Közélet

Több mint százan tesznek vizsgát áldozatvédelemből + FOTÓK

Több mint százan tesznek vizsgát áldozatvédelemből + FOTÓK

2015. május 6., szerda
Több mint százan tesznek vizsgát áldozatvédelemből + FOTÓK
aldozatvedelem08_gs

Mintegy 126-an vizsgáznak áldozatvédelemből a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán - derült ki a "Nem vagyunk egyedül" áldozatvédelmi projekt kurzuszáró rendezvény. A fenntartási időszakban is sikeres program iránt még mindig sok egyetemista érdeklődik, akik átfogóbb ismereteket szeretnének szerezni a szakma gyakorlati oldaláról.

Az áldozatok legtöbbször nem az utcán keresendők, bűnözők karmai között, hanem a szűk családi közegben. A felnőtt lakosság közében mintegy 140 ezerre tehető azok száma, akiket gyermekkorukban szexuálisan zaklattak, s több mint 1 millióan vannak, akik gyermekkorban brutális fizikai bántalmazást szenvedtek el a családon belül - ismertette az elkeserítő számokat

Héderné Berta Edina

, az SZTE ETSZK általános dékánhelyettese. Ezért van szükség az olyan felkészült és elhivatott szakemberekre, akiket a „Nem vagyunk egyedül” kétéves prevenciós áldozatvédelmi program keretében képeztek ki. A védőnők, szociális munkások, diplomás ápolók és pedagógusok esetében rendkívül fontos, hogy a szakmai ismereteken túl azonosuljanak a pályázat célkitűzéseivel. A nemrégiben véget ért pályázat szakemberek és leendő szakemberek számára nyújtott szabadon választható átfogó ismereteket szociális és gyermekvédelmi területen, amelyet a végrehajtási időszakban összesen 332 hallgató, a második félévében pedig 126 hallgató vett fel tantárgyként. A két éven keresztül futó projekt a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Csongrád Megyei Szervezete konzorciumi partnerek a Szegedi Tudományegyetemmel, a Szeged-Csanádi és a Csongrádi Református Egyházmegyével és a L.É.T. – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulásával – mint együttműködő partnerekkel valósulhatott meg, s bár

tavaly szeptemberben hivatalosan lezárult

, a fenntartási időszakban sem vesztett népszerűségéből.

aldozatvedelem18_gs

"Az elmúlt években az ÁGOTA Alapítvány egy képzéssel járult hozzá a felnőttképzési intézmény eszközén keresztül a programhoz, míg a L.É.T.-mozgalom az önkéntes látogatói szolgálat felélénkítésével, az egyházmegye pedig mindazzal a pasztorációs gyakorlattal, ami egyébként is egybefűzte az érintetteket" - tette hozzá

Kothencz János

, a Szeged Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója, aki egyúttal

Kiss-Rigó László

távollétében tolmácsolta a megyéspüspök jó kívánságait a végzett hallgatóknak. Hangsúlyozta, az embereknek személyes felelősségük van abban, hogy figyeljenek a szűk vagy tág környezetükben élőkre, legyenek azok erkölcsi segítségre szoruló fiatalok vagy magatehetetlen idősek. Szent Ágoston az ember természetes erkölcsi érzékét taglaló tézisére támaszkodva azt mondta, mindenkiben megvan a képesség, hogy ösztönösen ráérezzen arra, mi a jó vagy a rossz cselekedet. "Kétségtelenül igaz, hogy nem lehet mindig mindenkivel jót tenni, de az is legalább ennyire igaz, hogy mindenkinek van esélye arra, hogy valakivel jót tegyen. Erre a természetes jóságra, odafigyelésre, érzékenysége hívta fel a figyelmet ez a projekt és tulajdonképpen kovácsolta egybe azok szándékát, akik ebben közreműködtek. Nem véletlen a projekt szlogenje, hiszen ez az elmúlt időszak is azt példázta, hogy valóban nem vagyunk egyedül az ilyen irányú kihívásainkban" - folytatta. Saját tapasztalatokra hivatkozva azt is hozzátette, igen magas azon fiatalok aránya, akik akár családból hozott hátrányaikból adódóan leszakadnak kortársaiktól. A prevenciós program viszont képes felkarolni a valóban tenni akaró szakembereket és felkészíteni őket a várható kihívásokra.

