Közélet

Gólyatábori erőszak - Rétvári: biztonságosabbak lesznek a gólyatáborok

Gólyatábori erőszak - Rétvári: biztonságosabbak lesznek a gólyatáborok

2015. június 1., hétfő
Gólyatábori erőszak - Rétvári: biztonságosabbak lesznek a gólyatáborok

A felsőoktatási törvényben szabályozzák a gólyatáborok szervezését idén nyártól - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Közölte: május közepén terjesztették be azt a módosítást, amely a felsőoktatási intézményekbe felvételt nyert diákok közös táborozását teszi biztonságosabbá. A részletekről elmondta, a módosításban tisztázták a hallgató és az egyetem jogviszonyát, a szervezeti és működési szabályzatokban (szmsz) ezentúl ki kell térni a gólyatáborok szervezésére is. Továbbá a gólyatábor szervezője személyesen felel a táborért, az ott megrendezett programokért. Ennek a szervezőnek a neve, telefonszáma nyilvános, ezeket az adatokat a rendezvényi felhívásban fel kell tüntetni, valamint az egyetem rendelkezésére is kell bocsátani.

Rétvári Bence

úgy vélte, sokkal tisztábbak lesznek a felelősségi viszonyok, ha valakinek nevével, arcával kell vállalnia a rendezvények szervezését. A minőségi felsőoktatás csak minőségi gólyatáborral kezdődhet - fogalmazott az államtitkár. A Somogyi Hírlap online kiadása tavaly augusztus 31-én írt arról, hogy két nappal korábban megerőszakoltak egy lányt egy fonyódligeti gólyatáborban, a rendőrség megerősítette az értesülést. A Kaposvári Járásbíróság szeptember 1-jén közölte, hogy elrendelte egy 38 éves budapesti férfi előzetes letartóztatását. Az ügyben szexuális erőszak bűntette miatt emeltek vádat, a per idén áprilisban kezdődött meg. A fonyódligeti eset után egy másik, hasonló ügyre is fény derült. Az Index tavaly október 1-jén megjelent cikkében egy egyetemi hallgató lány számolt be az ellene - a fővárosi jogi kar gólyatáborában még 2013-ban - elkövetett nemi erőszakról.

Balog Zoltán

, az emberi erőforrások minisztere idén január 8-án munkacsoport létrehozását kezdeményezte a gólyatáborokban történt erőszakos cselekmények miatt.

Aáry-Tamás Lajos

, az oktatási jogok biztosa a közös sajtótájékoztatón a felsőoktatási törvény módosítását javasolta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.