Szerdai programajánló: színház, UNDorgrUND, Bajnokok Ligája

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

undorgrund

Szerdán is színes programok várják a szegedieket: könyvbörze- és bemutató, teke, nemzetbiztonsági előadás, táncbemutató, színház, Bajnokok Ligája közvetítés.

9-14 óráig könyvbörzét tartanak az SZTE Klebelsberg könyvtár állományából kivont történettudományi, pedagógiai, pszichológiai és irodalmi művekből, amelyek egységesen 200 forintért lesznek megvásárolhatóak.

Gyukics Gábor “A Kisfa galeri” című kötetét mutatják be az olvasóknak 15 órai kezdettel az SZTE Klebelsberg könyvtárban. A szerzővel Milián Orsolya, az SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék adjunktusa beszélget. A kötetről bővebben a kiadó honlapján olvashatnak.

A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának Rendezvényszervező – és Kulturális Bizottsága vár minden Tekézni vágyót a nagy hajrá előtt, egy kis kikapcsolódásra Újszegeden, a Teke – és Bowling Centrumban 15-től 17 óráig. A program ingyenes minden SZTE-s hallgató számára. (30 fő keretéig). Váltócipőt minden résztvevő számára biztosítanak a szervezők. A tekézéshez előzetes jelentkezés szükséges, emailben az rkb@ehok.u-szeged.hu email címen. A levél tárgya legyen: “teke”, az emailnek tartalmazza kell a nevet, kart, EHA kódot,és a diákigazolvány számot.

sztep_eloadas_05.13.A Szegedi Politológus Hallgatók Egyesülete, a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács, a Magyar Atlanti Tanács, az ÁJTK HÖK és a Móra Ferenc Szakkollégium szervezésében Demkó Attila főosztályvezető (HM Védelempolitikai Főosztály) ad elő az SZTE ÁJTK Kari Társalgójában 15 órától “Nemzet és Biztonság” címmel, a téma: ISIS, NATO, Ukrajna, iraki misszió, hazai védelempolitikai kihívások/aktualitások.

Az Életviteli Klub következő foglalkozásának témája: Salsa – a hétköznapokat megfűszerező tánc. Az “A Vasút a gyermekekért” Alapítvány Kollégiumában 17 órától táncbemutató és közös táncolás is vár a résztvevőkre. “A salsa fűszeres szószt jelent, de használják a világszerte elterjedt vidám, természetes, felszabadító tánc megnevezésére is. Hogy mitől vált ilyen népszerűvé, hogyan járul hozzá az emberek hétköznapjainak jobbá tételéhez, mit fejleszt, milyen örömöket tartogat, megtudhatjuk Siposné Baranyi Anettől, a Dolce Dance Tánciskola vezetőjétől” – invitálnak a szervezők.

17:30-tól földtudományos előadást hallgathatnak az érdeklődők a Szent-Györgyi Albert Agórában „Út Afrika tetejére – a Kilimandzsáró meghódítása” címmel Pál Mátétól.

Pukánszky Béla (gordonka) és Dombiné Kemény Erzsébet (zongora) hangversenye várja a közönséget az SZTE Rektori Hivatal Dísztermében 18 órától. Műsor: François Couperin: Pièces en concert (Paul Bazelaire átirata), (1. Prélude, 2. Siciliène, 3. La Tromba, 4. Plainte, 5. Air de Diable), Alekszandr Glazunov: Chant du ménestrel (Op. 71), Pjotr Iljics Csajkovszkij: Andante cantabile (Op. 11 No. 1), Pjotr Iljics Csajkovszkij: Valse sentimentale (Op. 51 No. 6), majd rövid szünet után Claude Debussy: Suite pour Violoncelle et Orchestre, 1. Scherzo, 2. Nocturne (Nuit d’Étoiles) (Sally Beamish feldolgozása) és Farkas Ferenc: Concerto all’ antica.

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) bemutató előadása várja a közönséget a Szent-Györgyi Albert Agórában 18 órától, a társulat Márton László Lepkék a kalapon című bohózatát adja elő két részben. “Egy régi szép történet elevenedik meg a színpadon, legalábbis a 19. századvégi nyitókép ezt ígéri, bal­sejtelmünk azonban fokozatosan kap erőre, miközben figuráink is életre kapnak. Aprólékos lélektani ábrázolásra azonban nincs idő, ahogy a valóságban sincs már, bohózatunk színpadán sincs, ugyanis világunkban, amit a nyitóképben ábrázoltunk, a fokozatosság helyett sebes fordulatokkal bontakozik ki a szerelmi háromszög, a világfájdalom, a melodráma, az infantilizmus s mindezekhez a mellékszálak is gyorsan felzárkóznak.”

