Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Egyetem

Ságvári-átnevezés: az EMMI válaszát várja az SZTE

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Szegedi Tudományegyetem az érintett fórumok véleményezését követően közölte az EMMI-vel: a négy illetékes testület a két iskola összevonásával egyetért és az SZTE Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma nevet találja a legalkalmasabbnak, bár a gimnázium szülői munkaközössége elsőként az Endre nélküli Ságvári nevet is feltüntetné az iskola megnevezésében.

A Szegedi Tudományegyetem gyakorló iskoláival kapcsolatban az SZTE vezetése az alább olvasható közleményt juttatta el portálunkhoz.

“A gyakorló iskolák funkciója, hogy a tanárképzés szakmai műhelyei legyenek. A felsőoktatási törvény rendelkezései szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) gyakorolja a fenntartói jogosítványokat a gyakorló iskolák átalakításával és elnevezésével kapcsolatosan. A köznevelési törvény értelmében az ezekben a kérdésekben hozott döntések esetén a fenntartónak ki kell kérnie az intézmény alkalmazotti közössége, az iskolaszék, a szülői szervezet, és a diákönkormányzat véleményét. Mindennek megfelelően az EMMI fölkérte a Szegedi Tudományegyetemet: működjön közre az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola és az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium összevonásával és nevének megváltoztatásával kapcsolatos intézmény fenntartói szándék véleményezésének a törvényben előírt módon történő lebonyolításában. A névvel kapcsolatban az EMMI a Hunyadi János, illetve a Szent-Györgyi Albert alternatívákat bocsájtotta véleményezésre, de azt is jelezte, hogy ha az intézmény esetlegesen más javaslattal kíván élni, a döntés során azt is megfontolja. Ezért javasolta Szabó Gábor, az SZTE rektora az érintett közoktatási intézmények véleményező testületeinek, hogy fontolják meg a – személynév nélküli – Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma elnevezést is.

A véleményezés május első napjaiban rendben lezajlott, az eredményről május 7-én tájékoztatta Palkovics Lászlót, az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkárát Szabó Gábor, az SZTE rektora. E levél tartalmának lényege, hogy rögzíti egyrészt: a négy illetékes testület a két iskola összevonásával egyetért; másrészt: bár a gimnázium szülői munkaközössége elsőként az Endre nélküli Ságvári nevet, mint brandet meg szeretné tartani, de kompromisszumként el tudja fogadni a véleményező fórumokon nagy többséggel támogatott álláspontot, mely szerint ezentúl az új intézmény elnevezése a „Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma” legyen.

A fentieknek megfelelően a Szegedi Tudományegyetem gyakorló intézményei összevonásával és névválasztásával kapcsolatban várjuk az Emberi Erőforrások Miniszterének döntését” – írja a közlemény.

Egyetem

Újabb nemzetközi listán hasít a Szegedi Tudományegyetem

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az ARWU rangsorán ezúttal a fizika és a klinikai orvoslás területén ért el jó eredményt az SZTE.

Tovább olvasom

Egyetem

Tourette-szindrómás gyerekek tanulási nehézségeit vizsgálják a szegedi egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

Egyetem

Emberszagot felismerő műszert fejlesztettek ki a szegedi egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Több mint félmilliárd forintból.

Tovább olvasom

Aktuál