Közélet

Ezernyi nyílvessző hasította Ópusztaszer egét + FOTÓK

Ezernyi nyílvessző hasította Ópusztaszer egét + FOTÓK

2015. június 6., szombat
Ezernyi nyílvessző hasította Ópusztaszer egét + FOTÓK
ijasztalalkozo47_gs

Ezernyi íjász, több száz bajvívó harcos és tucatnyi lovas vitéz elevenítette fel a 907-es pozsonyi csata pillanatait az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark mellett téren. Akár egy Árpád-kort megidéző film forgatásának helyszínére csöppentek volna a látogatók: harcosok és íjaik együtt feszültek az ellenséges nyugati haderőkkel szemben.

Második napja, hogy az emlékpark területe X. századi haditáborrá változott: az országhatáron innen és túlról érkező hagyományőrzők ugyanis ott vértezték fel, s melegítették be magukat az Árpád-kor nagy csatájára. Ezúttal nemcsak magyar csapatok lobogóival lehetett találkozni, az öt országból érkezett vendégek között ezúttal olasz, lengyel és cseh csoportokat is köszönthettek a csak magyarság bölcsőjeként emlegetett Ópusztaszeren. A délelőtti órákban harci- és lovas bemutatókkal, valamint szablyavívás-oktatással hangolódtak a nagy csatára, míg a szelídebb lelkűek és a legfiatalabbak ügyességi feladatokban, a népi gyerekjátszóban szórakozhattak. Egy korabeli viking hajón pedig a Dunán át betörő nyugati flotta leverését idézhették fel.

ijasztalalkozo22_gs

Immár kilencedik alkalommal biztosít otthont a Nyílzápor és Íjásztalálkozó eseményének az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, hogy 1100 év távlatából több ezer ember együtt idézhesse meg és fel az Árpád-kor legnagyobb ütközetét, a honvédő háborút. Az íjászok és lovasok “Hujj, hujj! Hajrá!” felkiáltással hangolódtak a csatára, valamint köszöntötték a határon túli vendégeket és minden érdeklődőt. Még a nagy együttlövés előtt a harcosok közelharci bemutatót tartottak, így emlékezve a pozsonyi diadalra. Csörögtek a kardok, zúzódtak a pajzsok, óriási ordítás vette kezdetét, amint

Magyar Attila

főszervező megadta a jelet a csatához. A legjobb harcost végül díjban részesítették:

Magyar Márton Farkas

rátermettsége jeleként egy gyönyörű karddal gazdagodhatott, hogy legyen mivel készülnie a jövő évi ütközetre. Az ütközet második felében az ország minden szegletéből és külföldről íjászok előbb egymást váltva célzott lövéseket adtak le az ellenséget jelképező hajóhadra, majd egyszerre árasztották el nyílvesszőikkel a nyugatiak táborát.

ijasztalalkozo23_gs

Bár kevés korabeli feljegyzés maradt fenn, úgy tudjuk: 907-ben Gyermek Lajos keleti frank király parancsára hatalmas bajor, sváb haderő vonult fel a magyarok ellen. A legendárium szerint százezren lehettek, de a mértékadó becslések szerint is többszörös túlerőben voltak a magyarokkal szemben. A kisebb magyar lovascsapatok már a határvidéken, a gyepükön is meg-megtámadták a bajor csapatokat, ezzel lassítva felvonulásokat a Duna két partján. A végső összecsapásra pedig a mai Pozsony közelében került sor. A csata pontos menetéről keveset tudni, de a magyarok fölényes győzelmet arattak a túlerőben lévő ellenség fölött, a legenda szerint azonban súlyos árat fizettek érte, Árpád fejedelem halálos sebet kapott itt.

Kertész Péter

igazgató történeti áttekintéssel szőtt beszésében kiemelte, a magyarok békeidők és hadjáratok közepette telepedtek le a Kárpát-medencében. Mint mondta, a megidézett pozsonyi csata hiteles összképet fest eleinkről, hogy olyannak ismerhessük meg őket, amilyenek voltak. A Nyílzárpor és Íjásztalálkozó lebonyolításához egyre többen járulnak hozzá, az elhivatott hagyományőrző íjászokat pedig minden évben Arany Nyílhegy Díjjal jutalmazzák. Az elismerést azok számára hozták létre, akik évről évre fáradoznak a tradíciók terjesztésével. Idén a díjat a Hősök Kapuja Baráti Körnek ítélték meg.

Ezernyi íjász, több száz bajvívó harcos és tucatnyi lovas vitéz elevenítette fel a 907-es pozsonyi csata pillanatait az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark mellett téren.http://szegedma.hu/?p=544644

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 6.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.