18 órától Pálnikó Péter zongorázik a Millenniumi Kávéházban.

Takács Zsuzsával beszélgetnek a költő Kalkuttai Teréz-szonettjeiről, valamint ezekkel összefüggésben a művészet és a hit kérdéseiről a Grand Caféban 19 órától. Beszélgetőtárs: Tóth Ákos, irodalomtörténész, a Tiszatáj szerkesztője. A Szépírók Társasága és a Tiszatáj folyóirat támogatásával.

Az UNDorgrUND-csapat főleg gitáros indie/alternatív zenékkel segíti elő a fogyasztást, dumálgatást, kikapcsolódást a szegedi Jazz Kocsmában 20 órától. A Joy Divisiontől a Vaccines-ig, a Wire-től a dEUSig, az LCD Soundsystemtől Peaches-ig, magyarán bármi ilyesmi előfordulhat a legújabbaktól az örökbecsűkig.

Zene és tánc az arab világban címmel tartanak interaktív műhelyt a Hypnology Dance Stúdióban 20 órától. Az estét vezeti: Wittmann Victoria orientális tánc és arab folklórtánc oktató, bővebb infó ITT.

bajnokok_ligaja_rongy

A szerda est 20:45-től kezdődő Real Madrid – Juventus Bajnokok Ligája visszavágót két helyszínen is közvetítik Szegeden: az Átrium Caféban a város legnagyobb kivetítőén, extra hangtechnikával várják a foci szerelmeseit, a Rongy Kocsmában pedig különleges akciókkal készülnek a nagy meccsre.

Folyamatos kiállítások, programok:

„Büszke voltam, hogy én vagyok a legfiatalabb Móricz lány” – alcímmel kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár Móricz Lili (1915 – 1999), Móricz Zsigmond harmadik leánya születésének századik évfordulójáról. Könyvek, folyóiratok, lapokban megjelent fotók és cikkek mutatják be a színésznőből lett író életét. Idillikus családi kép a leányfalui birtok kertjéből; együtt a testvérek: Virág, Gyöngyi és Lili; színpadi szerepek (köztük Gertrudis alakítása), a Délmagyarország híradása 1936-ból, amikor Móricz Lili édesapja Nem élhetek muzsikaszó nélkül című regényéből készült vígjátékban lépett föl Szegeden. Érdekesség: Móricz Lili magánéletében is „kötődött” a színművészethez: első férje Both Béla, második György László színművész volt. Az írói munkásság dokumentumai a Pasziánsz, Fecskék a verandán, Kedves Mária!) mellett a kötetekről szóló kritikák ugyancsak láthatók-olvashatók a tárlókban. A kiállítás május 14-ig tekinthető meg.

I_vh_kiallitas12kf

Az első világégésben részt vevő szegedi bakák sorsa elevenedik meg a Móra Ferenc Múzeum Hazatérnek… 1914-1918 című kiállításán, amelyen a különböző fegyverek, mindennapi használati eszközök mellett a híres doberdói fát és egy életnagyságú lövészárkot is megtekinthetnek az érdeklődők. A Kecskeméti Katona József Múzeum vándorkiállításán két teremben fegyvereket, oroszoktól zsákmányolt zászlót, a híres doberdói fát mutatnak be a látogatóknak, akik egy fényvetítésen követhetik a frontvonalak alakulását, illetve egy lövészárokba is bemehetnek, amely visszaadja a háborús mindennapok sötét és félelmetes érzését, majd megemlékezhetnek a katonák eredeti sírköveinél, illetve a tábori kápolnánál is. A kiállítás június 21-ig látogatható.

Gondolatfújás, Bóbita-sarok, versfoltozás és gépelde: így kelnek életre Weöres Sándor versei a szegedi Fekete-házban a Petőfi Irodalmi Múzeum időszaki kiállításán. A megmozdult szótár című tárlaton izgalmas installációk segítségével lehelhetnek életet a legendás író-költő műveibe a látogatók. A tárlaton lehet gondolatot fújni, verset foltozni, rajzolni és szüretelni is. A legkisebbek a Bóbita-sarokban játszhatnak, míg a nagyobbakat a gépelde várja: egy korabeli írógép segítségével saját alkotásokat faraghatnak Weöres műveiből. A falakat az író saját illusztrációi díszítik, így a látogatók teljesen elmerülhetnek Weöres Sándor verseinek csodálatos világában. A kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg.

Weöres-nyitás-150306-13

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Goldmark Károly és Móra Ferenc a Somogyiban

Default thumbnail
Következő sztori

Banki elszámolás: kevés a reklamáció

Legutóbbi hasonló cikkek