Közélet

Kedden lesz Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének emléknapja

Kedden lesz Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének emléknapja

2015. június 14., vasárnap
Kedden lesz Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének emléknapja

Kedden lesz Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének emléknapja. A budapesti Vértanúk terén található Nagy Imre-szobornál néma főhajtással, a néhai miniszterelnök sírjánál koszorúzással emlékeznek meg az évfordulóról. A megemlékezések miatt a Vértanúk tere környékén már hétfő este több helyen megállási tilalom lép életbe.

A központi állami rendezvényeket szervező Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) közleményében kiemelte: az 1956-os forradalom miniszterelnökét,

Nagy Imrét

és társait 1958. június 16-án végezték ki. A szabadságharc több áldozatával együtt évtizedekig jeltelen sírban voltak eltemetve, 1989-ben méltó tiszteletadással leltek valódi megnyugvásra. Az újratemetés a rendszerváltoztatás jelképes eseménye lett, a demokratikus Magyarország létrejöttét szimbolizálta - tették hozzá. Kedd délelőtt 9 órakor Budapesten, a belvárosi Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobornál egy szál fehér rózsával és néma főhajtással emlékeznek a mártírokra. A megemlékezésen beszédet mond Gulyás Gergely (Fidesz), az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke. A rákoskeresztúri Új köztemetőben található nemzeti emlékhelyen, a 300-as és a 301-es parcelláknál 11 órától katonai tiszteletadás kíséretében tartanak koszorúzást. A kormány nevében Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára helyez el koszorút. A nap további részében bárki tiszteletét teheti Nagy Imre sírjánál. A HM NRH közleményében kitért arra is, hogy a Vértanúk terén tartandó megemlékezés ideje alatt a Vértanúk tere és a Báthory utca érintett szakaszának közúti forgalmát időszakosan megállítják, a 15-ös és a 115-ös buszokat pedig elterelik. A megemlékezés miatt hétfő este 8 órától kedd délig megállási és várakozási tilalom lesz érvényben a Báthory utca mindkét oldalán a Vértanúk tere és a Szemere utca között, a Honvéd utca mindkét oldalán a Báthory utca és a Szabadság tér között, valamint a Vértanúk terén körben. Bővebb információk találhatók a rendőrség (www.police.hu) és a Budapesti Közlekedési Központ honlapján (www.bkk.hu). Az emléknap részletes programja a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal honlapján, a www.nrh.kormany.hu, valamint a www.junius16.kormany.hu weboldalon található meg. A közleményben felidézték: Nagy Imrét és társait 1956 novemberében fogták el. Az ellenük 1958 júniusában indított per 6 nap alatt lezajlott. Az újjászerveződő hatalom szerint a vádlottak előre megfontolt szándékkal akarták megdönteni a proletárdiktatúrát, 1955-től kezdve tudatosan készültek erre. A zárt tárgyalás után Nagy Imrét, Maléter Pált és Gimes Miklóst halálra ítélték. Kopácsi Sándor életfogytiglani, Donáth Ferenc 12 év, Tildy Zoltán 6 év, Jánosi Ferenc 8 év, Vásárhelyi Miklós 5 év börtönbüntetést kapott. A Legfelsőbb Bíróság Elnökségi Tanácsa 1989. július 6-án, a legfőbb ügyész törvényességi óvása nyomán Nagy Imre és társai ítéletét hatályon kívül helyezte, az elítélteket bűncselekmény hiányában felmentette - írta a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.