Közélet

Battonyai gyilkosság - Jogerősen életfogytiglanra ítélték a vádlottakat

Battonyai gyilkosság - Jogerősen életfogytiglanra ítélték a vádlottakat

2015. június 29., hétfő
Battonyai gyilkosság - Jogerősen életfogytiglanra ítélték a vádlottakat
biro_birosag_per_itelet

Jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla hétfőn azt a két férfit és egy nőt, akik Battonyán évekig kínoztak egy fiatal nőt, aki végül 2010 nyarán belehalt a bántalmazásba - közölte az MTI.

A táblabíróság a vádlottakat társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek. Az ítélőtábla - az elsőfokú bíróság ítéletét súlyosítva - a jelenleg 39 esztendős elsőrendű vádlott,

Maczák Zoltán

esetében kizárta a feltételes szabadság lehetőségét. A 37 esztendős másodrendű vádlott

Sztáncs Zoltán

32, felesége a szintén 37 esztendős

Sztáncsné Kecskés Adrienn

harmadrendű vádlott 35 év után hagyhatja el legkorábban a fegyházat. Az akkor 21 esztendős sértett, 2006-ban költözött a két vádlottal Battonyára. A következő évben a korábban hét alkalommal vagyon elleni bűncselekmények miatt elítélt elsőrendű vádlott is csatlakozott hozzájuk. A fiatal nő bántalmazása 2007 végén kezdődött, először tenyérrel, ököllel ütötték, rugdosták, de 2010 tavaszán a másodrendű vádlott már kötéllel is fojtogatta. A sértett ezután öngyilkossággal próbálkozott, majd megszökött és a kisvárosban bujkált, de később visszatért a házba. A lány bántalmazásai egyre gyakoribbá váltak: elektromos árammal, forrasztó pákával, égő cigarettával kínozták, különböző eszközökkel ütlegelték, eltörték a karját, bordáit és veséi is megsérültek. 2010. június 16-án egy bűncselekmény miatt a rendőrök elvitték a másodrendű vádlottat, a sértettnek ekkor el kellett bújnia, nehogy az egyenruhások meglássák sérüléseit. Két nappal később az akkor ételt alig fogyasztó, földön fekvő sértettet az otthon maradt férfi nagy erejű áramütésekkel sanyargatta. Másnap a már mozgásképtelen sértettet újra bántalmazta a vádlott. Az ekkor már haldokló lánynak azonnali orvosi segítségre lett volna szüksége, ezt nem kapta meg és június 21-e hajnalára elhunyt. Holttestét az udvaron ásott gödörben temették el, földi maradványait 2011 októberében találták meg. A battonyai házban lezajlott bántalmazásoknak és kínzásoknak részben szem- és fültanúja volt az első- és harmadrendű vádlott 1998-ban született gyermeke. A kislány az átélt traumák miatt pszichiátriai kezelésre szorult. A táblabíróság kimondta, a sértett halálát a három vádlott által 2010 elején elkezdett bántalmazássorozat okozta, ezért állapította meg a másodrendű vádlott bűnösségét is befejezett emberölés bűntettében, nem annak kísérletében.

Ítéletet hozott a Szegedi Ítélőtábla.http://szegedma.hu/?p=550381

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 29.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.