Egyetem

Ságvári-átnevezés: az EMMI válaszát várja az SZTE

Ságvári-átnevezés: az EMMI válaszát várja az SZTE

2015. május 8., péntek
Ságvári-átnevezés: az EMMI válaszát várja az SZTE

A Szegedi Tudományegyetem az érintett fórumok véleményezését követően közölte az EMMI-vel: a négy illetékes testület a két iskola összevonásával egyetért és az SZTE Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma nevet találja a legalkalmasabbnak, bár a gimnázium szülői munkaközössége elsőként az Endre nélküli Ságvári nevet is feltüntetné az iskola megnevezésében.

A Szegedi Tudományegyetem gyakorló iskoláival kapcsolatban az SZTE vezetése az alább olvasható közleményt juttatta el portálunkhoz. "A gyakorló iskolák funkciója, hogy a tanárképzés szakmai műhelyei legyenek. A felsőoktatási törvény rendelkezései szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) gyakorolja a fenntartói jogosítványokat a gyakorló iskolák átalakításával és elnevezésével kapcsolatosan. A köznevelési törvény értelmében az ezekben a kérdésekben hozott döntések esetén a fenntartónak ki kell kérnie az intézmény alkalmazotti közössége, az iskolaszék, a szülői szervezet, és a diákönkormányzat véleményét. Mindennek megfelelően az EMMI fölkérte a Szegedi Tudományegyetemet: működjön közre az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola és az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium összevonásával és nevének megváltoztatásával kapcsolatos intézmény fenntartói szándék véleményezésének a törvényben előírt módon történő lebonyolításában. A névvel kapcsolatban az EMMI a Hunyadi János, illetve a Szent-Györgyi Albert alternatívákat bocsájtotta véleményezésre, de azt is jelezte, hogy ha az intézmény esetlegesen más javaslattal kíván élni, a döntés során azt is megfontolja. Ezért javasolta Szabó Gábor, az SZTE rektora az érintett közoktatási intézmények véleményező testületeinek, hogy fontolják meg a – személynév nélküli – Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma elnevezést is. A véleményezés május első napjaiban rendben lezajlott, az eredményről május 7-én tájékoztatta Palkovics Lászlót, az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkárát Szabó Gábor, az SZTE rektora. E levél tartalmának lényege, hogy rögzíti egyrészt: a négy illetékes testület a két iskola összevonásával egyetért; másrészt: bár a gimnázium szülői munkaközössége elsőként az Endre nélküli Ságvári nevet, mint brandet meg szeretné tartani, de kompromisszumként el tudja fogadni a véleményező fórumokon nagy többséggel támogatott álláspontot, mely szerint ezentúl az új intézmény elnevezése a „Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma” legyen. A fentieknek megfelelően a Szegedi Tudományegyetem gyakorló intézményei összevonásával és névválasztásával kapcsolatban várjuk az Emberi Erőforrások Miniszterének döntését" - írja a közlemény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.