aldozatvedelem04_gs

A szakmai együttműködés annak érdekében jött létre, hogy csökkenjen Csongrád megyében az áldozattá válás esélye és nőjön azok száma, akik segítséget kapnak akkor, ha bajba kerülnek. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság csatlakozásával sikeres és eredményes munka áll a projekt mögött, az idén 18 éves tanyaprogramjukat tették a kurzusba. "Csongrád megye azon területek közé tartozik, ahol a külterületen élők száma jelentős. Mintegy 418 ezren élnek a megyében, 9,4 százalékuk él külterületen, vagyis olyan településtípuson, ahol a védtelenség, a szomszédok és adott esetben az infrastruktúra hiánya is komoly problémát jelent az ott élő lakosoknak. A bűnmegelőzés akkor lehet hatékony ha ott és abban a pillanatban azok összefognak a társadalom minden célcsoportja érdekében, akiknek feladata és szerepe lehet a prevencióban" - mondta

M. Toronykőy Márta

, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály rendőralezredese. Kiemelte, a program során olyan ismereteket kaptak a szociális munkások, amelyek segítségével képesek lesznek holisztikusan szemlélni a segítségre szorulókat, az ilyen rendszert átlátó szakemberekre pedig óriási szüksége van a társadalomnak.

aldozatvedelem23_gs

Az áldozatvédelem terén nem feledkeztek meg arról a 100 ezer vagyonőrről sem, akik szerte az országban teljesítenek szolgálatot, jelenlétük a közintézményekben és rendezvényeken hozzájárulhat az emberek biztonságérzetéhez.

Német Ferenc

, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke elmondta, gyakran a vagyonőrök szembesülnek legelőször a bűncselekményekkel, így például a közelmúltban óriási botrányt kavart gólyatábori erőszakos esetekkel vagy ahhoz hasonló bántalmazási ügyekkel. Emlékeztetett, két évvel korábban egy alulról jövő kezdeményezésként indulhatott el a az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében létrehívott program, amely idővel találkozott a kormányzati szándékkal, s egyetemistákat is megmozgató projektté nőtte ki magát. Fontosnak tartja, hogy a szakemberek sajátjukként kezeljék mindazokat a problémákat, amelyekkel munkájuk során nap mint nap szembesülni fognak, amelyhez a projekt partnerei a fenntartási időszakban, sőt, azon túl is segítő kezet nyújtanak.

Mezey Róbert

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatal vezetője a záróprogramon két levelet olvasott fel a hallgatóság számára, amelyekben a panaszosok olyan esetekről számolnak be, ahol a szülök verik, nem megfelelően táplálják, szakadt ruhákban járatják gyermekeiket. A két elkeserítő írás ismertetését követően kiderült, a hivatal még a postai úton történő megkeresésekben is köteles intézkedni, s amennyiben a gyermekvédelmi szakember saját szemével is meggyőződik az állapotokról, megalapozottnak ítéli a beérkezett panaszokat, azonnal intézkedik. Mindkét esetben már másnap kiemelték a kicsiket a családból. Hozzátette, legközelebbi programjukban a kábítószerrel szembeni küzdelem megerősítését veszik górcső alá.

aldozatvedelem27_gs

A 126 leendő vizsgázó előtt

Juhász Tünde

kormánymegbízott a Csongrád Megyei Kormányhivatal felépítését, valamint a közigazgatási rendszer átalakítását ismertette. Emlékeztetett, 2010-ben az államreform tükrében két úton képzeli el a kormány a közigazgatás átalakítását, amelyekkel egyszerűbbé, gyorsabbá és nem utolsó sorban olcsóbbá tehetnék a hivatali ügyintézést. Tavaly tavasszal bevezették az úgynevezett egyablakos ügyintézési rendszert, vagyis kormányablakokat nyitottak, ahol integrálták a ügyintézést, valamint országosan egységesítették a nyitva tartási időt. A kormánymegbízott szerint versenyképes gazdaságot csakis versenyképes hivatalokkal tudnak beindítani, hiszen minél inkább megkönnyítik az emberek életét, annál szívesebben alapítanak majd vállalkozásokat. A kormányhivatal egyébként 11 szakmai főosztállyal rendelkezik, s összesen 7 járási hivatalt tömörít magába a megyében. Az április 1-jén történt átalakítások következménye, hogy a család és lakáscélú támogatás, az egészségpénztári kártya hatósági feladatainak ellátása, a honosítást és anyakönyvezés, valamint a környezetvédelmi főfelügyelőség is a Rákóczi téri épülethez került.

Mintegy 126-an vizsgáznak áldozatvédelemből a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=534814

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 6.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.