Írjon nekünk

Kultúra

Megújult a Somogyi hangoskönyvtára + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

hangoskonyvtar12kfHangjegyekkel díszített színes portállal, korszerű technikai eszközökkel „frissült” a Somogyi-könyvtár Stefánián található hangoskönyvtára, amely idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját. Az ünnepi alkalomból egy jótékony felajánlásnak köszönhetően kívül-belül megújulhatott a fiókkönyvtár.

“Olyan lehetőséget kaptunk, hogy az itt szerveződött közösségeket méltóbb körülmények között tudjuk fogadni, hogy minél jobban érezzék magukat, hogy a szükséges technikai eszközökkel közösen ki tudjuk egészíteni az állományunkat, amelyre korábban nem volt módunk. A szívem csücske, hogy ezt a területet minél jobban fejlesszük, mert olyan élő közösségek vannak itt, akik tényleg tevékenyen teszik a dolgukat, s orrhonosan érzik magukat” – fejezte ki örömét Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatója a hangoskönyvtár pénteki hivatalos átadóján.

A fiókkönyvtár feladata a szegedi és a Szeged környéki vakok és gyengénlátók ellátása szép- és szakirodalmi hangzó anyaggal, illetve nyelvi anyagok szolgáltatása. A könyvtárat természetesen a látó olvasók is rendszeresen látogatják, igénybe veszik szolgáltatásait. “Önkéntesként kezdtem a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületénél, azt megelőzően pedig egy másik szervezetnél webfejlesztőként dolgoztam. A Somogyi-könyvtár hangoskönyvtárában akadálymentesítve vannak azok a könyvek is, amelyekhez egyébként nehéz lenne hozzájutni. Van olyan korosztály, amelynek a legújabb akadálymentesített technológiák nem vagy csak részben elérhetők. Főként nekik, de egyébként minden korosztálynak a hangoskönyvtár nagyon jó hozzáférhetőséget biztosít” – mondta az állománnyal kapcsolatban Bodnár Attila, a Csongrád megyei egyesület elnöke. Hozzátette, bízik benne, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a szegedi intézmény és az egyesület a jövőben még szorosabb kapcsolatot tud teremteni.

hangoskonyvtar04kf

Diafilmek, hangkazetta, nyelvkazetta, hangoskönyvek, CD-k és DVD-k állnak a kölcsönzők rendelkezésére, kielégítve ezzel minden fogyatékkal élő igényeit. A speciális felszereltség a siket és nagyothalló könyvtárlátogatók is ki tudják használni. Erről Gál Andorné, a könyvtárban működő hallássérültek klubjának vezetője beszélt. “Szerettük volna, ahogyan a látássérülteknek, úgy a hallássérülteknek is lehetőségük lenne klubnapokat tartani, erre a törekvésünkre pedig egyből nyitott volt a vezetőség. Igyekszünk minél színesebb programokkal jelentkezni, elsősorban a könyvek világán keresztül. Szeretnénk egymásnak és a kívülállóknak is megmutatni azt, mennyire fontos az olvasás, mert sokan arra gondolnak, hogy a hallássérültek nem szeretnek olvasni. Pedig azt tapasztalom, nagyon nyitottak: verseket adnak elő, felolvasnak jelnyelv tolmácsolással.”

A hangoskönyvtár korszerűsítése az Auchan Szeged támogatásának köszönhető, az áruház munkatársai ugyanis szabadidejükben vállalták az olvasótér kifestését, illetve a kirakat megújítását. Ezen túlmenően az Auchan az Ifjúságért Alapítvány támogatásával 500 szegedi és Szeged környéki gyerek ingyenesen vehet rész a Kaméleon Olvasóklub országos olvasásnépszerűsítő játékában, amely majd az ünnepi könyvhét alkalmával zárul. Váradi Zitától, a Kaméleon Könyvközösség képviselőjétől megtudtuk, küzdelmekkel teli feladat megszerettetni a digitális korban nevelkedő gyerekekkel az olvasást, ezért is hálásak a kereskedelmi cég alapítványának, hogy kezdeményezésük mellé állt. A megnyitón a Somogyi-könyvtár hangoskönyvtárának három hangos kiadványt ajándékozott: Szegedi Katalin két könyve, Bosnyák Viktória Szomorú kacagány című kötete, és Elekes Dóra A muter meg a dzsinnek című könyve.

hangoskonyvtar08kf

„Az Auchan 2012-es szegedi áruházának megnyitása óta fontos célkitűzésünk, hogy a helyi közösség mindennapjainak részesei legyünk, és hogy aktívan részt vegyünk a város életében. Fogyatékosság-barát munkahelyként mindent elkövetünk a fogyatékkal élők integrációjáért, ezért még inkább büszkeséggel tölt el minket, hogy munkatársaink segítségével, önkéntes munka keretében részt vehettünk a Hangoskönyvtár felújításában és megújításban” – mondta Hajdú Zsolt, az Auchan szegedi áruházának igazgatója. Szót ejtett arról is, mintegy 12 000 eurós összegből újulhatott meg a Stefánián található bibliotéka.

Hangjegyekkel díszített színes portállal, korszerű technikai eszközökkel „frissült” a Somogyi-könyvtár Stefánián található hangoskönyvtára.http://szegedma.hu/?p=535867

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 8.

Kultúra

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

A szervezők bíznak benne, hogy az Újszegedi Szabadtéri Színpadon megtarthatók a produkciók.

Tovább olvasom

Hírzóna

Létszámleépítés lehet a vásárhelyi kulturális szférában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Összevonják a könyvtárat és a művelődési központot.

Tovább olvasom

Kultúra

A végéhez közelít a Móra Ferenc Múzeum nagyszabású felújítása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

A főépületét érintő külső munkálatok nagy része már befejeződött.

Tovább olvasom

Aktuál