Kultúra

Rekord számú művész pályázott az idei Nyári Tárlatra + FOTÓK

Rekord számú művész pályázott az idei Nyári Tárlatra + FOTÓK

2015. május 16., szombat
Rekord számú művész pályázott az idei Nyári Tárlatra + FOTÓK
nyari_tarlat14kf

Kántor Ágnes és Várhelyi Tímea kapták a szegedi XXXVIII. Nyári Tárlat fődíjait, az Emberi Erőforrás Minisztérium és a város elismerését a kiállítás szombati megnyitóján adták át. Szeged legnagyobb képzőművészeti seregszemléjére közel 380 alkotó 600 pályamunkával nevezett.

Harmincnyolcadik alkalommal nyílt meg szombat délután a Nyári Tárlat, május 16 és július 5 között az ország legpatinásabb képzőművészeti alkotásai kapnak helyet a Reök-palotában. A tárlatot megnyitó beszédében

Solymos László

alpolgármester elmondta: a Nyári Tárlat ma már szinte az egyetlen országos képzőművészeti seregszemle, melyen a közönség – stílusbeli megkötések nélkül – megismerheti a hazai alkotók friss törekvéseit. Az idei kiállításra minden eddiginél több művész, csaknem 380 alkotó adott be festményt, grafikát vagy plasztikát. A mintegy hatszáz műből válogatta ki - a

Popovics Lőrinc

szobrászművész,

Kótai Tamás

képzőművészből,

László Dániel

festőművészből,

Nagy Imre

és

Nátyi Róbert

művészettörténészből álló – zsűri azt a százötvenet, melyet július elejéig megcsodálhat a közönség a Reök-palotában.

Az országos fórumként induló Szegedi Nyári Tárlatot 1962-től évente rendezték meg, 1982-ig – a Táblaképfestészeti Biennálé megindításáig – majd ettől kezdve esztendőnként váltja egymást a két országos kiállítás. A tárlat szervezői néhány éve vezették be azt a gyakorlatot, hogy a beadásos rendszer mellett a legnevesebb magyar képzőművészeket meghívják Szeged egyik kiemelkedő kulturális rendezvényére. Így idén többek között Nádler István, Bukta Imre, Pinczehelyi Sándor, Ilona Keserü Ilona, efZámbó István és feLugossy László alkotása is szerepelnek a kiállításon. Nátyi Róbert, a tárlat kurátora az MTI-nek elmondta, az idei anyag a kiállítássorozat történetében az egyik legizgalmasabb, friss "látleletet" ad a kortárs képzőművészetről. A szecessziós palota két szintjén a nagy mesterektől kezdve a pályakezdő művészekig sokan bemutatkoznak, minden stílusirányzaton belül jelentős, markáns alkotások jelennek meg, igazi színes kavalkád fogadja az érdeklődőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.