Közélet

Már igényelhető az útdíjkompenzáció

Már igényelhető az útdíjkompenzáció

2015. május 28., csütörtök
Már igényelhető az útdíjkompenzáció

Április 1-jén lépett hatályba az útdíjfizetési kompenzáció szabályairól szóló kormányrendelet. A kompenzációt a négy vagy több gyermek után családi pótlékban részesülő vagy mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkező autósok kaphatják. A jogosultak a D2 és D1 kategóriák díjai közti különbséget igényelhetik vissza a járási hivataloknál, az okmányirodákban és a kormányablakoknál.

Az új útdíjrendszer év eleji bevezetésekor a nagyobb családok által használt, akár kilenc ember szállítására is alkalmas gépkocsikat egy matricakategóriával feljebb (D2-esbe) sorolták.

Fónagy János

államtitkár ekkor bejelentette, hogy utólagos kompenzációt kapnak majd a négy- vagy többgyermekes nagycsaládok, valamint a mozgásukban korlátozottak. A kedvezményről szóló kormányrendelet időközben megszületett. A jogszabály szerint útdíjfizetési kompenzációra az jogosult, aki a D2 díjkategóriába tartozó, legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű személygépkocsi tulajdonosa, üzembentartója, ha - négy vagy több gyermeket nevelő nagycsaládos személy (törvény szerint legalább 4 gyermek után családi pótlékban részesül), - négy vagy több gyermeket nevelő nagycsaládos személlyel egy lakcímen élő hozzátartozója, - mozgásában korlátozott személy, - mozgásában korlátozott személlyel egy lakcímen élő hozzátartozója. A rendelet szerinti jogosultak a kompenzációt a járási hivatalnál, a kormányablaknál vagy okmányirodánál kérelmezhetik a jogszabályban meghatározott (60/2015. (III. 24.) Korm. rendelet 1-4. számú melléklete) kérelem benyújtásával. A kompenzációt 2015. január elsejéig visszamenőleg lehet kérni, és a mozgásukban korlátozottakkal egy háztartásban élő családtagok (például gyermek esetében a szülő) is igényelhetik. Azonos időszakra csak egy forgalmi rendszám után, és csak a kérelmező tulajdonában vagy üzemben tartásában lévő személygépkocsira lehet igényelni a kedvezményt 2015. január 1. és 2016. január 31. között. A kérelemhez mellékelni kell a vásárlást és érvényességet nyugtázó értesítés vagy ellenőrző szelvény másolatát. Mobiltelefon útján - rövid szöveges üzenettel - történő vásárlás esetén a vásárlást nyugtázó értesítés alapján szintén a rendelet mellékletében meghatározott nyilatkozatot kell kitölteni. A kérelmeket a kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztálya bírálja el. A hivatalnak a kérelem elfogadása esetén, a benyújtást követő 60 napon belül kell gondoskodnia a kompenzáció kifizetéséről. Kedvezőtlen döntés esetén a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz lehet fellebbezést benyújtani.

Autósok, figyelem! Már igényelhető az útdíjkompenzáció - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=542117

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 28.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.