Közélet

A kuláküldözésre emlékezünk: hiába rombolták le a tanyavilágot, a tanyasi iskolákat, a közösség megmarad

A kuláküldözésre emlékezünk: hiába rombolták le a tanyavilágot, a tanyasi iskolákat, a közösség megmarad

2015. június 29., hétfő
A kuláküldözésre emlékezünk: hiába rombolták le a tanyavilágot, a tanyasi iskolákat, a közösség megmarad
miklos_peter04_gs

Hetvenezer emberből lett közellenség a kuláklisták okán. Az egykori módos parasztokat szándékosan sújtották represszióval, hogy megtörjék a vidék ellenálló erejét. Miklós Pétert, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetőjét kérdeztük a kuláküldözésekről, a Dél-Alföld tanyavilágának szétrombolásáról.

2012 óta a kuláküldözés emléknapja június 29. Ennek apropóján kérdeztük a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetőjét,

Miklós Pétert

történész-muzeológust arról, mi történt és mi célból az 1940-es, 1950-es években az egykori birtokos parasztokkal, tanyavilággal, miért aktuális megemlékezni ezen eseménysorra manapság is a Dél-Alföldön. „Csongrád megye is a vidéki Magyarország része, amelynek lakossága jórészt agrárnépesség volt az 1940-es években, így az államosítás és a termelőszövetkezeti rendszer kialakítása fokozottan érintette ezt a régiót is” – mondta el Miklós Péter. Kezdőpontja 1944 szeptembere, ugyanis pontosan e térségben érik el a trianoni Magyarország határait a szovjet megszállók. Ekkoriban dől el, hogy hazánk a szovjet érdekszférába kerül, itt a Szovjetunió saját gazdasági, politikai, társadalmi struktúráját építik ki, amelynek az állami gazdaság és a szövetkezeti rendszer is a része. Már akkor, amikor a földosztás mellett kampányoltak, a a kommunista párt tudta azt, hogy célja nem ez, hanem a szövetkezetesítés és az állami tulajdon lesz.

Nagy Imre

, a későbbi begyűjtési miniszter és ’56-os mártír, aki ekkoriban „földosztó miniszterként” volt ismert, meggyőződéssel hirdette, hogy a szövetkezeti rendszer a jó. A földreform 1945-ben létrehozott egy nagy, új birtokos réteget, azonban e tulajdonosok nagy része nem rendelkezik szaktudással, tapasztalattal, technológiai ismerettel, eszköz- és alapanyag-háttérrel. Ezen új gazdák számára egyesüléseket, társadalmi szerveződéseket kívántak létrehozni egyrészt a szakmai ismeretek átadása, másrészt az erőforrások cséplőgép, vetőgép használata okán, így elmondhatjuk, a szövetkezetek létrehozásának gondolata már közvetlenül a háború után megfogalmazódik, ezek azonban spontán létrejött társulások voltak. „1948-ban, a 'fordulat évében' jelentkezik újra az igény, hogy termelői csoportokat kellene létrehozni, ezzel párhuzamosan állítják fel a kuláklistákat” – elevenítette fel az erőszakos téeszesítés kezdeteit a történész.

Az ipar államosítása és a nagybirtokosok földjeinek felosztása után új ellenséget kellett találni a kommunistáknak, ők lettek a kulákok, ami egy szovjetektől kölcsönzött kifejezés, gazdag parasztot vagy birtokos parasztot jelent. Formailag a huszonöt kataszteri holdnál nagyobb, vagy háromszázötven aranykoronánál értékesebb földdel bírókat sorolták ide, összességében három-öt százalékát érinti a földtulajdonnal rendelkező népességnek, mintegy hetvenezren kerültek kuláklistára.

Nem mindenhol volt egységes, hogy mi alapján kerültek fel ide a gazdák, egyes területeken akár tizenöt hold felett is ide számítottak a parasztok, mivel helyi politikai és rendvédelmi szervek állították össze, hogy ki kerül a listára. A kulákoknak a beszolgáltatásban nagyobb terhet kellett vállalniuk, az adók nagyobb részét is nekik kellett befizetni. A kuláklisták azt eredményezték, hogy a listán szereplők igyekeztek megszabadulni földjeiktől, rokonaik, gyerekeik nevére íratták azokat, hogy kikerüljenek e körből, vagy nem termelnek többet, csak annyit, amennyire szükségük volt saját maguknak. Kijelenthető, hogy a kuláklista, kuláküldözés, e személyek internálótáborba hurcolása hosszú távon visszaütött a gazdasági helyzetre, hiszen pont a parasztság legtermelékenyebb része lett demotivált – beszélt az Emlékpont vezetője arról, miért lettek a korábbiaknál is alacsonyabb az életszínvonal a

Rákosi Mátyás

vezetése idején.

emlekpont2

„Hódmezővásárhely esetében

Vincze Gábor

kutatásai alapján kiderül, hogy már közvetlen a világégés után a háborús bűnök elítélésére létrehozott népbíróság pereiben megjelenik a kulákok elleni fellépés szándéka” – mondta el Miklós Péter. A cél az volt, hogy a földtulajdonuk megfosztott, de a társadalomban még vezető szerepet betöltő személyeket megfosszák a befolyásuktól. Voltak ellenállási mozgalmak például az orosházi és vásárhelyi tanyavilágban a Fehér Gárda Mozgalom az 1950-es évek elején, sok helyen máshol is próbálkoztak a gazdák szerveződni, ezeket a próbálkozásokat azonban hamar felszámolták. Megindult a tanyarendszer tudatos megszüntetése, amely a Kádári konszolidáció alatt még jobban felgyorsult, ekkor hoznak létre mesterséges tanyaközpontokat, majd ezekből településeket. Kiváló példa erre a Hódmezővásárhely melletti Batida, ahol már a tanyaközpont létrehozásakor a közigazgatási kirendeltséget, a boltot és az italboltot kisebbre tervezik, mint a rendőrségi őrszobát. Ez mutatja, hogy milyen hangsúlyos szerepet szántak a rendőröknek a parasztság elleni represszióban. Érdekesség, hogy a Kádár-korszak kezdetén 1959 után megkezdődött téeszesítés, a „téesztervezések” során felülről, a Párt által való kinevezés után bekerülnek a vezetőségbe egykori kulákok, amellyel elismerte tíz évvel a kuláküldözés után az MSZMP, hogy szükség van rájuk és a szakértelmükre. Az Emlékpont tudományos gyűjtőmunkájának fontos része a kuláküldözés feltárása. Több mint háromszáz, az oral history jegyében készült interjújuk nagyobbik része az egykor üldözött parasztsággal készült – mondta a múlt megőrzésének korszerű módjáról Miklós Péter. A vásárhelyi múzeumban az agrárreformról és a Fehér Gárda Mozgalomról külön teremben emlékeznek meg. Az év elején tartottak a földreformról konferenciát, illetve az előző hétvégén, a Kéktó Fesztiválon a rárósi-kéktói tanyavilágból elszármazottak találkozóján vett részt az Emlékpont, ahol megjelentek a lerombolt iskola volt diákjai, a tanyavilág egykori lakói. Ez jó példa arra, hiába zárták be az iskolát, hiába rombolták le a tanyákat, a szocializmus véget ért, az emberek eljönnek, s megemlékeznek a régi világról.

A mai napon, június 29-én van a kuláküldözés napja. Ennek apropóján kérdeztük a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetőjét ké...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 29.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.