Hatalmas szegedi sikerrel indult Budapesten az Armel Nemzetközi Operafesztivál

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Marlene_Assayag

Mozart A varázsfuvola c. operájával hétfőn este megkezdődött a fővárosi Thália Színházban az Armel Nemzetközi Operaverseny és Fesztivál. A Szegedi Nemzeti Színház előadása, melynek rendezője Alföldi Róbert, karmestere Gyüdi Sándor volt, tomboló sikert aratott.

Az estre hetek óta egyetlen jegyet sem lehetett kapni, a bemutatón még a lehajtható, támla nélküli – igen kényelmetlen – pótszékek is megteltek. A felfokozott érdeklődés az előadás során óriási lelkesedésbe, tomboló sikerbe csapott át. A közönséget hamar magával ragadta a darab előadási paneljeitől messzire elrugaszkodó, ugyanakkor következetesen végiggondolt és megvalósított, érdekes és izgalmas rendezői koncepció, a pátosztól, dagályosságtól mentes, élénk zenei megvalósítás, a tehetséges, fiatal szereplők kiváló vokális teljesítménye és operai kliséktől mentes színpadi játéka, a Szegedi Szimfonikus Zenekar feszes ritmusú, részleteiben is kidolgozott, színes játéka, a kórus (karigazgató: Kovács Kornélia) énekeseinek muzikalitása és sztereotípiáktól mentes, differenciált részvétele a játékban.

A versenyszerepben, Az éj királynőjeként a francia Marlène Assayag méltán aratott óriási személyes sikert bravúr-áriáinak briliáns előadásával és a figurát erőteljesen megjelenítő előadói személyiségével. A további szerepekben Hanczár György (Tamino), Kovács Éva (Pamina), Jekl László (Sarastro), Szélpál Szilveszter (Papageno), Gyüdi Eszter (Papagena), Kiss Tivadar (Monostatos), Somogyvári Tímea Zita, Dobrotka Szilvia és Laczák Boglárka (a három Udvarhölgy), Andrejcsik István (Öreg pap), Szondi Péter (Fiatal pap, Első őrtálló), Taletovics Milán (Második őrtálló) és nem utolsó sorban Szabó Márton, Jobbágy Patrik és Deim Zoltán (a három Fiú) nyújtott nagyszerű alakítást. A sikerben komoly része volt a Tihanyi Ildikó által tervezett díszletnek és szellemes jelmezeinek. Az előadókat és alkotókat hosszú percekig, hangos brávózással ünnepelte a Thália Színház lelkesült közönsége. A produkció az Arte francia-német kulturális televízió internetes közvetítése révén az egész világon látható volt élőben, illetve az év végéig megtekinthető a csatorna weblapján. A fesztivál díjait a július 3-i záró előadás után adják át. Az internetes közvetítés nézői szavazataikkal közönségdíjat ítélhetnek oda.

Előző sztori

Magyar-román-szerb statisztikai kiadványt mutattak be Szegeden

Következő sztori

Kigyulladt egy kamion motortere a Rókusi körúton + FOTÓK