a pályázatokon való részvételhez pedig nem kell külön tulajdonosi engedélyt kérni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.