Háború a felhők felett – Szegeden is

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

0623_Legihaboru_Szeged_meghivo_1920x1080_ver1.2

Az 1944-1945. évi légi háború történetéről nyílik kiállítás június 23-án, kedden délután 5 órakor Szegeden, a Millenniumi Kávéházban. Az eseményen köszöntőt mond Haág Zalán, Szeged város önkormányzati képviselője, a tárlatot Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője nyitja meg.

1944 kora nyarán– a normandiai partraszállás előkészítése, illetve a német háborús gépezet felmorzsolása érdekében – az angolszász légierő bombázásainak egyik kiemelt célpontjává vált Magyarország. Az Emlékpont tavalyi nagyszabású, számtalan világháborús repülőroncsot és relikviát bemutatót kiállítással emlékezett a stratégiai légi hadviselés áldozataira. A Háború a felhők felett című kiállítás (kurátor: Oláh András Pál történész) tablói most Szegeden is bemutatják a bombázások hatásait és eredményeit, az azokat végrehajtó szövetséges légierőt, a velük szemben álló magyar és német légvédelemet és nem utolsó sorban a civileket megóvni hivatott légoltalmat. A kiállítás bőséges képanyaggal és tartalmas szöveggel ellátott molinói képet adnak a légiharcokról, a Magyarországon lezuhant repülőroncsokról, a hazai roncskutatás eredményeiről, a hajózó hadifoglyok helyzetéről és a légiháborús propagandáról. A tárlat látogatói megismerhetik az eseményeket 1944. április 3-tól, az első nagyerejű amerikai légitámadástól kezdve az 1945. március végi utolsó bevetésekig, valamint a rombolások mértékét, a vasúti célok, az ipartelepek és az olajipari célok elleni támadások – köztük a Szeged elleni pusztító bombázások – történetét is bemutatja a kiállítás.

Előző sztori

Vádemelési javaslat a vásárhelyi fegyveres rabló ellen

Default thumbnail
Következő sztori

Több mint egy év börtön vár a szegedi ékszertolvajokra

Legutóbbi hasonló cikkek