Közélet

Vasfüggöny mögé bújik Európa a migránsok elől + FOTÓK

Vasfüggöny mögé bújik Európa a migránsok elől + FOTÓK

2015. május 5., kedd
Vasfüggöny mögé bújik Európa a migránsok elől + FOTÓK
migracio

2004-ben, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség létrehozásának évében 37 illegális migránssal szemben kellett intézkedniük, míg a tavalyi évben ez a szám már meghaladta a 32 ezret. A délkelet-európai útvonalon közelítő migránsok számára megyénk lett a kapu az EU-ba, bizonyos országok több méter magas kerítéssel zárják le határainkat, nálunk a legfőbb fegyver a hőkamera lehet a határon tömegesen érkezőkkel szemben.

A migráció megyei és EU-s hatásairól tartotta konferenciáját a Magyar Jogász Egylet Csongrád Megyei Szervezete hétfőn. Az egyetem jogi karának épületében felszólalt a témában

Juhász-Bóka László

alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság osztályvezetője,

Éberhardt Gábor

alezredes, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vezetője,

Törő Sándor

Csongrád Megyei Főügyészhelyettes és

Borbély János,

a Csongrád Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze.

A migránsok 55%-a Afganisztán területéről menekül

Ugyan Magyarország elsősorban tranzitországnak számít, itt Schengen kapujában komoly gazdasági, biztonsági és egészségügyi problémát is jelenthet az utóbbi években sokszorosára nőtt migránshullám - mondta a rendezvényen Juhász-Bóka László alezredes. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság osztályvezetője kifejtette: a határunk felé az Arab Tavasz megdöntött diktatúráiból, Afrikából és a Közel-Keletről érkeznek nagy számban bevándorlók. Legtöbben továbbra is Afganisztánból, illetve annak környékéről érkeznek, 55%-a a migránsoknak az évszázadok óta háborúval sújtott vidékről menekül. Európában arányosan a legtöbb illegális bevándorló Koszovóból érkezik, melynek gazdasági okai jól láthatóak: a munkanélküliség 60%-os, az ország GDP-jének már a harminc százalékát a külföldön dolgozók adják, így az emberek sokszor családtagjaikat követve próbálnak átjutni az EU határán.

A migráció három fő útvonalon áramlik Európába. Az egyik átjárót Spanyolország déli kapuja, Gibraltár nyújtja, az ország két afrikai kontinensen található nagyvárosa, Ceuta és Melilla egyet jelent az EU határain való belépéssel, így óriási tömeg próbál ezekbe bejutni. Visszatartásukra az egyik legkomolyabb migránsok elleni védvonalat építették itt ki: három sorban, hat méteres kerítések védik a határvonalat, melyek megmászásával akkor is próbálkoznak, ha a másik oldalon a gumilövedék közé néha éles is vegyül. A közép-mediterráni átkelés a szétszakadt, polgárháborúba süllyedt Líbián keresztül indul meg, az utóbbi években itt szinte mindenen szállítják a menekülteket, ami úszni képes. A túlterhelt lélekvesztők szerencsétlenségei egyre gyakrabban kerülnek be a híradásokba, az EU országai ezért nagy figyelmet fordítanak az útvonalak figyelésére és a mentésre. Tavaly még így is körülbelül 270 ezer ember választotta ezt a kockázatos útvonalat.

Szabadkán majdnem mindenki a migrációt segíti

Hazánkat a délkelet-európai úton közelítik meg, melynek egyik legjelentősebb állomása Szabadka. Ez a város a schengeni migráció logisztikai fellegvára, hazánk uniós határvonal mögé sorolását megelőzően Győr látott el hasonló feladatot - magyarázta az alezredes. "Gyakorlatilag mindenki, aki a városban él, valamilyen módon kötődik a migrációhoz: kiszolgálja, szállítja, szállásolja vagy átvezeti őket a határon" - mondta Juhász-Bóka László. A fejpénz általában 3-5000 euró között változik egy Görögországban induló út esetén, így nem csoda, hogy rengetegen látnak óriási bizniszt a kiszolgáltatott sorsú emberek csempészésében. Világszerte 7-10 milliárdos üzlet ez évente, a szervezett bűnözés tekintetében az 5-6. legjövedelmezőbb, pozícióján pedig sajnos évről-évre javít.
09_roszke_migrans_anyag_repro_ai
A szerb határszakaszon elsősorban a "sétáltatós" módszert alkalmazzák, Szabadkáról kihozzák a határ közelébe valamilyen járművel, nagyjából egy kilométerre az ásotthalmi átkelőtől kipakolják őket, és gyalogszerrel vezetik át a helyiek a migránsokat. Már nem csak helyi, de nációkra "szakosodott" sétáltatók is dolgoznak, a szíreket szír, az afgánokat afgán viszi át. Az őket lebuktató határőr így meg sem tudja állapítani, hogy a csoportból ki a vezető. A határ innenső oldalán a világ összes nemzete képviseli magát egy-egy szállító személyében, aki sokszor embertelen körülmények között, házilag eszkábált rejteknyílásban vagy dupla fenekű utánfutóban viszi tovább a menekülteket. A védekezés legkézenfekvőbb formája évezredes, már a rómaiak is falakat húztak határaik köré. Görögország 12 kilométer hosszan egy három méter magas vasfüggönyt húzott a törökökkel közös szárazföldi határszakaszukra. Hasonlót valósított meg Bulgária is, a jelenleg 30 kilométeren kiépített kerítésüket 130 kilométer hosszúságúra tervezik kiépíteni, a teljes határszakaszukat lezárva a migránsok elől - mondta az alezredes.

Tíz év alatt ezerszeresére nőtt határunkon a migráció

42 kilométeren látják el feladatukat a szegedi határrendészek, 2004-es alakulásuk évében 37 fővel szemben intézkedtek. "Ennyi ember jelenleg egy mikrobuszban is elfér. Schengennel az ország geopolitikai helyzete jelentősen felértékelődött, 2014-et 32 ezer illegális határátlépővel zártuk" - mondta el Éberhardt Gábor alezredes, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vezetője. Tavaly a legforgalmasabb napon 1456 elfogásuk volt a határőröknek, volt, hogy egy háromszáz főt is meghaladó csoportot kellett bekísérniük. Ilyen nagyságrendek mellett önállóan megoldhatatlan lenne az emberek étkeztetése és a megfelelő, emberi körülmények biztosítása külső cégek segítsége nélkül. Az országban elsőként a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság alakított ki egy 24 órás egészségügyi kontrollpontot állandó személyzettel, amely a betegségek terjedésének megelőzésében és a kellő higiénia biztosításában is szerepet játszik. Persze a média, politika és a jogvédő szervezetek részéről is nagy a nyomás a határőrségen, hogy a megfelelő körülményeket biztosítsák, a drámai szintre ért beáramlás mellett azonban ez hónapról-hónapra új kihívás elé állítja a határőröket.

Ostrom alatt a Csongrád megyei határátkelő, a tavalyi évben volt olyan nap, hogy közel 1500 migráns próbált átkelni. Egyes helyeken hatméteres kerítéseket húznak fel, de mi lehet a megoldás?

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 5.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.