Közélet

Megkezdődtek a parlamenti választások Nagy-Britanniában

Megkezdődtek a parlamenti választások Nagy-Britanniában

2015. május 7., csütörtök
Megkezdődtek a parlamenti választások Nagy-Britanniában

Megkezdődtek csütörtök reggel a parlamenti választások Nagy-Britanniában.

A 650 választókerület csaknem 50 ezer választóhelyiségében az 50 millió brit választópolgár helyi idő szerint reggel 7 és este 10 óra - közép-európai idő szerint 8 és 23 óra - között voksolhat egyéni jelöltekre. Az esti zárás pillanatában a BBC a tervek szerint exit poll becslést közöl az eredményről; a véglegesnek tekinthető eredmények a szavazatok összeszámlálása alapján péntek délutánig várhatók. A parlamenti választásokkal egy időben Angliában - Londonon kívül - csaknem mindenhol helyhatósági választásokat is tartanak; ezeken kilencezer tanácsi képviselői hely sorsa dől el. Az előző, 2010-es brit parlamenti választásokon 65 százalékos volt a részvételi arány. Az előzetes becslések szerint a 650 tagú alsóház személyi összetételének több mint az egyharmada megújul. Az alsóházi képviselők dologi kiadásait ellenőrző felügyeleti szerv várakozása alapján 235 új képviselő jut mandátumhoz a következő parlamentben, egyrészt számos eddigi képviselő visszavonulása, másrészt a választói preferenciák jelentős átrendeződése miatt. A legutóbbi felmérések arra vallanak, hogy például a Skócia függetlenségére törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) a londoni alsóházban Skóciának járó 59 képviselői hely akár mindegyikét elnyerheti. Az SNP-nek az eddigi parlamentben hat alsóházi képviselője volt. A brit belpolitika utóbbi évtizedeinek prominens nevei közül nem indul az idei választásokon

Gordon Brown

volt munkáspárti miniszterelnök,

William Hague

egykori konzervatív párti külügyminiszter,

Sir Menzies Campbell

, a Liberális Demokraták volt vezetője,

Jack Straw

, a Munkáspárt egyik legtekintélyesebb veteránja, egykori belügy- és külügyminiszter,

Alistair Darling, Brown

kormányának volt pénzügyminisztere,

David Blunkett

volt munkáspárti belügyminiszter, és

Sir Malcolm Rifkind,

a Konzervatív Párt tekintélyes képviselője, aki a korábbi tory kormányokban védelmi és külügyminiszter is volt.

David Cameron

eddigi konzervatív párti kormányfő nemrégiben közölte, hogy már csak egy miniszterelnöki időszakot vállal, és ha a csütörtöki választások után is ő lesz Nagy-Britannia miniszterelnöke, a következő öt évre szóló mandátumát kitölti, de utána távozik a Downing Streetről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.